Kā un cik ilgi vārīt pupiņas: vienkārši un saprotami

Kā vārīt pupiņas
Uzzini kā pupiņas ir jāsagatavo vārīšanai un kā vārīt pupiņas kastrolī, multivārāmajā katlā un spiediena katlā. Sekojot mūsu padomiem, pupiņas vienmēr izdosies maigas un gardas.

Kā sagatavot pupiņas vārīšanai

Vispirms būtu jāpārliecinās par to, ka izvēlētās pupiņas ir labā stāvoklī. Pupiņas kas ir nostāvējušas ilgāku laiku var būt pārkaltušas un tādas pupiņas var neizvārīties pietiekoši maigas un mīkstas.
Pārskatiet pupiņas vai starp tām nav sačokurojušās, bojātas un aizdomīgas pupiņas, un tad izmetiet tās. Tad kārtīgi noskalojiet pupiņas zem tekoša auksta ūdens.
Nākamais solis ir pupiņu mērcēšana. Ir vairāki iemesli, kāpēc šo soli nevajadzētu izlaist. Pirmkārt jau izmērcētas pupiņas ātrāk vārīsies. Tiesa, tiks iegūtas tikai kādas 15 – 20 minūtes, tā kā šis nebūs galvenais mērcēšanas plus.
Otrkārt pupiņu mērcēšanas laikā daļēji izšķīdinās vielas, kas izsauc palielinātu gāzu veidošanos zarnās.
Un treškārt pastāv viedoklis, ka pupiņu mērcēšana ļauj atbrīvoties no vielām, kas traucē barības vielu uzņemšanai. Konkrēti pupiņas satur fitīnskābi, kas traucē cinka, kalija, magnija un dzelzs uzņemšanai.

Kā mērcēt pupiņas

Eksistē divi pupiņu mērcēšanas veidi.

1. Lēnais jeb aukstais veids
Šī pupiņu mērcēšanas veida piekritēji uzskata, ka tas ļauj atbrīvoties no nepatīkamajiem pupiņu efektiem. Tomēr ir jāņem vērā, ka šis veids prasīs vairāk laika. Ievietojiet pupiņas lielā katlā, aplejiet tās ar ūdeni un ievietojiet tās vēsā vietā uz 12 – 24 stundām. Ūdens jāņem ar tādu aprēķinu, lai uz vienu glāzi pupiņu būtu piecas glāzes ūdens.

2. Ātrais jeb karstais veids
Ja nav laika ilgstošai pupiņu mērcēšanai, var izmēģināt karsto pupiņu mērcēšanas veidu. Pupiņas ir jāieber katlā un jāaplej ar ūdeni tādās pašās proporcijās kā iepriekšējā veidā. Tad katlu liek uz plīts, ļauj ūdenim uzvārīties un pāris minūtes pavāra. Tad katlu noņem no plīts, uzliek tam vāciņu un ļauj tam vismaz stundu pastāvēt.
Ir jāņem vērā, ka pēc pupiņu mērcēšanas un vārīšanas to apjoms pieaugs 2 – 3 reizes un tādēļ pupiņu vārīšanai ir jāizvēlas pietiekoši apjomīgs katls.

Cik ilgi vārīt pupiņas

Atkarībā no pupiņu vārīšanas veida, to gatavošanas laiks būs no 30 līdz 90 minūtēm. Tomēr vērtējot pupiņu gatavība pakāpi, labāk būtu orientēties nevis pēc vārīšanas laika, bet gan pēc pupiņu izskata.
Lai precīzi uzzinātu vai pupiņas ir gatavas, paņemiet vienu pupiņu un saspiediet ar dakšiņu. Vārīšanas rezultātā pupiņām ir jākļūst mīkstām, taču tās noteikti nedrīkst vārīties līdz kartupeļu biezenim līdzīgam stāvoklim.
Ja, pārbaudot pupiņu gatavību, tās vēl ir pacietas, tām ļauj vārīties tālāk un tad pārbauda ik pa 10 minūtēm.

Kā vārīt pupiņas

Vārot pupiņas, nav jāievēro tāda ūdens attiecība, kā tās mērcējot. Galvenais, lai ūdens pupiņas pilnībā pārklātu.
Kas attiecas uz sāli, tad ir pilnīgi vienalga vai to pievieno vārīšanas sākumā, vidū vai tuvāk vārīšanās beigām, jo sāls nekādi neietekmē pupiņu konsistenci. Tas pats ir attiecināms arī uz garšvielām.
Ja jūsu recepte prasa, lai pupiņām vārīšanās laikā tiktu pievienoti kaut kādi skābi saturoši produkti, piemēram, citronu sula, etiķis vai tomāti, tad to gan dariet vārīšanās beigās, jo citādi pupiņas var neizdoties tik maigas kā gribētos.

Novārītas pupiņas var glabāt ledusskapī līdz 4 dienām. Glabāšanai labāk izmantot plakanus un nedziļus konteinerus vai trauciņus.

Kā vārīt pupiņas katlā

Kad pupiņas ir izmērcētas, tām nolej ūdeni un noskalo zem tekoša ūdens. Tad pupiņas ievieto lielā katlā un aplej ar ūdeni tā, lai pupiņas būtu pilnībā ūdenī. Kad pupiņas sāk vārītie tām pievieno saulespuķu vai olīveļļu, lai būtu mazāk putu.
Pupiņas vāra uz mazas uguns aptuveni stundu. Vārīšanas laikā pupiņas nemaisa un arī katlam vāciņu labāk nelikt. Vārīšanas laikā ir jāseko vai katlā ir pietiekoši daudz ūdens un vajadzības gadījumā to papildina.

Kā vārīt pupiņas multivārāmajā katlā

Noskalotas pupiņas ievieto multivārāmajā katlā un pārlej ar ūdeni. Aizver ierīces vāku un ieslēdz sautēšanas režīmu. Pupiņu vārīšana aizņems aptuveni pusotru stundu vai pat vairāk. Aptuveni pēc stundas vai nedaudz ātrāk var sākt pārbaudīt pupiņu mīkstuma pakāpi.

Kā vārīt pupiņas ātri vārāmajā(spiediena) katlā

Noskalotas pupiņa ievieto spiediena katlā un pārlej ar ūdeni. Katls drīkst būt aizpildīts ne vairāk kā līdz pusei.
Aizver vāciņu un liek katlu uz intensīvas uguns. Kad no vārsta sāk aktīvi izplūst tvaiks, uguni samazina līdz nelielai. Šādi pupiņas vāra 10 – 15 minūtes un pēc tam katlu noņem no uguns un neatverot atstāj uz 30 minūtēm.

Tagad, kad pupiņas ir novārītas, iespējams, ka tev varētu noderēt mūsu raksts ar 10 gardiem pupiņu salātiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 − 8 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.