Par ko liecina mēles aplikums un kā no tā atbrīvoties

Par ko liecina mēles aplikums un kā no tā atbrīvoties

Normāli mēlei ir jābūt rozā ar ar plānu bālganu pārklājumu centrā. Uz mēles tuvāk tās pamatam, ir redzami mazi mezgliņi(papillas), kas palīdz atšķirt ēdiena garšu. Ja jūsu mēle ir tieši tāda, ziniet, ka uztraukumam nav pamata. Tomēr, ja mēles krāsa ir mainījusies vai uz tās ir parādījies citas krāsas aplikums, tas var liecināt par veselības problēmām.

Par ko liecina mēles aplikums

Balts aplikums uz mēles

Balts vai nedaudz dzeltenīgs aplikums parādās, kad mēles papillas iekaist un piepampst, un starp tām sakrājas ēdiena atliekas, atmirušas šūnas un sēnīšu vai baktēriju atliekas, kas labprāt vairojas šādā barības vielām bagātā vidē.

Eksistē diezgan daudz iemeslu, kāpēc mēles papillas var iekaist:

  • Slikta mutes higiēna.
  • Patstāvīgs nepietiekams mitrums mutē. Tas var būt saistīts ar zemu mitrumu telpās, kurās atrodaties, ieradumu elpot ar muti vai nepietiekamu uzņemtā šķidruma daudzumu.
  • Smēķēšana
  • Pārmērīga alkohola lietošana.
  • Diēta ar zemu rupjo šķiedrvielu saturu. Piemēram, ja jūs ēdat tikai mīkstu vai sasmalcinātu pārtiku.
  • Mehānisks kairinājums no asām zobu šķautnēm vai breketēm.
  • Augsta ķermeņa temperatūra kas pārsniedz 38 °C.

Pats par sevi balts mēles aplikums nekaitē mēlei un nav bīstams veselībai. Sliktākajā gadījumā tas var pastiprināt nepatīkamu mutes aromātu. Visbiežāk no tā var atbrīvoties uzmanīgi notīrot mēli ar zobu suku vai speciālu skrāpi un izdzerot lielāku daudzumu ūdens.
Tomēr ja tas nepalīdz un mēle sāp vai aplikums negrib pāriet ilgāk nekā divas nedēļas, būtu jāmeklē speciālista palīdzība. Reizēm šāda aplikuma cēlonis var būt piena sēnīte vai augšējo elpceļu bakteriālas infekcijas. Dažos retākos gadījumos biezs balts aplikums uz mēles var norādīt uz citām slimībām, piemēram, sifilisu vai mēles un mutes vēzi. Precīzu diagnozi var uzstādīt tikai kvalificēts speciālists.

Balta mēles aplikuma attēli

Melns mēles aplikums

Šāds diezgan nepatīkama izskata mēles aplikums visbiežāk ir pilnīgi nekaitīgs. Melns, pelēks, tumši brūns vai tumši zaļš aplikums parasti ne tikai iekrāso mēli, bet arī rada apmatojuma ilūziju, it kā mēle būtu pārklāta ar pelējuma vai ķērpju kārtu. Reizēm var sajust arī garšas izmaiņas mutē vai nepatīkamu aromātu.
Pie šādas mēles krāsojuma ir vainojamas atmirušās epitēlija šūnas, kas sakrājās uz iegarenajām garšas kārpiņām, un ir tikušas iekrāsotas ar pārtiku un dzērieniem (kafijas, tējas, kolas), tabaku, sēnīšu un baktēriju izdalījumiem vai citām vielām. Šāds mēles aplikums pāries pats, ja regulāri tiks tīrīti zobi un mēle.

Melnas mēles attēli

Dzeltens mēles aplikums

Gaiši dzeltens tonis parasti liecina, ka šīs mēles vietas drīz kļūs melnas un par melnu mēli var izlasīt augstāk.
Dzeltens mēles aplikums līdzīgi kā melns ir nekaitīgi. Lai atgrieztu mēlei normālu izskatu, ir cītīgāk jāparūpējas par mutes higiēnu, jāatsakās no smēķēšanas un jāēd produkti ar augstu šķiedrvielu saturu.
Reizēm dzeltenam mēles aplikumam var būt bīstamāki iemesli. Ja kopā ar mēli ir kļuvuši dzelteni arī acu baltumi vai āda, tas var liecināt par aknu, žultspūšļa vai aizkuņģa dziedzera problēmām. Šādā situācijā pēc iespējas ātrāk ir jāgriežas pie ārsta. Vēl dzeltena mēle var liecināt par otrā tipa diabētu. Īpaši, ja tas neskatoties uz visiem jūsu centieniem nepāriet ilgāk kā divas nedēļas.

Dzeltenas mēles attēli

Balts mēles aplikums ar sarkaniem plankumiem un plaisām

Patiesībā tas īsti nav aplikums, bet mēles iekaisums(glosīts), kuru dēvē arī par ģeogrāfisko mēli. Šāda iekaisuma gadījumā garšas kārpiņas kļūst plakanas un vizuāli saplūst, veidojot sarkanus plankumus, kas atgādina kontinentus un jūras. Reizēm tie pat maina savu atrašanās vietu no vienas mēles daļas uz citu.
Ģeogrāfiskā var radīt neērtības(nedaudz sāpēt vai jūtīgi reaģēt uz pārtiku), bet tā tas nav vienmēr. Tomēr pat ja iekaisums ir traucējošs ar to īpaši ietekmēt nevar. Vienīgais ko var darīt, ir likt mēlei mieru un rūpēties par mutes higiēnu. Ja iekaisums nepāriet 10 dienu laikā un traucē ēšanai ir jāgriežas pie speciālista.

Ģeogrāfiskās mēles attēli

Kāpēc mēle maina krāsu un ko tas nozīmē

Visbiežāk mēles aplikums skar tikai mēles augšpuses vidusdaļu. Reizēm tas var kļūt arī lielāks, un tomēr lielākajā daļā gadījumu šāds aplikums nav bīstams.
Pavisam savādāk ir tad, ja mēle ir mainījusi savu krāsu pilnībā no visām pusēm. Tas var liecināt par nopietniem traucējumiem organisma darbībā. Par to kādi tie ir var spriest pēc mēles krāsas.

  • Violeta mēle var liecināt par asinsrites problēmām un pat par sirdslēkmi.
  • Spilgti sarkana mēle var norādīt uz vitamīna B deficītu, skarlatīnu vai alerģisku reakciju.
  • Zilgana mele var tikt saistīta ar nepietiekamu skābekļa līmeni asinīs. Tam par iemeslu var būt plaušu slimības, asinsvadu, asiņu un nieru slimības.
  • Ļoti gaiši rozā mēle var būt anēmijas pazīme
  • Mēles krāsas maiņas gadījumā noteikti un pēc iespējas ātrāk ir jākonsultējas ar ārstu.

    Kā ārstēt mēles aplikumu

    Visbiežāk mēles aplikums nav jāārstē, jo tā nav slimība. Ja vēlaties no tā ātrāk atbrīvoties, būs pietiekoši, ja pietiekoši cītīgi tīrīsiet zobus un mēli. Ja ar to nepietiek un aplikums negrib atkāpties ir jākonsultējas ar stomatologu.

    Kas vēl var palīdzēt ātrāk atbrīvoties no mēles palikuma:

  • Sekojiet tam cik daudz jūs dzerat. Viens no biežākajiem bieza aplikuma iemesliem ir tieši mitruma trūkums.
  • Atsakieties no smēķēšanas.
  • Izvairieties no alkohola
  • Visas dienas garumā cenšaties periodiski apēst kaut ko cietu un sulīgu. Piemēram, ābolu vai burkānu.
  • Cenšaties pēc iespējas mazāk elpot caur muti.
  • Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    7 + 3 =

    Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.