Kāpēc mango ir vērtīgi un kādos gadījumos no tiem labāk atturēties

Kāpēc mango ir vērtīgi veselībai
Indijā un Dienvidaustrumu Āzijā mango auglis ir zināms jau vairāk nekā 4000 gadu un tiek arī visai augstu vērtēts.
100 grami mango mīkstuma satur tikai 60 kilokaloriju un tas augli padara par labu desertu tiem cilvēkiem, kas vēlas atbrīvoties no liekā svara. Tāpat mango satur arī daudzus svarīgus vitamīnus un minerālvielas, kas ir nepieciešamas ādai, matiem, acīm, imūnsistēmai un citiem cilvēka orgāniem un sistēmām.

Kāpēc mango ir vērtīgi

Patiesībā ir vairāki iemesli, kāpēc mango ir labi cilvēkam un tā veselībai. Tiesa, mango ir tikai auglis un nevis zāles un tāpēc daudzmaz nopietnāku veselības problēmu gadījumā noteikti griezieties pie speciālista.
Kopumā, lai gūtu ieguvumu no mango, būs pilnīgi pietiekoši, ja apēdīsiet tikai vienu augli dienā.

1. Palīdzēs vieglāk atbrīvoties no liekā svara
Turklāt tas nav saistīts tikai ar mango mazo kaloriju daudzumu. Mango ir diezgan bagāts ar šķiedrvielām un tas nozīmē, ka augļa apēšana radīs arī labu sāta sajūtu.
Mēģiniet izmantot mango kā pusdienu desertu vai aizvietot ar to vakariņas. Auglis palīdzēs ilgāk justies paēdušam un izvairīties no citām uzkodām.

2. Palīdzēs normālai imūnsistēmas darbībai
Mango ir labs C vitamīna avots un pietiek ar 200 – 250 gramiem augļa, lai cilvēks uzņemtu askorbīnskābes diennakts devu. Savukārt askorbīnskābe ir nepieciešama imūnsistēmai, jo stimulē leikocītu izstrādi, kuri aizsargā organismu pret infekcijas slimībām un iznīcina tajā iekļuvušās kaitīgās daļiņas un vielas — mikrobus, baktērijas, kā arī atmirušās organisma šūnas.

3. Iespējams, ka jūs kļūsiet mundrāki
Jau pieminētais C vitamīns veicina arī labāku dzelzs uzņemšanu no pārtikas. Ja cilvēks neuzņem pietiekoši daudz dzels, organismam ir sarežģītāk ražot hemoglobīnu, kas ir nepieciešams skābekļa transportēšanai no plaušām uz citiem cilvēka orgāniem.

Dažas pazīmes, kas var liecināt par hemoglobīna trūkumu:

  • ātrs nogurums;
  • patstāvīga noguruma sajūta;
  • reiboņi;
  • bālums;
  • zili riņķi zem acīm;
  • aukstas rokas un kājas;

4. Samazinās hronisku slimību risks un paildzinās jaunību
Arī par šiem efektiem jāpasakās vitamīnam C, kurš bez visa jau minētā ir arī efektīvs antioksidants. Par antioksidantiem mēdz saukt vielas, kas aizsargā šūnas no brīvajiem radikāļiem un to izraisītiem bojājumiem. Jo vairāk organismā ir brīvo radikāļu, jo spēcīgāks ir tā sauktais oksidatīvais stress. Savukārt tas tiek saistīts ar vairāku hronisku slimību rašanos – sākot ar diabētu un beidzot ar onkoloģiskiem procesiem un demenci. Turklāt tas var izsaukt arī paātrinātu ārēju novecošanu – ātrāk parādās grumbas un citi ādas defekti.
Mango sastāvā esošā C vitamīna darbība tiek papildināta arī ar citiem antioksidantiem, kurus arī var atrast mango sastāvā. Pateicoties tam, mango spēj dot savu artavu novecošanas un hronisku slimību piebremzēšanā.

5. Stiprinās sirdi
Mango satur arī tādus sirdij noderīgus elementus kā kālijs un magnijs. Bez šim elementiem mango satur arī antioksidantu mangiferīns, kas kā liecina pētījumi, spēj pasargāt sirdi no oksidatīvā stresa un iekaisuma.

6. Mazinās gremošanas sistēmas problēmas
Mango augļi ir bagāti ar šķiedrvielām un tas var palīdzēt arī atbrīvoties no aizcietējumiem un diarejas. Kā parādīja kāds pētījums, kurā piedalījās pieauguši cilvēki, kas cieta no hroniskiem aizcietējumiem, regulāra mango lietošana uzturā spēj atvieglot stāvokli efektīvāk nekā uztura bagātinātāji ar līdzīgu šķiedrvielu saturu.
Turklāt mango satura arī fermentus, kas palīdz labāk sagremot uzņemto pārtiku un arī tas noteikti ir vēl viens mango plus.

7. Palīdzēs sargāt redzi
Luteīns un zeaksantīns ar kuriem arī ir bagāti mango, ir nepieciešami acu funkcionēšanai. Zeaksantīns palīdz pasargāt tīkleni no ultravioletajiem un zilajiem stariem, bet luteīns ir nepieciešams redzes asumam un vairākām citām svarīgām redzes funkcijam.

8. Palīdzēs uzlabot ādas un matu stāvokli
Jau vairākkārtīgi pieminētais C vitamīns veicina arī kolagēna izstrādi. Kolagēns ir olbaltumviela, kas nepieciešams ādai un matiem lai tie saglabātu elastību un izturību. Vairāk par kolagēna nozīmi ādai var lasīt mūsu rakstā Kas ir kolagēns un kāpēc tas ir vajadzīgs ādai
Turklāt mango ir arī neslikts A vitamīna avots un tas ir vēl papildus stimuls matu augšanai.

9. Iespējams, ka mango var palīdzēt samazināt dažu vēžu veidu risku
Ir zināmi vairāki pētījumi, kas ir parādījuši, ka mango sastāvā esošie polifenoli var būt noderīgi dažādu vēžu risku samazināšanā. Šādi vēža veidi ir, piemēram, krūts vēzis, plaušu vēzis un citi.
Protams, mango nekādā ziņā nevar aizvietot pilnvērtīgu profesionālu ārstēšanu, un tomēr kaut kādu zināmu atbalstu organismam auglis spēs sniegt.

Kad mango var kaitēt

Absolūti lielākajai daļai cilvēku mango nekādu kaitējumu nespēs nodarīt un tomēr ir pāris momenti kas būtu jāņem vērā.

1. Pārliecinieties, ka jums nav alerģijas
Dažiem cilvēkiem mango var būt alerģisks. Visbiežāk alerģijas simptomi parādās uz ādas ap muti: lūpas un āda iekaist, plaisā un kļūst sāpīgas. Tomēr ir gadījumi, kad simptomi var daudz nopietnāki. Šī iemesla dēļ, ja jums jebkad ir bijusi kaut vismazākā alerģiskā reakcija uz mango, būtu ieteicams no tā pilnīgi atteikties.

2. Neēdiet tos pārāk daudz
Ar vienu vidēju mango dienā būs pilnīgi pietiekami, lai gūtu no tā visu labumu, ko vien šis auglis spēj dot, un vairāk par vienu jau būs par daudz. Mango satur daudz dabisku cukuru, kuru dažos gadījumos var būt arī par daudz un attiecīgi kaitēt.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 + eleven =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.