Vai var dzert destilētu ūdeni

Vai var dzert destilētu ūdeni

Daži uzskata, ka destilēta ūdens dzeršana ir noderīga un pat veselīga, bet citi brīdina par potenciālajiem riskiem. Šajā rakstā mēģināsim noskaidrot to, kā ir patiesībā. Uzzināsi to kas ir destilēts ūdens, iespējamos riskus un to vai destilētu ūdeni var dzert.

Kas ir destilēts ūdens

Destilēts ūdens ir ūdens, no kura pēc tvaicēšanas, atdzesēšanas un kondensācijas ir pazuduši gandrīz pilnīgi visi minerālu sāļi, organiskās vielas un citi piemaisījumi. Šī iemesla dēļ destilēts ūdens pilnībā zaudē jebkuru garšu un smaržu. Salīdzinot ar parastu dzeramo ūdeni, destilēta ūdens garša var šķist nepierasta un tukša.
Parasti destilētu ūdeni izmanto dažādiem tehniskiem mērķiem un tomēr reizēm to izmanto arī dzeršanai. Visbiežāk tas notiek tad, ja pietrūkst laba dzeramā ūdens.

Vai destilēts ūdens var kaitēt veselībai

Destilētā ūdenī nav nekā kaitīga un arī nekā vērtīga. Destilēta ūdens lietošanas pretinieki uzskata, ka minerālvielu trūkums var negatīvi atsaukties uz veselību un šīs bažas nav gluži bez pamata.
Minerālvielas ir nepieciešamas cilvēka organisma normālai darbībai, un to trūkums var izraisīt osteoporozi, sirds un asinsvadu sistēmas problēmas un daudzas citas slimības.
Tomēr ir jāņem vērā, ka galvenais minerālvielu avots ir pārtika un nevis ūdens. Tādēļ pagaidām nav īsti skaidrs vai minerālvielu trūkums dzeramajā ūdenī, var novest pie kalcija vai magnija deficīta.
Tomēr ir zināms kāds Ķīnā veikts pētījums, kas parādīja, ka bērniem, kuri lieto destilētu ūdeni augšana notiek lēnāk, to kauli ir nepietiekoši blīvi, bet to zobi biežāk cieš no kariesa.
Savukārt kāds Izraēlā veikts pētījums atklāja, ka, dzeramais ūdens ar zemu magnija saturu, var tikt nodarīts kaitējumu pieaugušo veselībai: palielinās išēmiskās sirds slimības risks un palielinās nāves iespējamība cilvēkiem ar asu miokarda infarktu.
Tajā pašā laikā nav pētījumu, kas parādītu asi izteiktu saiti starp minerālu trūkumu ūdenī un slimību rašanos.
Tāpat nav atrasti pietiekoši stingri pierādījumi, kas liecinātu par cieta ūdens veselīgumu.

Vai var dzert destilētu ūdeni

Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijās par dzeramā ūdens kvalitāti teikts, ka šobrīd nav iespējams noteikt cik daudz minerālvielām ir jābūt dzeramajā ūdenī, lai tas būtu vērtīgs veselībai.
Šādi nākas secināt, ka visticamāk nekāda lielā ļaunuma no destilēta ūdens dzeršanas nebūs. Īpaši ja nedzersiet to patstāvīgi.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

eight + seventeen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.