Kā un cik ilgi vārīt olas. Pieci vienkārši soļi

Kā vārīt olas
Kuram gan nepatīk labi novārītas olas ar gludu un elastīgu olas baltumu un spilgti dzeltenu, tieši olas centrā esošu dzeltenumu? Ja arī tu esi šādu olu fans, šis raksts būs tieši tev!

Uzreiz gan jāsaka, ka nav pilnīgi droša veida, kā vienmēr iegūt ideāli vārītu olu. Un tomēr eksistē dažas metodes kas palielina iespēju, ka tevis vārītās olas sanāks maksimāli labas.

Iesākumā svarīgākā informācija par olu vārīšanu ilgumu.

Cik ilgi jāvāra vistu olas

lai ola būtu ar šķidru dzeltenumu – 3 minūtes;
ar vidēju dzeltenumu – 6 minūtes;
ar cietu dzeltenumu – 11 minūtes;

Cik ilgi jāvāra paipalu olas

lai ola būta ar šķidru dzeltenumu – 30 – 40 sekundes;
vidēju dzeltenumu – 1, 5 minūtes;
ar cietu dzeltenumu – aptuveni 3 minūtes;

Kā vārīt olas

Svaiguma pakāpe

Noteikti daudzi būs dzirdējuši, ka pastāvējušas olas lobās labāk nekā svaigas. Jāatzīst, ka šis apgalvojums nav gluži bez pamata un nedaudz pastāvējušas olas tiešām lobīsies labāk nekā pavisam svaigas olas. Šī iemesla dēļ ja tev ir pieejamas tikko izdētas olas, labāk ļaut tām pāris nedēļas pastāvēt ledusskapī. Savukārt, ja tu olas pērc veikalā, tās visticamāk nebūs pavisam svaigas un lielas jēgas no to glabāšanas var arī nebūt.

Kādā ūdenī olas labāk ievietot

Lielākā daļa cilvēku olas glabā ledusskapī un vāra uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja. Arī ūdens kurās olas tiek ievietotas, visbiežāk ir auksts, un šis ir vēl viens iemesls, kāpēc olu baltums pielīp pie čaumalas un olas sliktāk lobās.
Lai olas labāk lobītos tās vārot ir jāievieto verdošā un nevis aukstā ūdenī. Pat ja olas būs pāris nedēļas stāvējušas un tomēr tiks vārītas aukstā ūdenī, visticamāk tās tik un tā lobīsies sliktāk nekā tad, ja tās tiktu ievietotas vārošā ūdenī.
Šai metodei gan ir viens neliels mīnus, kas tomēr dažiem cilvēkiem var nepatikt. Ievietojot olas aukstā ūdenī, to dzeltenums parasti paliek olas centrā. Savukārt, ja olas tiek ievietotas vārošā ūdenī, dēļ ūdens burbuļošanas olas dzeltenums var novirzīties, un novārītā olā tas vairs neatradīsies tieši olas centrā.
Lai to novērstu, ir nedaudz jāsaprot, kas notiek ar olu vārīšanas laikā un tālāk mēs pastāstīsim tieši par to.

Kas vārīšanas laikā notiek ar olu

Cik ilgi vārīt olas

Kas vārīšanas laikā notiek ar olas baltumu.
0 – 60°С – pagaidām šķidrais olas baltums pamazām uzsilst.
60°С – olas baltums sāk kļūt balts un iegūst želejveidīgu konsistenci(aptuveni 3 minūtes).
68 °С – olas baltums jau ir diezgan ciets un vairs nemaz nav caurspīdīgs (aptuveni 5 minūtes).
82 °С – olas baltums kļūst pavisam balts un elastīgs (aptuveni 7 – 9 minūtes)
virs 82 °С – jo augstāka temperatūra, jo olas baltums kļūst sausāks un līdzīgāks gumijai.

Kas notiek ar olas dzeltenumu.
63 °С – olas dzeltenums sāk kļūst biezāks.
70 °С – olas dzeltenums ir sacietējis, bet joprojām ir maigs un spilgti dzeltens.
77 °С – olas dzeltenums kļūst bālāks un drupanāks.
Virs 77 °С – olas dzeltenums sāk izžūt, un tā tekstūra sāk atgādināt krītu. Olas baltumā esošais sērs reaģē ar dzeltenumā esošo dzelzi un tas nedaudz iekrāso dzeltenumu pelēcīgi zaļganā tonī.

Secinājumi

Ņemot vērā visu minēto, jāsecina, ka vislabākās cieti vārītas olas ar elastīgu baltumu un maigu dzeltenumu tik iegūtas, ja olas tiks ievietotas vārošā ūdenī. Aptuveni pēc 30 sekundēm kad ūdens atkal sāk vārīties uguns intensitāte ir jāsamazina un olas ir jāvāra vēl aptuveni 10 minūtes.

Vēl kāds faktors kas varētu uzlabot čaumalas atdalīšanos no olas, ir olu atdzesēšana uzreiz pēc vārīšanas.
Lai olu čaumala labāk atdalītos no olas, olām ir pilnībā jāatdziest. Tāpēc uzvārītās olas pēc izņemšanas ir vēlams ievietot aukstā ūdenī vismaz uz 15 minūtēm. Papildus plusiņu dos arī novārīto olu lobīšana zem auksta tekoša ūdens.

Īss kopsavilkums, kas palīdzēs iegūt vislabāko rezultātu:

  • Izmanto olas kas ir stāvējušas 2 – 3 nedēļas.
  • Ievieto olas verdošā un nevis aukstā ūdenī.
  • Pēc 30 sekundēm samazini uguns intensitāti līdz minimālai un ļauj olām vārīties 10 minūtes.
  • Uzvārītās olas pēc izņemšanas ir jāievieto aukstā ūdenī uz 15 minūtēm.
  • Atdzesētās olas lobi zem tekoša auksta ūdens.

Sekojot šiem vienkāršajiem noteikumiem, kā vārīt olas tu spēsi sasniegt labāko rezultātu!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nineteen − 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.