Galvenās glutēna nepanesības (celiakijas) pazīmes

Galvenā glutēna nepanesības (celiakijas) pazīmes
Atkarībā no reģiona ar celiakiju slimo pat vairāk nekā viens procents no visiem iedzīvotājiem. Bieži glutēna nepanesamības jeb celiakijas simptomi tiek saistīti ar citām slimībām un tiek lēsts, ka līdz pat aptuveni 85% no slimajiem par savu slimību nav informēti. Rakstā apskatītas visas nozīmīgākās glutēna nepanesības jeb celiakijas pazīmes.

Diareja
Šķidri, ūdeņaini izkārnījumi ir ļoti bieža glutēna nepanesības pazīme. Ar šo simptomu ir saskārušies lielākā daļa celiakijas pacientu. Parasti caureja pilnībā pāriet četru nedēļu laikā pēc ārstēšanās uzsākšanas. Būtiski gan ir ņemt vērā, ka caureju var izraisīt arī infekcijas, ēdiena nepanesības un citi iemesli.

Vēdera pūšanās
Arī vēdera pūšanās ir viens no biežāk sastopamajiem celiakijas simptomiem. Arī šī problēma parasti izzūd, kad ar uzturu vairs netiek uzņemts glutēns. Reizēm glutēns spēj izsaukt vēdera pūšanos arī cilvēkiem, kuriem nav glutēna nepanesamības.

Meteorisms
Meteorisms jeb pārmērīga gāzēšanās ir cieši saistīta ar vēdera pūšanos, un arī šis ir viens no izplatītākajiem glutēna nepanesības simptomiem. Protams, ir jāatceras, ka šo problēmu var izsaukt arī citi iemesli, kas nav saistīti ar celiakiju.

Nogurums
Vēl kāds izplatīts celiakijas pavadonis ir nogurums un samazināts enerģijas līmenis. Cilvēkiem kas cieš no glutēna nepanesamības biežāk cieš no miega traucējumiem un arī tas var radīt nogurumu. Turklāt neārstēta celiakija var izraisīt tievās zarnas bojājumus, kas var radīt vitamīnu un minerālvielu deficītu un šādi veicināt noguruma parādīšanos.

Svara zudums
Strauja svara samazināšanās un grūtības noturēt svaru vajadzīgajā līmenī, bieži ir agrīna celiakijas pazīme. Tā tas notiek tādēļ, ka tiek traucēta organisma spēja uzņemt barības vielas. Organisms neuzņem pietiekami daudz kaloriju un rezultātā tiek zaudēts svars. Līdzīgi kā ar citiem simptomiem, arī svara zudums nav tikai glutēna nepanesības pazīme un to var radīt vairākas citas veselības problēmas.

Dzelzs deficīta anēmija
Celiakija var ietekmēt barības vielu absorbciju un var izraisīt dzelzs deficīta anēmiju – stāvokli, ko izraisa sarkano asinsķermenīšu trūkums organismā. Anēmijas simptomi ir nogurums, vājums, sāpes krūtīs, galvassāpes un reibonis.
Celiakija nav vienīgais anēmijas izraisītājs un ir eksistē citi iespējamie dzelzs deficīta anēmijas cēloņi, kurus iedala trīs lielās grupās: asins zudums, nepietiekama dzelzs uzņemšana ar uzturu un traucēta dzelzs uzsūkšanās.

Aizcietējumi
Kaut arī biežāk celiakija izraisa caureju, citiem cilvēkiem tā var izraisīt aizcietējumus. Celiakija izraisa zarnu iekaisumu, kas var absorbēt zarnās esošo mitrumu un novest pie aizcietējumiem. Diemžēl pat neuzņemot glutēnu, cilvēkiem ar celiakiju var būt grūti izvairīties no aizcietējumu rāšanās. Tā tas ir tādēļ, ka uzturs bez graudaugiem spēj samazināt uzņemto šķiedrvielu daudzumu. Savukārt fizisku aktivitāšu trūkums un slikts uzturs var veicināt aizcietējumu rašanos.

Depresija
Arī depresija var būt viens no celiakijas simptomiem. Tomēr ja patstāvīgi tiek lietots uzturs, kura sastāvā glutēna nav, ar laiku depresija var mazināties.

Niezoši izsitumi
Bez citiem simptomiem celiakija var izraisīt dermatītu, niezi, čūlas un izsitumus, kas visbiežāk atrodas uz elkoņiem, ceļgaliem un dibena. Interesanti, ka dažiem cilvēkiem parādās šādi simptomi bez citiem ar gremošanu saistītiem simptomiem. Protams, arī izsitumus un niezi var izsaukti citi ar celiakiju nesaistīti iemesli.

Kā pārbaudīt vai cilvēkam ir glutēna nepanesība
Protams, visprecīzākais un drošākais veids, kā pārbaudīt vai cilvēks cieš no glutēna nepanesības, ir doties pie speciālista un veikt izmeklējumus. Tomēr nelielas pārbaudes var veikt arī mājas apstākļos. Viss, kas jums ir jādara, tas ir pilnībā jāizvairās no glutēnu saturoša ēdiena. Nedrīkst uzņemt pārtiku, kas satur kviešus, miežus, rudzus vai auzas. Jāizvairās arī no citiem produktiem, kuri var saturēt lipekli.
Lūk, arī daži produkti, no kuriem vajadzētu izvairīties:
Pasta(makaroni)
Maize
Kūkas, tortes, pīrāgi un citi konditorijas izstrādājumi
Cepumi
Alus
Mērces

Produkti, kurus var droši ēst:
Visa veida gaļa un jūras veltes
Olas
Piena produkti
Augļi un dārzeņi
Graudaugi bez glutēna, piemēram, kvinoja, rīsi un griķi
Pākšaugi
Rieksti
Garšaugi un garšvielas
Citi produkti, kuri nesatur glutēnu.

Ja ar laiku stāvoklis kļūst labāks, tad visticamāk jums ir glutēna nepanesamība.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

15 + 10 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.