Kam un kāpēc būtu jādzer lineļļa un kādos gadījumos no tās labāk atturēties

Kāpēc lineļļa ir vērtīga

Lineļļa ir apbrīnas vērts produkts, kurš satur daudz olbaltumvielu, šķiedrvielu, vitamīnu b5 un magniju. Lineļļai pieraksta spēju mazināt apetīti, veicināt veselīga svara atgūšanu un citas vērtīgas īpašības.
Lielākais lineļļas plus ir tās augstais neaizstājamo omega-3 taukskābju un, jo īpaši alfa-linolēnskābes (ALA) saturs.

Un lūk arī daži galvenie lineļļas pozitīvie efekti:

Lineļļa palīdz samazināt “sliktā” holesterīna līmeni

Kādā pētījumā tā dalībnieku vienreiz dienā lietoja 10 gramus lineļļas vai kukurūzas eļļas. Pirms un pēc pētījuma tika izmērīts visu dalībnieku holesterīna līmenis. Pēc 12 nedēļām tiem dalībniekiem kas lietoja kukurūzas eļļu “sliktā” holesterīna līmenis bija palicis nemainīgs, bet tiem kas katru dienu lietoja lineļļu, “sliktā” holesterīna līmenis bija jūtami samazinājies.

Lineļļa palīdz cīnīties ar vēzi

Vismaz tā liecina uz dzīvniekiem veikti pētījumi. Linu sēklu eļļā atrodamās alfa linolēnskābes kavē vēža šūnu attīstību vai pat veicina to nāvi. Īpaši efektīvas tās esot krūts vēža gadījumā.

Lineļļa uzlabo ādas stāvokli

Arī šajā gadījumā pētījumi tika veikti ar dzīvniekiem. Pelēm, kuras cieta no atopiskā dermatīta, ik dienu trīs nedēļu garumā tika dota lineļļa. Pēc trīs nedēļu ilgas linšķiedru eļļas lietošanas, pelēm gandrīz pilnībā izzuda nepatīkami simptomi: nieze, pietūkums un apsārtums.
Līdzīgā pētījumā, kurā piedalījās sievietes arī tika novērota ādas stāvokļa uzlabošanās. Āda kļuva gludāka, mitrāka un mazāk jūtīga pret kairinājumiem.

Iespējams, ka lineļļa var samazināt diabēta attīstības risku

Zinātnieki ir veikuši pētījumus, kuros tika pētīts kā lineļļa un linu sēklas ietekmē cukura līmeni pirms diabēta stāvoklī esošiem cilvēkiem. Rezultātā tika noskaidrots, ka tiem cilvēkiem, kuri katru dienu uzņēma 13 gramus linsēklu cukura līmenis samazinājās, bet tiem kas katru dienu uzņēma 26 gramus linsēklu tas palika nemainīgs. Pētnieki gan tā arī nespēja izskaidrot, ar ko šādi rezultāti ir saistīti.

Lineļļa palīdz cīnīties ar iekaisumiem

Vismaz šāds lineļļas efekts ir novērots pie cilvēkiem, kas cieš no liekā svara. Arī ar dzīvniekiem veikti pētījumi parāda līdzīgus lineļļas efektus. Jāatzīst, ka šis ir visai vērtīgs efekts, jo tieši iekaisuma procesi ir vainojami pie virknes nepatīkamu veselības problēmu. Tiesa, zinātnieki uzskata, ka ir nepieciešami vēl apjomīgāki papildus pētījumi.

Lineļļa atbalsta sirdi un asinsvadus

Pastāv pētījumi, kas liecina, ka noteiktos apstākļos lineļļa spēj palīdzēt hipertonijas gadījumā. Šādam efektam pietiks izdzert ēdamkaroti eļļas katru dienu 12 nedēļu garumā.
Tāpat lineļļa padara elastīgākas asinsvadu sieniņas, un tas arī ir visais vērtīgs ieguvums hipertonijas gadījumā.

Lineļļa palīdz aizcietējumu un diarejas gadījumā

Šķiet, pretrunīgi, bet lineļļa spēj palīdzēt abos šajos gadījumos. Vismaz tā liecina pētījumi, kas veikti ar dzīvniekiem.

Kad lineļļa var kaitēt

Lineļļa vēl nav pilnībā izpētīta, un attiecīgi nav pilnībā zināmi arī visi tās negatīvie efekti. Tomēr tiek uzskatīts, ka lineļļa ir droša lielākajai daļai pieaugušu cilvēku, ja diennaktī netiek uzņemts vairāk nekā 30 grami eļļas.
Jāpiebilst, ka par veselīgu alfa-linolēnskābes dienas devu uzskata 1600 mg vīriešiem un 1100 mg sievietēm, savukārt viena ēdamkarote lineļļas satur vairāk nekā 7000 mg alfa-linolēnskābes un tas pilnībā sedz cilvēka ikdienas vajadzību pēc omega-3 taukskābēm.

Eksistē arī situācijas, kad labāk no lineļļas atteikties. Šādas situācijas ir:

  • Grūtniecība. Lineļļa var palielināt priekšlaicīgas dzemdības, ja tā tiek lietota otrajā un trešajā grūtniecības trimestrī.
  • Bērniem. Mediķi uzskata, ka lineļļa bērniem ir nekaitīga un tomēr neiesaka to lietot bez konsultācijas ar pediatru.
  • Barošana ar krūti. Ir ļoti maz pētījumu par to, kādu efektu atstāj lineļļa uz bērnu, ja to lieto māte krūts barošanas laikā.
  • Problēmas ar asins recēšanu. Lineļļa var palielināt spēcīgas asiņošanas risku.
  • Gaidāma ķirurģiska operācija. Paaugstināta spēcīgas asiņošanas riska dēļ tiek ieteikts atturēties no lineļļas vismaz divas nedēļas pirms operācijas.

Kā lietot lineļļu

Pilnīgi pietiks, ja izdzersiet vienu ēdamkaroti lineļļas dienā. Eļļu var dzert tīrā veidā vai lietot kopā ar salātiem.
Noteikti nevajadzētu lineļļu izmantot cepšanai, jo augstas temperatūras ietekmē neiesātinātās taukskābes noārdās un veido kancerogēnus savienojumus.
Tāpat nebūtu slikti pirms lineļļas lietošanas pakonsultēties ar speciālistu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

fifteen − 12 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.