Kāpēc parādās kārpas un kā no tām atbrīvoties

Kāpēc parādās kārpas un kā no tām atbrīvoties

Uzzini kas ir kārpas, kam un, kāpēc tās parādās, to vai tās ir lipīgas un kā no kārpām atbrīvoties! Viss galvenais vienuviet!

Kas ir kārpas

Kārpas ir nelieli izvirzīti izaugumi uz ādas. Tie izskatās kā noapaļoti uzkalniņi ar sausu, raupju virsmu. Kārpu iekšpusē var būt saskatāmi nelieli melni punktiņi, kas patiesībā ir sīki aizsprostoti asinsvadi.

Kāpēc parādās kārpas

Kārpas izraisa cilvēka papilomas vīruss, kas nonācis ādas šūnās. Eksistē vairāk nekā 170 cilvēka papilomas vīrusa apakštipu, kas var izraisīt dažāda veida kārpas, uz kādas no cilvēka ķermeņa daļām. Visbiežāk kārpas rodas uz rokām un pirkstiem, ceļiem, elkoņiem, kā arī uz kāju pirkstiem un pat pēdām. Šīs zonas tiek skartas vairāk tādēļ, ka tās tiek biežāk traumētas.

Vai kārpas ir lipīgas

Jā. Kārpas izraisošais cilvēka papilomas vīruss var tikt nodots no cilvēka uz cilvēku tiešu kontaktu laikā. Tas var notikt, piemēram, brīdī kad jūs sarokojaties ar cilvēku uz kuram uz rokas ir kārpas.
Tomēr visbiežāk infekcija tiek nodota netiešā ceļā:

  • ar higiēnas priekšmetiem, kurus ir lietojis inficētais cilvēks. Piemēram, ar dvieļiem, sūkļiem, veļu, apaviem, skuvekļiem un citiem priekšmetiem;
  • caur inficētām virsmām. Piemēram, ar durvju rokturiem, grīdām dušās, ģērbtuvēs vai pie baseina.

Parasti vīrus pieķeras tajās vietās, kur āda ir traumēta(piemēram, skrambās un sīkās brūcēs) un pie mitras ādas(pie svīstošām plaukstām vai pēdām).
Neskatoties uz to, bieži vien ir diezgan grūti precīzi noteikt, kad tieši inficēšanās ir notikusi, jo starp inficēšanās brīdi un kārpas parādīšanās brīdi vidēji paiet no 2 līdz 6 mēnešiem.

Kam ir lielāks risks iegūt kārpas

Patiesībā kārpas parādās tālu ne visiem kas ir slaucījušies ar inficētu dvieli, ar basām kājām staigājuši pa kopēju dušu vai spieduši roku inficētai paziņai. Visbiežāk cilvēka imūnsistēma diezgan viegli tiek galā ar šo vīrusu un tomēr tā nav vienmēr.

Lielāks risks iegūt kārpas ir:

  • bērniem un pusaudžiem. Tas tiek saistīts ar šī vecuma imūnsistēmas īpatnībām un to, ka bērni parasti ir mazāk uzmanīgi un biežāk iegūst ādas mikrotraumas.
  • cilvēkiem ar autoimūnām slimībām. Piemēram, cilvēkiem kas slimo ar psoriāzi.
  • cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Piemēram, cilvēkiem kas slimo ar HIV/AIDS.

Vai kārpas ir bīstamas

Visbiežāk kārpas ir nekaitīgas. Pašas par sevi tās nekādu kaitējumu nerada. Protams, neskaitot estētisko.
Reizēm cilvēkiem šķiet, ka kārpas traucē, niez vai sāp. Sāpīgumā visbiežāk tiek vainotas kārpas uz pēdām, jo tās tiek vairāk noslogotas staigāšanas laikā.

Vai no kārpām ir jāatbrīvojas

Var, bet tas nav obligāti. Ļoti bieži kārpas pāriet pašas no sevis, brīdī, kad imūnsistēma uzveic tās izraisošo vīrusu. Tiesa, tas var prasīt pat gadu vai divus.
No kārpām ir vērts atbrīvoties, ja tās jums sagādā neērtības. Un šajā gadījumā nav domātas tikai estētiskas neērtības. Var būt saprātīgi atbrīvoties no kārpām, kas traucē un kuras var tikt nejauši norautas, veicot ikdienišķas kustības.

Kad ir jādodas pie ārsta

Ar kārpu likvidāciju nodarbojas dermatologs. Dermatologs arī palīdzēs saprast vai izaugums tiešām ir kārpa vai kas cits.

Noteikti būtu jādodas pie speciālista, ja ādas jaunveidojums:

  • sāp vai niez
  • maina formu vai krāsu;
  • asiņo;
  • izplešas;
  • nepazūd vai parādās atkal un atkal, kaut jūs jau sen cenšaties no tā atbrīvoties.

Tāpat vajadzētu pakonsultēties pie speciālista, ja jūs jau esat pieaudzis cilvēks un kārpas pēkšņi ir sākušas regulāri parādīties. Tas var norādīt uz problēmām ar imūnsistēmu.

Kā atbrīvoties no kārpām

Eksistē vairāki veidi kā likvidēt kārpas. Dermatologs apskatīs kārpu un ieteiks to variantu, kas būs visefektīvākais tieši jūsu gadījumā.

  • Apstrādes ar salicilskābi. Katras apstrādes laikā skābe slāni pa slānim noārdīs kārpu. Ārsts nozīmēs jums vispiemērotāko līdzekli un paskaidros kā to lietot.
  • Krioterapija. Šajā procedūrā izmanto šķidru slāpekli, kas atsaldē kārpu un vēlāk tā pati atmirst. Procedūra neesot īpaši patīkama un tādēļ to neiesakot maziem bērniem.
  • Apstrādes ar citām skābēm. Tiek pielietota gadījumos, kad salicilskābe un krioterapija nav palīdzējusi.
  • Ķirurģiska operācija. Droša metode, kad ārsts vienkārši izgriež kārpu. Šīs metodes viens no galvenajiem trūkumiem ir tāds, ka pēc operācijas var palikt rēta.
  • Lāzerterapija. Speciālists ar lāzeru piededzinās kārpu barojošo asinsvadu, kā rezultātā kārpa pati pazudīs. Šī metode gan ne vienmēr ir efektīva un pastāv iespēja, ka pēc tās var palikt rēta.

Kā atbrīvoties no kārpām mājas apstākļos

Ja ir droši zināms, ka jums tiešām ir kārpa, jūs varat izmēģināt kādu no aptiekās pieejamajiem mājas līdzekļiem. Visbiežāk tie ir dažādi salicilskābes un citu skābju līdzekļi dažādos izpildījumos un mājās lietojami krioterapijas līdzekļi. Bieži vien tie ir pietiekoši efektīvi un palīdz pilnībā atbrīvoties no kārpas. Tomēr tā tas nav vienmēr un var būt gadījumi, kad būs nepieciešama speciālista palīdzība.

Ko nevajadzētu darīt

Noteikti nevajadzētu mēģināt kārpu nogriezt, jo šādi var tikt iegūta infekcija, kas tiks ienesta dziļi zem ādas. Šādi var arī satraumēties, un rezultātā jums paliks rēta uz visu mūžu. Tāpat pastāv iespēja, ka šādi jūs cilvēka papilomas vīrusu pārnesīsiet uz citām ādas daļām.
Tāpat būtu jāatceras, ka jebkurš ārsta norīkots vai aptiekā nopirkts pret kārpu līdzeklis var izraisīt alerģiju. Ja pēc līdzekļa izmantošanas āda kļūst sārta un parādās nieze, pārtrauciet to lietot un konsultējaties pie speciālista.
No patstāvīgas kārpu ārstēšanas būtu jāatturas arī grūtniecēm un ar krūti barojošām mātēm. Ārstniecības līdzekļos esošās vielas var nonākt mātes pienā vai auglī un tam kaitēt. Šī iemesla dēļ labāk griezties pie speciālista kas ieteiks jums vispiemērotāko veidu kā atbrīvoties no kārpām.

Vai var izārstēt kārpas uz visiem laikiem

Diemžēl tas nav iespējams un neviens nespēs jums garantēt, ka kārpas neparādīsies atkal.
Tomēr ir dažas vienkāršas lietas, kas ļaus samazināt iespēju iegūt kārpas:

  • Neaiztieciet citu cilvēku kārpas
  • Nedalieties ar saviem personiskās higiēnas priekšmetiem. Nelietojiet citu cilvēku dvieļus, sūkļus, skuvekļus, nagu šķērītes un standziņas
  • Sekojiet savas ādas stāvoklim. Centieties nepieļaut roku traumas un mikrotraumas. Ja āda ir bojāta, izmantojiet leikoplastu un dariet visu lai nepieskartos ar traumēto vietu durvju rokturiem, lifta pogām, sabiedriskā transporta rokturiem un citām koplietošanas virsmām. Ņemiet vērā, ka cilvēka papilomas vīrus ir samērā izplatīts.
  • Biežāk mazgājiet rokas. Siltā ūdenī un ar ziepēm. Rokas noteikti būtu jāmazgā pēc atgriešanās no sabiedriskām vietām.
  • Izmantojiet rokas aizsargājošus krēmus. Tas novērsīs rokus pārkalšanu un plaisāšanu.
  • Negrauziet nagus un netraumējiet naga kutikulu. Tas var traumēt ādu ap nagiem un pietiek ar pavisam niecīgiem bojājumiem, lai caur tiem tiktu iegūts vīruss.
  • Nestaigājiet ar kailām kājām pa kopīgām ģērbtuvēm, dušām vai baseiniem.
  • Atbrīvojaties no hiperhidrozes, ja jūs no tās ciešat. Patstāvīgi mitra āda palielina risku iegūt cilvēka papilomas vīrusu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

2 + twenty =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.