Kā un cik ilgi vārīt olas. Pieci vienkārši soļi

Kā vārīt olas
Kuram gan nepatīk labi novārītas olas ar gludu un elastīgu olas baltumu un spilgti dzeltenu, tieši olas centrā esošu dzeltenumu? Ja arī tu esi šādu olu fans, šis raksts būs tieši tev!

Uzreiz gan jāsaka, ka nav pilnīgi droša veida, kā pilnīgi vienmēr izvārīt ideālu vārītu olu. Un tomēr eksistē dažas metodes kā palielināt iespēju, ka tevis vārītās olas sanāks maksimāli labas.

Iesākumā svarīgākā informācija par olu vārīšanu ilgumu.

Cik ilgi jāvāra vistu olas:
lai ola būtu ar šķidru dzeltenumu – 3 minūtes;
ar vidēju dzeltenumu – 6 minūtes;
ar cietu dzeltenumu – 11 minūtes;

Cik ilgi jāvāra paipalu olas:
lai ola būta ar šķidru dzeltenumu – 30 – 40 sekundes;
vidēju dzeltenumu – 1, 5 minūtes;
ar cietu dzeltenumu – aptuveni 3 minūtes;

Kā vārīt olas

Svaiguma pakāpe
Noteikti daudzi būs dzirdējuši, ka pastāvējušas olas lobās labāk nekā svaigās. Jāatzīst, ka šis apgalvojums nav gluži bez pamata un nedaudz pastāvējušas olas tiešām lobīsies labāk nekā pavisam, pavisam svaigas olas. Šī iemesla dēļ ja tev ir pieejamas tikko izdētas olas, labāk ļaut tām pāris nedēļas pastāvēt ledusskapī. Savukārt, ja tu olas pērc veikalā, tās visticamāk nebūs pavisam svaigas un lielas jēgas no to glabāšanas var arī nebūt.

Auksts vai karsts? Kādā ūdenī olas labāk ievietot
Lielākā daļa cilvēku olas glabā ledusskapī un vāra uzreiz pēc izņemšanas no ledusskapja. Arī ūdens kurās olas tiek ievietotas, visbiežāk ir auksts, un šis ir vēl viens iemesls, kāpēc olu baltums pielīp pie čaumalas un olas sliktāk lobās.
Lai olas lobītos viegli un ātri, tās vārot labāk ievietot tieši vārošā un nevis aukstā ūdenī. Pat ja olas būs pāris nedēļas stāvējušas un tās tiks vārītas aukstā ūdenī, tās tik un tā visticamāk lobīsies sliktāk nekā, ja tās tiks ievietotas vārošā ūdenī.
Šai metodei gan ir viens neliels mīnus, kas tomēr dažiem cilvēkiem var nepatikt. Ievietojot olas aukstā ūdenī, to dzeltenums parasti paliek olas centrā. Savukārt, ja olas tiek ievietotas vārošā ūdenī, dēļ ūdens burbuļošanas olas dzeltenums var novirzīties, un novārītā olā tas vairs neatradīsies tieši olas centrā.
Lai to novērstu, ir nedaudz jāsaprot, kas notiek ar olu vārīšanas laikā un tālāk mēs pastāstīsim tieši par to.

Kas vārīšanas laikā notiek ar olu
Cik ilgi vārīt olas

No sākuma noskaidrosim, kas notiek ar olas baltumu.
0 – 60°С – pagaidām šķidrais olas baltums pamazām uzsilst.
60°С – olas baltums sāk kļūt balts un iegūst želejveidīgu konsistenci(aptuveni 3 minūtes).
68 °С – olas baltums jau ir diezgan ciets un vairs nemaz nav caurspīdīgs (aptuveni 5 minūtes).
82 °С – olas baltums kļūst pavisam balts un elastīgs (aptuveni 7 – 9 minūtes)
virs 82 °С – jo augstāka temperatūra, jo olas baltums kļūst sausāks un līdzīgāks gumijai.

Un tagad pastāstīsim par olas dzeltenumu.
63 °С – olas dzeltenums sāk kļūst biezāks.
70 °С – olas dzeltenums ir sacietējis, bet joprojām ir maigs un spilgti dzeltens.
77 °С – olas dzeltenums kļūst bālāks un drupanāks.
Virs 77 °С – olas dzeltenums sāk izžūt, un tā tekstūra sāk atgādināt krītu. Olas baltumā esošais sērs reaģē ar dzeltenumā esošo dzelzi un tas nedaudz iekrāso dzeltenumu pelēcīgi zaļganā tonī.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, lai iegūtu pēc iespējas ideālākas cieti vārītas olas ar elastīgu baltumu un maigu dzeltenumu, tās ir jāievieto karstā ūdenī un aptuveni pēc 30 sekundēm, kad ūdens atkal sāk burbuļot, uguns ir jāsamazina un olas ir jāturpina vārīt vēl aptuveni 10 minūtes.

Vēl kāds faktors kas var uzlabot labāku čaumalas atdalīšanos no olas, ir olu atdzesēšana uzreiz pēc vārīšanas.
Lai olas labāk lobītos, tām ir labi jāatdziest. Tāpēc uzvārītās olas pēc izņemšanas no katliņa ir vēlams ievietot aukstā ūdenī vismaz uz 15 minūtēm. Papildus plusiņu dos arī novārīto olu lobīšana zem auksta tekoša ūdens.

Īss kopsavilkums, kas tev palīdzēs iegūt vislabāko rezultātu

  • Izmanto olas kas ir stāvējušas 2 – 3 nedēļas
  • Ievieto olas nevis aukstā, bet verdošā ūdenī.
  • Pēc 30 sekundēm samazini uguns intensitāti līdz minimālai un ļauj olām vārīties 10 – 11 minūtes.
  • Uzvārītās olas pēc izņemšanas no katliņa, uz 15 minūtēm ievieto aukstā ūdenī.
  • Pilnībā atdzesētas olas lobi zem tekoša auksta ūdens.

Seko šiem vienkāršajiem noteikumiem, kā vārīt olas un tu sasniegsi vislabākos rezultātus!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five + twelve =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.