Astoņi ar D vitamīnu bagāti pārtikas produkti

D vitamīns produktos
Astoņi ar D vitamīnu bagāti pārtikas produkti

Tiek lēsts, ka visā pasaulē no vitamīna D trūkuma cieš aptuveni miljards cilvēku. D vitamīns ir nepieciešams daudziem cilvēka organisma procesiem. Piemēram, vitamīna D gadījumā nav iespējama normāla kalcija uzņemšana un tas nozīmē, ka cilvēka kauli, mati un nagi var kļūt trausli un viegli ievainojami. Tāpat no vitamīna D deficīta var ciest cilvēka vielmaiņa, imūnsistēma, nervi un muskuļi.

Eksistē pieņēmums, ka pazemināts D vitamīna līmenis provocē tādas veselības traucējumus, kā:

  • liekais svars;
  • diabēts;
  • hipertonija(paaugstināts asinsspiediens);
  • dažādu veidu vēži;
  • autoimūno slimību;
  • depresiju.

Pastāv diezgan plaši izplatīts uzskats, ka vitamīns D nav jāuzņem papildus, jo cilvēka ķermenis, atrodoties saulē, to spēj saražot pats. Tomēr tā tas ir tikai daļēji.
Dienā cilvēkam būtu jāuzņem aptuveni 15 µg jeb 600 starptautiskā vienības (SV) D vitamīna un lai uzņemtu pilnu nepieciešamā D vitamīna devu cilvēkam būtu jāatrodas tiešos saules staros vismaz 20 minūtes un saules stariem būtu jāaizsniedz vismaz 40% ķermeņa. Realitātē mūsu klimata apstākļos tādas iespējas var nebūt pat vasarā. Savukārt ja saules nepietiek, situācija var pasliktināties un diennaktī var būt nepieciešami pat 25 µg (1000 SV) D vitamīna
Šādā situācijā neatliek nekas cits, kā meklēt papildus D vitamīna avotus. Mums par laimi tas ir diezgan vienkārši, galvenais zināt kuros pārtikas produktos D vitamīns ir atrodams. Rakstā stāstīsim par astoņiem produktiem ar visaugstāko vitamīna D saturu.

1. Lasis
Vidēji 100 grami laša satur no 360 līdz 685 SV D vitamīna. Zināma nozīme ir tam, kur lasis ir dzīvojis.
Pētījumi liecina, ka savvaļā audzis lasis satur vairāk D vitamīna jeb aptuveni 1000 SV vitamīna D 100 gramos laša. Un, ja 100 grami dabiskos apstākļos dzīvojuša laša var pilnībā nosegt nepieciešamo D vitamīna diennakts devu, tad ar mākslīgi audzētu lasi tā īsti nebūs.

2. Siļķe, skumbrija, sardīnes un paltuss
Lētāka, tomēr ne mazāk vērtīga laša alternatīva var izrādīties Atlantijas siļķe, kuras 100 gramos var būt pat vairāk nekā 1600 SV D vitamīna.
Arī marinētā siļķē ir diezgan daudz vitamīna D un 100 gramos šādi pagatavotas siļķes var būt vairāk nekā 600 SV vitamīna D.
D vitamīnu satur arī citas treknas zivis. Piemēram, 100 gramos sardīņu ir aptuveni 270 SV vitamīna D, 100 gramos skumbrijas aptuveni 360 SV D vitamīna, bet 100 grami paltusa saturēs pat aptuveni 600 SV vitamīna D.

3. Zivju eļļa
Viena tējkaroti zivju eļļas satur ap 450 SV D vitamīna un tas ir tīri pieklājīgi.

4. Konservēts tuncis
Konservēts tuncis ir viegli pieejams pārtikas produkts un tajā ir arī diezgan daudz D vitamīna. 100 gramos konservēta tunča ir vairāk nekā 230 SV D vitamīna. Tiesa, konservēts tuncis saturēs arī kaut kādu daudzumu sāls un tādēļ tas var patikt ne visiem.

5. Garneles
Nevar teikt, ka garnelēs būtu daudz D vitamīna, tomēr tas tur ir un attiecīgi tās ir vērts pieminēt. 100 gramos garneļu ir aptuveni 150 SV D vitamīna. Nav slikti ja esi patiess garneļu cienītājs.

6. Austeres
100 gramos austeru ir vairāk nekā 300 SV vitamīna D, trīskārša vitamīna B12 un daudz vara un cinka. Turklāt tas viss tikai 68 kilokalorijās.

7. Olu dzeltenumi
Neslikts variants, ja nemīli zivis un jūras produktus. Līdzīgi kā ar lasi, arī olu gadījumā ir svarīgi, kur ir dzīvojusi to izdējušā vista. Telpās dzīvojušas vistas olas dzeltenumā būs 18 – 40 SV vitamīna D. Savukārt to vistu olās, kuras tiek laistas āra saulītē var būt pat 3 – 4 reizes vairāk D vitamīna. Ja vistas tiek barotas ar īpašu, ar D vitamīnu bagātinātu barību, to olu dzeltenumos var būt pat vairāki tūkstoši SV vitamīna D.

8. Atklātā augsnē augušas sēnes
Līdzīgi kā cilvēki, arī sēnes saules ietekmē spēj sintezēt D vitamīnu. Turklāt dažos gadījumos visai ievērojamos daudzumos, reizēm pat vairāk nekā 2000 SV vitamīna D 100 gramos sēņu.
Tomēr tas attiecas tikai uz tām sēnēm, kas augušas saules gaismā. No sēnēm, kas augušas tumsā nekāds D vitamīna avots, nesanāks.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

6 + 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.