Kāpēc cilvēkam ir nepieciešama sāls

Kāpēc cilvēkam ir nepieciešams sāls

Sāls ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet arī ir nepieciešams cilvēka organismam, jo nodrošina vairākas cilvēka veselībai vitāli svarīgas funkcijas.

Sāls ir kristālisks minerāls, kura galvenā sastāvdaļa ir nātrija hlorīds. Pārāk lieli uzņemtā sāls daudzumi var novest pie paaugstināta asinsspiediena, sirds slimībām un insulta. Eksperti uzskata, ka samazinot sāls patēriņu pasaulē katru gadu varētu saglabāt vairāk nekā 2 miljonu cilvēku dzīvības. Tiek pieņemts, ka dienā cilvēkam nevajadzētu uzņemt vairāk par 2300 miligramiem sāls.
Neskatoties uz šo sāls bīstamību, pilnībā no tā atteikties nevar, jo sāls ir viens no pieejamākajiem nātrija un hlora avotiem. Savukārt bez nātrija un hlora cilvēka organisms nespēs strādāt pilnvērtīgi.

Sāls veicina elektrolītu līdzsvaru

Elektrolītu līdzsvars ir nātrija, hlora, kālija un citu vielu attiecība organismā. Šīs vielas ir nepieciešamas normālai šūnu, asinsvadu, muskuļu, nieru, sirds un citu orgānu darbībai.
Nātrija deficīts izraisa sliktu dūšu, krampjus un muskuļu vājumu. Savukārt zems hlora līmenis noved pie vemšanas, pampuma un patstāvīgas noguruma sajūtas. Bērniem tas var novest pie sliktākas attīstības un lēnākas augšanas.

Sāls regulē šķidrumu līdzsvaru

Sālī esošais nātrijs palīdz kontrolēt ķermeņa šķidruma apjomu. Ja tā būs par maz, sāksies dažādas problēmas. Piemēram, āda kļūs sausa, bet asinsspiediens pazemināsies un tas var novest pie ģībšanas.

Sāls ir nepieciešams normālai nervu impulsu nodošanai

Kad kādai nervu šūnai ir jāsazinās ar citu, tā atver speciālus kanālus, pa kuriem tajā nonāk nātrijs. Normālā situācijā nātrija pieplūdums liek nervu šūnai aktivizēties un veidojas ķēdes reakcija: signāls ceļo no vienas šūnas pie citas un pamazām sasniedz smadzenes, kuras savukārt liek muskuļiem veikt nepieciešamo darbību.
Ja nātrija koncentrācija būs nepietiekoša, signāls netiks nodots vai tas būs pārāk vājš. Tā rezultātā samazināsies muskuļu spēja sasprindzināties un atslābt, bet tas var novest pie krampjiem. Tāpat var rasties problēmas ar rīšanu, nekontrolējamas acu kustības un dažādu ķermeņu daļu trīce.

Sāls palīdz muskuļiem sasprindzināties un atslābt

Nātrijs palīdz arī muskuļiem sasprindzināties. Šī elementa trūkums var izraisīt muskuļu tirpšanu un spazmas (pēkšņu vienreizēju sāpīgu muskuļu saraušanos).
Īpaši sāls patēriņam būtu jāseko sportistiem un citiem aktīva dzīvesveida piekritējiem. Galvenokārt tāpēc, ka nātrijs un hlors tiek izvadīti no organisma kopā ar sviedriem un šo elementu trūkums var novest pie nepatīkamām sajūtām muskuļos, lēnu atjaunošanos un ilgstošām sāpēm pēc treniņiem. Tā tas notiek tāpēc, ka bez nātrija muskuļu šķiedras nevar pietiekoši atslābināties, muskuļos pasliktinās asiņu cirkulācija un tajos rodas barības vielu trūkums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.