Kā vārīt garneles. Visas gardu garneļu nianses

Kā vārīt garneles

Garneles tiek augsti vērtētas to izcilās garšas un diētisko īpašību dēļ. Papildus tam, garneles vēl var arī viegli un ātri pagatavot. Šodien stāstīsim par to, kā vārīt garneles tā, lai tās burtiski kustu mutē.

Kam ir jāpievērš uzmanība

Ja vien jūs nedzīvojiet blakus okeānam, būs labāk, ja pirksiet tikai sasaldētas garneles. Svaigas garneles ātri bojājas, un tās būtu jāpagatavo tajā pašā dienā, kad tās ir noķertas.
Ja iespējams, dodiet priekšroku garnelēm čaulā, jo ar tām ir vienkāršāk noteikt, vai tās ir bojātas. Ja garneļu aromātā pamanāt amonjaka notis, ziniet, ka tās visticamāk ir bojātas.

Saldētas garneles pirms pagatavošanas ir jāatsaldē. Ja ieliksiet vārošās ūdenī sasaldētas garneles, ūdens temperatūra diezgan jūtami pazemināsies un garneles var izvārīties nevienmērīgi. Ātrāk atsaldēt garneles var tās ievietojot bļodā un novietojot zem vājas auksta ūdens strūklas. Noteikti nevajadzētu atsaldēt garneles istabas temperatūrā vai siltā ūdenī, jo tas var negatīvi ietekmēt to garšu.
Tīriet garneles uzmanīgi. Izmantojiet tikai asu nazi. Uzmanīgi iegrieziet garneles muguriņu un tad izvelciet melno zarnu dzīsliņu. Zemāk redzams video, kurā ir parādīts tīrīšanas proces.

Garneles var vārīt arī ar galvu un čaulu. Daži cilvēki uzskata, ka šādi tās izdodas pat garšīgākas. Turklāt mazāk būs jāuztraucas arī par to, ka garneles varētu tikt pārsālītas, jo čaula tās var pasargāt no pārlieku liela sāls daudzuma.
Nevāriet garneles pārāk ilgi. Ir kāds vienkāršs veids kā noteikt vai garnele ir gatava: garnele ir gatava, ja katliņā tā ir sagriezusies “C” burta veidā. Savukārt ja garnele ir taisna tā vēl nav gatava, bet ja ir sagriezusies gredzenā, tad tā jau ir pārvārīta.

Kā vārīt garneles

Minimālais komplekts, kas jums būs vajadzīgs garneļu vārīšanai, ir liels katls, ūdens un sāls. Ūdens apjomam ir jābūt divreiz lielākam par garneļu apjomu. Kas attiecas uz sāli, tad garnelēm bez čaulas uz vienu ūdens litru ir jāliek ne vairāk par vienu ēdamkaroti sāls, bet neattīrītām garnelēm jāpievieno 1 – 1,5 ēdamkarotes sāls uz vienu litru ūdens.
Uzvāriet ūdeni un pievienojiet sāli. Vislabāk garneļu maigo garšu varēs sajust, ja tās tiks vārītas bez garšvielām, tomēr ja vēlaties, varat pievienot arī garšvielas pēc savas gaumes.
Kad ūdens sāks vārīties, ievietojiet tajā garneles. Kad ūdens no jauna uzvārīsies un garneļu čaula kļūs spilgti rozā un sāks uzpeldēt, plīts ir jāizslēdz.
Nelielas garneles vāra ne ilgāk par divām minūtēm, bet lielas atkarībā no to izmēra vāra aptuveni no 3 līdz 7 minūtēm.
Daudzi cilvēki pēc vārīšanas izņem garneles no ūdens, ļauj tām atdzist un tad pasniedz. Tomēr tā nav īsti pareiza pieeja, jo šādi garneļu gatavošanās proces var turpināties arī tad, kad tās jau ir izņemtas no buljona. Labāk tikko uzvārītās garneles iebērt traukā ar ledainu ūdeni un tad tās uzreiz no turienes izvilkt ar caurduri. Pēc šīs operācijas var pasniegt uzreiz vai arī ļaut tām vēl kādu brīdi atdzesēties.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.