Vai ūdens dzeršana var palīdzēt zaudēt svaru

Vai ūdens dzeršana var palīdzēt zaudēt svaru

Vai ir vērts dzert ūdeni, lai samazinātu svaru

Visticamāk ir vērts. Eksistē vairāki pētījumi, kas ir parādījuši, ka pastāv saistība starp izdzertā ūdens apjomu un svara samazināšanos.

Kādā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā simts pirms menopauzes vecuma sieviešu ar lieko svaru, zinātnieki atlasīja tās sievietes, kuras izdzēra mazāk nekā vienu litru ūdens dienā un paaugstināja to ūdens patēriņu līdz diviem litriem dienā. Novērojumi tika veikti viena gada garumā un šajā laikā tika regulāri mērīts dalībnieču svars un vidukļa apkārtmērs. Pētījuma noslēgumā izrādījās, ka sievietes nemainot dzīvesveidu, ir zaudējušas līdz 2 kilogramiem svara un 2 centimetriem vidukļa apkārtmēra.
Vēl kādā citā pētījumā 32 Vācijas skolās tika uzstādītas dzeramā ūdens strūklakas, lai bērni varētu remdēt slāpes, tiklīdz kā tās parādās. Savukārt skolniekiem nolasīja lekcijas par to cik vērtīgs var būt ūdens. Gada beigās noskaidrojās, ka regulāra ūdens dzeršana samazina liekā svara risku par 31%. Kopumā pētījumā piedalījās vairāki tūkstoši jaunākā skolas vecuma bērni.

Kāpēc ūdens dzeršana veicina svara zaudēšanu

Patiesībā ir vairāki iemesli, kāpēc ūdens dzeršana var palīdzēt zaudēt svaru.

Ūdens palielina kaloriju patēriņu
Pietiek izdzert 500 ml ūdens (aptuveni 2 glāzes) un jau pēc 10 minūtēm vielmaiņas
ātrums palielinās par 30%, turklāt efekts saglabājās vismaz stundu. Ja diennakts laikā tiks patērēti 2 litri ūdens, tas būs līdzvērtīgi aptuveni 100 kilokaloriju patēriņam. Tas ir līdzvērtīgi 40 minūšu ilgai pastaigai vai 30 minūšu ilgai peldēšanai mierīgā tempā. Ja tiks dzerts auksts ūdens, kaloriju patēriņš būs vēl ilgāks, jo organismam nāksies tērēt enerģiju ūdens uzsildīšanai.

Ūdens samazina uzņemto kaloriju daudzumu
Ja slāpes tiek, remdētas ar ūdeni, tas nozīmē, ka to remdēšanai netiek izmantoti dzērieni ar lielāku kaloriju saturu, piemēram, piens, limonādes, sulas vai citi saldināti dzērieni. Tas var šķist nebūtiski, un tomēr atšķirība var būt diezgan ievērojama. Tie cilvēki, kas slāpju remdēšanai parasti izmanto ūdeni, vidēji diennakts laikā uzņem aptuveni par 200 kilokalorijām mazāk nekā tie cilvēki, kas mēdz lietot arī citus dzērienus.

Ūdens samazina apetīti un tauku daudzumu
Kādā pētījumā zinātnieki atlasīja 50 sievietes ar lieko svaru un aicināja tās izdzert 500 ml ūdens pirms brokastīm, pusdienām un vakariņām. Nekādu citu ierobežojumu nebija.
Pēc 2 mēnešiem noskaidrojās, ka sievietēm ir samazinājusies apetīte, attiecīgi saruka arī kaloriju patēriņš un rezultātā samazinājās svars. Vidējais svara zudums pa astoņām nedēļām bija aptuveni 1,5 kilogrami.

Cik daudz ūdens ir jādzer, lai zaudētu svaru

Tas, ka ūdens dzeršana palīdz zaudēt svaru, nenozīmē, ka jo vairāk tiks izdzerts, jo vairāk svara tiks zaudēts.
Ieteicamais diennakts ūdens patēriņš vīriešiem ir 3,7 litri, bet sievietēm 2,7 litri. Turklāt vērā tiek ņemts pilnīgi viss ūdens, ko cilvēks uzņem, tajā skaitā no dažādiem dzērieniem, zupām, sulīgiem augļiem un citas pārtikas. Pārsniegt šīs normas nav vēlams, jo var nākties saskarties ar tādu nepatīkamu parādību kā ūdens intoksikācija.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

18 − 17 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.