10 grieķu salātu receptes. No klasikas līdz garnelēm

10 grieķu salātu receptes

10 grieķu salātu receptes, kuru vidū būs gan klasiskā recepte, gan varianti ar brinzu, lasi, tofu, paipalu olām un pat garnelēm.

Klasisko grieķu salātu recepte

Galvenais gardu grieķu salātu noslēpums slēpjas svaigos un kvalitatīvos dārzeņos, kvalitatīvā olīveļļā un labā sierā.

Kopējais pagatavošanas laiks: 20 minūtes.
Porciju skaits: 4.

Sastāvdaļas:
200 grami fetas siera;
60 ml extra virgin olīveļļas;
3 tomāti;
16 olīvas bez kauliņiem;
1 gurķis;
1 sarkanais sīpols;
1 ēdamkarote sarkanvīna etiķa;
1 tējkarote kaltēta oregano(raudenes);
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
Tomātus sagriež lielos gabaliņos, sīpolu sagriež gredzenos vai pusgredzenos.
Gurķus pārgriež horizontāli uz pusēm un tad sagriež gabaliņos. Vēlmes gadījumā gurķi var nomizot.
Visus dārzeņus liek traukā, pievieno olīvas. Pievieno sāli un vēlmes gadījumā arī vīna etiķi. Nesamaisa.
Ar sāli nevajag pārspīlēt, jo siers un olīvas ir samērā sāļi.
Ja siera gabals ir pārāk masīvs to sagriež 2 – 3 plakanos gabalos. Sieru liek pa virsu dārzeņiem. Pārlej ar eļļu un nokaisa ar oregano.
Fetas siers nav jāsagriež gabaliņos, jo grieķu salātu klasiskajā receptē sieru liek veselu.

Grieķu salāti ar fetas sieru

Vīna etiķa un citrona sulas mērce padara šos salātus īpaši gardus.

Kopējais pagatavošanas laiks: 20 minūtes.
Porciju skaits: 3.

Sastāvdaļas:
350 grami ķiršu tomātu(var aizvietot ar parastajiem).
150 – 180 grami olīvu bez kauliņiem.
70 – 100 grami fetas siera;
1 – 2 svaigi gurķi;
½ citrona;
3 ēdamkarotes olīveļļas;
2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa;
1 tējkarote kaltēta oregano;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas;
pavisam nedaudz zaļumu;

Pagatavošana:
Ķiršu tomātus sagriež uz pusēm, bet gurķus sagriež nelielos vai vidējos gabaliņos. Sieru salauž gabaliņos.
No citrona izspiež sulu un sajauc kopā ar etiķi, olīveļļu un oregano.
Bļodiņā sajauc dārzeņus ar sier un olīvām. Pievieno nedaudz sāls, piparu, pievieno mērci un sasmalcinātus zaļumus.

Grieķu salāti ar paipalu olām

Paipalu olas labi papildina salātus un padara tos arī sātīgākus

Kopējais pagatavošanas laiks: 45 minūtes.
Porciju skaits: 4.

Sastāvdaļas:
200 grami fetas siera;
90 grami olīvu bez kauliņiem;
10 paipalu olas;
3 – 4 tomāti;
2 – 3 gurķi;
1 paprika;
4 ēdamkarotes olīveļļas;
1 ēdamkarote citronu sulas;
1 tējkarote kaltēta oregano;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
Novāra cietas paipalu olas, atdzesē, noloba un pārgriež uz pusēm.
Lasiet mūsu rakstu, kurā stāstam arī par to cik ilgi vārīt paipalu olas.
Sieru, tomātus, gurķus un papriku sagriež lielos kubiciņos. Savieno dārzeņus, olas, sieru un olīvas.
Pievieno olīveļļu, citronu sulu, sāli un uzmanīgi samaisa.

Grieķu salātu recepte ar brinzas sieru

Šajā grieķu salātu receptē maigā feta ir aizvietota ar blīvāko brinzu.

Kopējais pagatavošanas laiks: 40 minūtes.
Porciju skaits: 2.

Sastāvdaļas:
200 grami ķiršu tomātu;
100 grami brinzas;
60 grami olīvu bez kauliņiem;
1 – 2 svaigi gurķi;
½ paprikas;
½ sarkanā sīpola;
½ buntītes lapu salātu;
2 – 3 zariņi diļļu;
2 ēdamkarotes olīveļļas;
½ tējkarote citrona sulas;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
Tomātus sagriež četrās daļās. Gurķus, papriku un sieru sagriež kubiciņos. Olīvas un sīpolu sagriež pusapļos.
Salātu lapas saplēš ar rokām, bet dilles smalki sakapā.
Sajauc dārzeņus ar sieru, olīvām un zaļumiem. Pievieno olīveļļu, citronu sulu un sāli pēc garšas.

Grieķu salāti ar sarkano zivi

Sulīgs apcepts lasis vai forele kļūs par lielisku grieķu salātu papildinājumu.

Kopējais pagatavošanas laiks: 50 minūtes.
Porciju skaits: 4.

Sastāvdaļas:
200 grami ķiršu tomātu;
150 grami laša vai citas sarkanās zivs filejas;
100 brinzas siera;
100 grami olīvu;
2 svaigi gurķi;
1 avokado;
½ sarkanā sīpola;
1 buntīte lapu salātu;
2 – 3 ēdamkarote olīveļļas salātiem + zivs cepšanai;
1 ēdamkarote sinepju ar sēkliņām;
½ tējkarotes citrona sulas;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas;
garšvielas zivij pēc garšas.

Pagatavošana:
Ķiršu tomātus pārgriež uz pusēm. Gurķus un avokado sagriež lielos gabaliņos, sīpolu sagriež plānos pusgredzenos. Salātus sasmalcina. Sieru sagriež vai salauž lielos gabalos.
Lai pagatavotu mērci olīveļļu sajauc ar sinepēm un citronu sulu.
Liek bļodā tomātus, gurķus, avokado, sīpolus, olīvas un lapu salātus. Pievieno sāli, piparus un sajauc.
Zivij pievieno sāli, piparus un garšvielu. Apcep no katras puses vairākas minūtes.
Zivi nedaudz atdzesē un sadala ar dakšiņu gabaliņos. Tad pievieno salātiem. Salātus pārlej ar mērci.

Grieķu salāti ar avokado

Maigais avokado labi saderēs ar pikantajām olīvām un fetas sieru.

Kopējais pagatavošanas laiks: 40 minūtes.
Porciju skaits: 4.

Sastāvdaļas:
200 grami fetas siera;
80 grami olīvu bez kauliņiem;
2 – 3 tomāti;
2 svaigi gurķi;
1 avokado;
½ paprikas;
½ sarkanā sīpola;
2 daiviņas ķiploka;
4 ēdamkarotes olīveļļas;
2 ēdamkarotes sarkanvīna etiķa;
1 tējkarote kaltēta oregano;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
Ķiploku sasmalcina un rūpīgi sajauc ar eļļu, etiķi, oregano un sāli.
Gurķus un avokado sagriež plānās šķēlītēs. Sīpolu sagriež pusgredzenos. Tomātus un papriku sagriež lielos kubiciņos.
Sieru sadrupina. Sajauc dārzeņus ar sieru, olīvām un mērci.

Grieķu salāti ar tofu

Šī grieķu salātu recepte varētu patikt vegāniem.

Kopējais pagatavošanas laiks: 65 minūtes.
Porciju skaits: 4.

Sastāvdaļas:
400 grami tofu;
60 grami zaļo olīvu;
60 grami melno olīvu;
3 – 4 tomāti;
2 – 3 gurķi;
1 sarkanais sīpols;
1 citrons;
2 ķiploka daiviņas;
6 ēdamkarotes olīveļļas;
4 ēdamkarotes sarkanvīna etiķis;
4 ēdamkarotes ūdens;
½ tējkarotes cukura;
½ tējkarotes kaltēta oregano;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
No citrona izspiež sulu. Ķiploku sasmalcina. Tofu apžāvē un sagriež mazos gabaliņos.
Pusi ķiploka sajauc ar citrona sulu, 2 ēdamkarotēm eļļas un sāli.
Tofu sajauc ar citronu sulas marinādi un atstāj uz 30 minūtēm.
Atlikušo eļļu sakuļ ar lāpstiņu kopā ar etiķi, ūdeni, cukuru, oregano un sāli.
Tomātus sagriež nelielās šķēlītēs, bet gurķus pusapļos. Sīpolu sagriež plānos pusgredzenos.
Dārzeņus sajauc ar tofu, olīvām un mērci.

Grieķu salāti ar garnelēm un sinepju mērci

Šajā salātu receptē izmantotās garneles padara salātus sātīgākus, bet sinepju mērce uzlabo to garšu.

Kopējais pagatavošanas laiks: 50 minūtes.
Porciju skaits: 4.

Sastāvdaļas salātiem:
300 – 400 gramu garneļu;
100 – 120 grami fetas siera;
3 tomāti;
2 gurķi;
sauja olīvu;
¹⁄₂ sarkanā sīpola;
1 ēdamkarote augu eļļas;
salātu lapas pēc garšas;
kaltēti ķiploki pēc garšas;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Sastāvdaļas mērcei:
¹⁄₄ glāzes olīveļļas;
1 daiviņa ķiploka;
1¹⁄₂ ēdamkarote sarkanvīna etiķa;
1 tējkarote sinepju;
¹⁄₂ tējkarotes oregano;
¹⁄₂ tējkarotes sāls;
¹⁄₄ tējkarotes maltu melno piparu.

Pagatavošana:
Notīrītām garnelēm pievieno kaltētos ķiplokus, sāli un piparus.
Uzkarsē pannā eļļu uz vidējas uguns. Liek tajā garneles un apcep no katras puses aptuveni divas minūtes.
Garneles pārliek šķīvī un ļauj tām atdzist, kamēr tiek sagatavots pārējais.
Tomātus sagriež gabaliņos. Sīpolu rupji sakapā.
Gurķi pārgriež horizontāli uz pusēm un sagriež. Sieru sagriež kubiciņos vai sadrupina.
Pievieno olīvas, salātu lapas un garneles.
Ķiploku sakapā un sajauc ar visām mērces sastāvdaļām.
Salātus pārlej ar mērci un samaisa.

Grieķu salāti ar vistu

Pievienojot salātiem vistas fileju tie joprojām paliek viegli, bet tajā pašā laikā kļūst sātīgāki.

Kopējais pagatavošanas laiks: 50 minūtes.
Porciju skaits: 5.

Sastāvdaļas:
350 grami vistas krūtiņas filejas;
250 grami ķiršu tomātu;
200 grami fetas siera;
150 grami melno olīvu bez kauliņiem;
5 – 6 gurķi;
1 sīpols;
1 buntīte salātu;
3 ēdamkarotes olīveļļas;
1 ķiploka daiviņa;
1 ēdamkarote citrona sulas;
½ ēdamkarotes augu eļļas;
1 tējkarote oregano;
1 tējkarote medus;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Ķiploku notīra un saspiež presē. Sajauc ar oregano, citronu sulu, olīveļļu un medu.
Pievieno sāli un piparus pēc garšas, samaisa un ļauj 20 minūtes nostāvēties.
Vistas fileju sagriež horizontāli uz pusēm. No abām pusēm nokaisa ar sāli un pipariem.
Pannā uzsilda eļļu un apcep vistu no visām pusēm 3 – 4 minūtes līdz tā ir gatava.
Vistu atdzesē un sagriež nelielos gabaliņos. Gurķus sagriež apļos. Tomātus sagriež uz pusēm.
Sīpolus sagriež pusgredzenos. Salāta lapas saplēš ar rokām.
Dārzeņus savieno ar salātu lapām un olīvām. Pārlej ar mērci, samaisa un liek uz šķīvja.
Sieru sagriež kubiciņos un kopā ar vistu liek pa virsu salātiem.

Grieķu salātu recepte ar Pekinas kāpostiem

Svaigās un sulīgās kāpostu lapas padara grieķu salātus svaigākus un maigākus.

Kopējais pagatavošanas laiks: 40 minūtes.
Porciju skaits: 6.

Sastāvdaļas:
300 grami Pekinas kāpostu
200 grami fetas siera;
120 grami olīvu bez kauliņiem;
4 – 5 tomāti;
2 – 3 gurķi;
1 sarkanais sīpols;
1 paprika;
½ citrona;
5 – 6 ēdamkarotes olīveļļas;
kaltēts oregano pēc garšas;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Tomātus, papriku un gurķus sagriež lielos gabaliņos. Sīpolu sagriež plānos pusgredzenos. Rupji sakapā kāpostu.
No citrona izspiež sulu, sajauc ar eļļu, sāli un pipariem.
Dārzeņus pārlej ar mērci, samaisa un liek traukā.
Fetas sieru sagriež kubiciņos un liek pa virsu salātiem kopā ar olīvām. Pārkaisa ar oregano.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

10 − 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.