Kā pagatavot vinegretu. Klasiskā metode un ne tikai

Kā pagatavot vinegretu
Vinegrets ir gardi salāti, kas nezaudē savu aktualitāti jau ļoti daudzus gadus. Šodien stāstīsim pa to kā pagatavot vinegretu pēc klasiskās receptes un arī to, kā padarīt šos salātus interesantākus.

Kas ir nepieciešams vinegreta pagatavošanai

Vinegreta salātiem nav noteiktu stingru sastāvdaļu proporciju, un viss ir atkarīgs tikai no jūsu gaumes un garšas kārpiņām. Tomēr aptuvenais vinegreta sastāvdaļu daudzums ir aptuveni šāds:

  • 2 vidējas bietes;
  • 4 – 5 vidēji kartupeļi;
  • 2 vidēji burkāni;
  • 5 – 6 vidēji marinēti vai sālīti gurķi;
  • 1 sīpols(var būt gan baltais, gan sarkanais);
  • 250 grami konservētu zaļo zirnīšu;
  • 5 – 6 ēdamkarotes augu eļļas;
  • sāls pēc garšas.

Ko vēl var pievienot vinegretam

Daudzi nespēs iedomāties vinegretu bez skābētiem kāpostiem un jāatzīst, ka ne velti. Skābētus kāpostus var pievienot gurķu vietā vai izmantot kopā ar tiem. Ja izvēlēsieties izmantot gan gurķus, gan kāpostus, tad lietojiet tos proporcijā pusi uz pusi. Ja vēlaties izmantot tikai skābus kāpostus, tad būs nepieciešami aptuveni 300 grami kāpostu.
Savukārt zaļo zirnīšu vietā var izmantot arī konservētas vai vārītas pupiņas. Vairāk par pupiņu vārīšanu variet uzzināt mūsu rakstā Kā vārīt pupiņas.
Ja vēlaties pamēģināt kaut ko neparastāku, variet vinegretam pievienot arī marinētas sēnes. Šādā gadījumā jums būs vajadzīgi aptuveni 200 – 250 grami marinētu sēņu.
Vēlreiz atgādināsim, ka dažādu sastāvdaļu proporcijas un daudzuma vinegretā var tikt mainīts atkarībā no jūsu gaumes un tādēļ visi nosaukti produktu daudzumi ir tikai aptuveni.
Svaiguma noti vinegreta salātiem piešķirs tādi zaļumi kā dilles, pētersīļi vai lociņi.
Savukārt, ja vēlaties piešķirt vinegretam vēl vairāk skābuma, sāli un eļļu pirms izmantošanas var sajaukt ar ½ – 1 ēdamkaroti ābolu etiķa un šķipsniņu maltu melno piparu.

Kā pagatavot vinegretu

Novāriet bietes, kartupeļus un burkānus. Ja kartupeļus un burkānus var vārīt kopā, tad bietes noteikti būtu jāvāra atsevišķi, jo tās ir jāvāra ilgāk, un var iekrāsot vārāmo ūdeni.
Kartupeļi un burkāni būs gatavi aptuveni pēc 30 – 40 minūtēm pēc ūdens vārīšanās, tad biešu vārīšana atkarībā no biešu lieluma un veida var prasīt pat vairākas stundas.
Lasiet arī mūsu rakstus Kā vārīt kartupeļus un Kā vārīt bietes.

Kad dārzeņi ir novārīti tie ir jāattīra no mizas. Bietes, kartupeļi, burkāni un gurķi ir jāsagriež vienādos vidēja izmēra kubiciņos, bet sīpoli sīkos.
Pievienojiet zirnīšus, eļļu, sāli un cītīgi visu sajauciet. Pagaršojiet un ja nepieciešams pievienojiet vēl sāli.
Ja vēlaties, lai bietes mazāk iekrāso pārējos produktus, no sākuma sajauciet bietes ar nelielu eļļas daudzumu un tikai tad pievienojiet pārējos produktus. Un, protams, atceraties, ka sastāvdaļas var tikt mainītas vai papildinātas pēc jūsu gaumes.

Būs labāk, ja vinegrets pirms pasniegšanas pāris stundas vai pat visu nakti pastāvēs ledusskapī. Šādi tas kļūs vēl gardāks un aromātiskāks.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

15 − 10 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.