Septiņas maizes receptes. Kviešu, rudzu un citas

Septiņas maizes receptes

Bez maizes nav iedomājama gandrīz neviena ēdienreize, un tam noteikti ir iemesls. Šodien piedāvājam septiņas maizes receptes, kuru vidū būs kviešu, rudzu, tostermaize, lavašs un pat kartupeļu maize.

Kviešu maize cepeškrāsnī

Pagatavošanai nepieciešamais laiks: 3 stundas 40 minūtes

Sastāvdaļas:
500 grami kviešu miltu;
365 ml ūdens;
1 – 2 ēdamkarotes augu eļļas;
5 grami presēta rauga;
1½ tējkarotes sāls.

Pagatavošana:

Dziļā bļodā vai kastrolī sajauc sāli, raugu un ūdeni.
Pievieno izsijātus miltus un aptuveni 30 sekunžu laikā visu samaisa.
Pārsedz ar plēvi un atstāj siltā vietā uz pāris stundām.
Izliek mīklu uz ar miltiem nokaisīta galda.
Ar rokām izveidojiet plānu pankūku, izstiepj malas un izveido, ko līdzīgu aploksnei tad liek biezā, dziļā pannā vai formā ar gludo pusi augšpusē.
Ja izvēlētais trauks ir pietiekoši dziļš un mīklai ir, kur pacelties var vienkārši uzlikt vāciņu. Ja ne, mīklu apkaisa ar miltiem un nosedz ar auduma dvieli.
Atstāj uz 30 minūtēm. Pa šo laiku mīklas apjoms būs pieaudzis aptuveni divkārši.
Uzsilda cepeškrāsni līdz 220 °C un uz 5 – 10 minūtēm ievieto tajā bļodiņu ar ūdeni.
Liek iekšā mīklu un cep aptuveni 40 – 50 minūtes. Pēc cepšanas apsedz maizi ar auduma dvieli un ļauj maizei atdzist.

Rudzu maize ar ķimenēm cepeškrāsnī

Pagatavošanai nepieciešamais laiks: 2 stundas 40 minūtes

Sastāvdaļas:
260 grami rupja maluma rudzu milti;
250 ml piena;
240 grami kviešu miltu;
125 ml ūdens;
2 ēdamkarotes ķimeņu;
1 – 2 ēdamkarotes augu eļļas;
1 ēdamkarote cukura;
7 grami rauga;
1 tējkarote sāls.

Pagatavošana:
Pienu sajauc ar cukuru un raugu. Atstāj siltā vietā uz 10 minūtēm.
Miltus izsijā un savieno ar sāli un ķimenēm. Tad pievieno pienu un ūdeni.
Mīklu mīca vismaz 10 minūtes, tā lai tā kļūtu gluda.
Ievieto mīklu ar eļļu viegli ieziestā bļodiņā, apsedz un noliek siltā vietā uz stundu.
Tad izliek mīklu uz ar miltiem nokaisīta galda, pāris minūtes mīca un izveido klaipiņa sagatavi.
Mīklas sagatavi liek uz ar eļļu ieziestas un miltiem nokaisītas pannas. Nosedz ar pārtikas plēvi un tur siltā vietā vēl 40 minūtes.
Tad noņem plēvi un cep 200 °C aptuveni 25 – 30 minūtes. Par maizes gatavību liecinās tukša skaņa kas rodas pieklauvējot pie garozas.
Gatavo maizi novieto uz restītēm, apsmidzina ar ūdeni, apsedz ar dvieli un ļauj tai pāris stundas pastāvēt.

Tostermaize cepeškrāsnī

Pagatavošanai nepieciešamais laiks: 3 stundas 40 minūtes

Sastāvdaļas:
450 grami miltu;
240 ml piena;
80 – 90 grami sviesta;
25 grami cukura;
8 grami sāls;
5 grami sausā rauga.

Pagatavošana:
Siltam pienam pievieno raugu un atstāj uz 5 – 10 minūtēm.
Pievieno sāli, cukuru un 70 grami pakusuša sviesta.
Pamazām pievienojiet miltus mīca, līdz izveidojas mīksta mīkla, kas nelīp pie rokām.
Mīklu ieliek bļodā un apsedz ar dvieli, un uz stundu atstāj siltā vietā.
Tad mīklu nedaudz pamīca un atstāj vēl uz 15 minūtēm.
Mīklu nedaudz parullē un satin biezā rullī. Liek ar sviestu ieziestā formā, apsedz un atstāj vēl uz stundu.
Cep aptuveni 40 – 60 minūtes 180 grādu temperatūrā.
Gatavo maizi novieto uz restītēm un atdzesē.

Vienkārša maizes recepte multivārāmajam katlam

Pagatavošanai nepieciešamais laiks: 4 stundas 10 minūtes

Sastāvdaļas:
900 grami miltu;
500 ml ūdens;
3 – 4 ēdamkarotes augu eļļas;
11 grami rauga;
1 ēdamkarote sāls;
1 ēdamkarote cukura.

Pagatavošana:
Raugu izšķīdina siltā ūdenī, pievieno sāli, cukuru un samaisa. Pievieno 2 – 3 ēdamkarotes eļļas.
Mazās porcijās pievieno miltus un mīca mīklu, līdz tā nelīp pie rokām.
Mīklu apsedz ar dvieli un uz stundu noliek siltā vietā.
No mīklas izveido apaļu bumbu un liek ar eļļu ieziestā multivārāmajā katlā.
Ieslēdziet sildīšanas režīmu uz 10 – 15 minūtēm un tad atstājiet maizi katlā uz 40 – 50 minūtēm.
Maize jāgatavo cepšanas režīmā aptuveni stunda tad jāapgriež un jācep vēl 40 minūtes.

Kartupeļu maizes recepte cepeškrāsnij

Pagatavošanai nepieciešamais laiks: 2 stundas 45 minūtes

Sastāvdaļas:
450 – 550 grami miltu;
200 grami kartupeļu;
30 grami sviesta;
25 grami svaiga presēta rauga;
13 grami cukura;
1 ēdamkarote augu eļļas;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
Novāra kartupeļus. Lasiet arī rakstu Kā vārīt kartupeļus.
Ielej bļodiņā 250 ml šķidruma no katliņa, kurā vārījās kartupeļi. Nedaudz atdzesē. Ja šķidruma ir pārāk maz, iztrūkstošo aizstāj ar parastu ūdeni.
Saspaida kartupeļus, lai izveidojas biezenis, pievieno sviestu un samaisa.
Siltā kartupeļu ūdenī pievieno raugu, cukuru un 10 gramus sāls. Samaisa, lai viss izkūst.
Pievieno kartupeļu masu un atkal izmaisa, lai masā nav kunkuļu.
Pamazām pievieno miltus un maisa no sākuma ar karoti, bet vēlāk jau ar rokām. Rezultātā jāizveidojas mīklai, kura praktiski nelīp pie rokām.
Mīklu ievieto ar augu eļļu ieziestā bļodā, apsedz ar dvieli un noliek siltā vietā uz 40 minūtēm.
Tad mīklu nedaudz pamīca un atstāj siltā vietā vēl uz 20 minūtēm.
Galdu nokaisa ar miltiem un liek uz tā mīklu. Nedaudz pamīca, lai izveidojas plācenis.
Plāceni satin blīvā ruletē, bet tā galus aizspiež.
Pannā ieliek cepam papīru un uz tā liek mīklas ruleti. Apsedz ar dvieli un 30 minūtes ļauj pastāvēt.
Tad cep cepeškrāsnī 20 – 30 minūtes 220 grādu temperatūrā.

Kefīra maizes recepte cepšanai sadzīves maizes krāsnī

Pagatavošanai nepieciešamais laiks: 3 stundas 10 minūtes

Sastāvdaļas:
400 grami miltu;
200 – 210 ml kefīra;
1 ola;
1½ ēdamkarotes augu eļļas
1 ēdamkarote cukura;
1 tējkarote rauga;
1 tējkarote sāls.

Pagatavošana:
Kefīru sajauc ar olu tā lai kopumā sanāktu 250 ml šķidruma. Tad nedaudz uzsilda mikroviļņu krāsnī.
Liek visas sastāvdaļas maizes ceptuvē tādā kārtībā, kāda ir ieteikta ceptuves instrukcijā.
Uzstāda parasto režīmu, bet garoziņu izvēlas pēc gaumes.
Ieslēdz maizes ceptuvi un gaida programmas beigas.

Mājas lavaša recepte

Pagatavošanai nepieciešamais laiks: 1 stunda 30 minūtes

Sastāvdaļas:
350 grami miltu;
180 ml ūdens;
2 ēdamkarotes augu eļļas;
1 tējkarote sāls.

Pagatavošana:
Lielā bļodā izsijā miltus un izveido tajos nelielu padziļinājumu.
Izšķīdina sāli 180 ml verdoša ūdens un pakāpeniski ielej šķidrumu miltos, maisot mīklu ar dakšiņu.
Turpinot mīklas mīcīšanu, pievieno augu eļļu.
Kad mīkla nedaudz atdziest to pārvieto uz galdu un turpina mīcīšanu ar rokām tik ilgi kamēr tā kļūst gluda un elastīga.
Tad izveido no mīklas apaļu lodi, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 45 minūtēm.
Tad mīklu sarullē biezā desiņa un sagriež 10 – 12 vienāda izmēra daļās.
Katru mīklas gabaliņu izrullē plāna pankūkā un cep uz sausas, karstas pannas 30 – 40 sekundes no katras puses.
Gatavo lavašu uzreiz apsmidzina ar ūdeni no abām pusēm un apsedz ar auduma dvieli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

7 + one =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.