Pieci iemesli, kāpēc dzērvenes ir vērtīgas

Pieci iemesli, kāpēc dzērvenes ir vērtīgas
Dzērvenes ir bagātas ar antioksidantiem un vitamīniem, kā arī spēj mazināt urīnceļu iekaisumu risku. Rakstā uzzināsi vismaz piecus iemeslus, kāpēc dzērvenes ir vērtīgas.

Kāpēc dzērvenes ir vērtīgas

Dzērvenes varbūt īpaši neizceļas ar barības vielu dažādību, tomēr tās satur vairākas vērtīgas vielas, kuras tieši ietekmē veselību.

Dzērvenes satur daudz vitamīnu

100 grami dzērveņu satur gandrīz ceturto daļu no dienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma. C vitamīns samazina hronisku iekaisumu procesu rašanās risku, stiprina imunitāti, veicina dzelzs uzņemšanu un piedalās citos svarīgos procesos.
Bez C vitamīna svaigas dzērvenes satur arī vitamīnus E un K, kā arī mangānu. Tomēr ir arī kāda nianse. Diemžēl žāvēšanas procesa laikā dzērvenes zaudē lielāko daļu vitamīnu un tādēļ tās labāk lietot uzturā svaigas.

Dzērvenes satur daudz antioksidantu

Dzērvenēs esošo antioksidantu vidū ir jau pieminētais C vitamīns un mangāns, tomēr bez tiem dzērvenes satur arī tādus antioksidantus, kā:

Kvercetīns. Pētnieki domā, ka šim antioksidantam var piemist spēja palīdzēt organismam pretoties vēzim.

Miricetīns. Arī šis antioksidants var palepoties ar pretvēža aktivitāti. Turklāt pētnieki pieņem, ka tas varētu būt labs profilaktisks līdzeklis, lai mazinātu sirds slimību un diabēta risku.
Peonidīns. Pateicoties tam, dzērvenes iegūst arī savu sarkano krāsu. Arī šim antioksidantam piemīt pozitīva ietekme sirds slimību profilaksē un palīdz cīnīties ar iekaisumu procesiem.
Urolskābe. Piemīt spēcīga pretiekaisuma iedarbība.

Lielākā daļa antioksidantu atrodas dzērveņu miziņā, un, lai tās tiktu uzņemtas, dzērvenes ir jāēd veselas. Dzērveņu sula nebūs tam piemērota.

Dzērvenes aizsargā no urīnceļu infekcijām

Visbiežāk šādas infekcijas izraisa zarnu nūjiņa(Escherichia coli). Tā pieķeras pie urīnpūšļa un urīnceļu gļotādām, sāk vairoties un izraisa iekaisumu. Savukārt dzērvenes satur vielas, kas traucē šīm baktērijām nostiprināties uz gļotādām. Šādā veidā dzērveņu lietošana uzturā var mazināt infekcijas rašanās risku.
Jāņem gan vērā, ka dzērvenes tikai mazina iespēju, ka infekcija radīsies, bet nekādā gadījumā neizārstēs jau esošu infekciju un tādēļ, ja jums ir urīnceļu iekaisums, noteikti griezieties pie ārsta.
Tāpat jāatceras arī tas, ka jebkura dzērveņu apstrāde ievērojami samazina vērtīgo vielu daudzumu un tādēļ dzērvenes vislabāk lietot svaigas.

Dzērvenes palīdz saglabāt smadzenes veselas

Un atkal par to ir jāpasakās dzērvenēs esošajiem antioksidantiem. Dažiem no šiem antioksidantiem palīdz pasargāt neironus no mutācijām un bojājumiem. Attiecīgi palīdz aizsargāt smadzenes no neirodeģeneratīvām izmaiņām. Šādas izmaiņas var izraisīt, piemēram, Pārkinsona vai Alcheimera slimība.

Visticamāk dzērvenes uzlabo sirds un sirds asinsvadu sistēmas veselību

Kā jau mēs minējām, dzērvenes ir bagātas ar antioksidantiem, kas ir noderīgi sirds slimību profilaksei. Ir zināms liels skaits pētījumu, kuri norāda uz to, ka dzērvenes:

  • paaugstina “labā” holesterīna līmeni
  • samazina “sliktā” holesterīna līmeni
  • padara asinsvadus elastīgākus un attiecīgi palīdz normalizēt asinsspiedienu
  • samazina asinsvadu iekaisuma risku

Kam dzērvenes var kaitēt

Visbiežāk dzērvenes nekādu ļaunumu nenodarīs. Īpaši, ja ņem vērā, ka pārāk lielos daudz tās ir grūti apēst. Un tomēr eksistē cilvēki, kuriem labāk vajadzētu no tām izvairīties. Šādi cilvēki ir:

  • cilvēki, kuriem ir nierakmeņi. Dzērveņu sula satur oksalātus – vienu no nierakmeņu komponentiem
  • cilvēki, kas lieto asinis šķidrinošas zāles. Dzērvenēs esošais K vitamīns asinis sabiezina un šādi padara zāles mazāk efektīvas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.