Ko darīt ar auto pēc ziemas jeb kā sagatavot mašīnu vasarai

Ko darīt ar auto pēc ziemas jeb kā sagatavot mašīnu vasarai

Ar katru dienu pavasaris nāk aizvien tuvāk un arī mums ir jāsāk gatavoties siltajai sezonai. Tas attiecas arī uz auto. Šodien stāstam par to kā sagatavot mašīnu vasarai.

Logu šķidrums un stikla tīrītāju slotiņas
Vasaras logu šķidrums ir lētāks un ar patīkamāku aromātu. Ja neizlietotā ziemas šķidruma ir atlicis maz, to var pārliet mazāka tilpuma tarā, lai mazinātu iespēju, ka tā sastāvā esošais spirts varētu izgarot.
Līdzīgi ir arī ar stikla tīrītāju slotiņām. Ir jāpārbauda slotiņu stāvoklis un vajadzības gadījumā tās ir jānomaina. Slotiņas ir jāmaina arī tajā gadījumā, ja aukstajā periodā ir izmantotas ziemas modeļu slotiņas.

Riepu maiņa
Eksperti iesaka pāriet uz vasaras riepām, kad vidējā gaisa temperatūra sasniedz +7 grādus.
Tāpat vēlams veikt riteņu savirzes regulēšanu un riteņu balansēšanu, īpaši, ja riepas ir nevienmērīgi nodilušas, vai bieži ir braukts pa bezceļu. Tas pasargās riepas no priekšlaicīga nodiluma, uzlabos vadāmību un samazinās degvielas patēriņu.

Nomainiet gaisa un salona filtrus
Gaisa filtrs ietekmē degvielas un gaisa maisījuma kvalitāti. Ja filtrs ir netīrs, tajā esošie putekļi un netīrumi var nokļūt dzinējā un tas var novest pie dzinēja defektiem.
Savukārt salona filtrs padara uzturēšanos automašīnā komfortablāku. Tajā nosēžas mikroskopiskas putekļu, asfalta un ceļa kaisīšanā izmantoto reaģentu daļiņas. Nav izslēgta iespēja, ka šīs daļiņas var nonākt salonā, kad karsta laika dēļ tiek pastiprināti darbināti auto kondicionieri. Tieši šo iemeslu dēļ pirms vasaras sezonas ir ieteicams nomainīt abus filtrus.

Kondicioniera apkope
Ja kondicionēšanas sistēmā ir par maz aukstumaģenta, tā efektivitāte krītas, un, lai atdzesētu auto salonu tam būs, jāstrādā uz pilnu jaudu, kas arī var palielināt degvielas patēriņu
Tāpat ir vērts pievērs uzmanību tam vai kondicioniera darbības laikā nav jūtami nepatīkama aromāta notis. Piemēram, ja uzreiz pēc kondicioniera ieslēgšanas ir jūtama mitruma smaka, tas var nozīmēt, ka gaisa kondicionēšanas sistēmai ir nepieciešama antibakteriāla apstrāde un vislabāk to būtu uzticēt speciālistam.

Auto bagāžnieka tīrīšana
Lieki priekšmeti bagāžniekā nevajadzīgi aizņem vietu un ja to ir daudz, arī palielina degvielas patēriņu. Tādēļ izvāciet no bagāžnieka visu to, kas vasarā jums nebūs vajadzīgs.
Protams, tas nenozīmē, ka jāizvāc ir pilnīgi viss. Piemēram, domkrats, rezerves drošinātāji un lampiņas, vajadzīgāko atslēgu komplekts, buksēšanas trose, pāri pudeles dzeramā ūdens un citi nepieciešami sīkumi var lieti noderēt arī vasarā. Un protams, auto noteikti jābūt ir aptieciņai un ugunsdzēšamajam aparātam.

Kompleksa auto tīrīšana
Pa ziemu salonā sakrājas netīrumi un ceļa kaisīšanā izmantoto reaģentu atliekas. Tādēļ pavasarī vispārēja salona, paklājiņu, un sēdekļu pārklājiņu tīrīšana ir ļoti vēlama.
Tāpat nekaitēs arī motora nodalījuma mazgāšana, bet to labāk uzticēt speciālistam, lai mazgāšanas laikā nebojātu kādu svarīgu detaļu.

Pārbaudiet bremžu sistēmu
Bremžu sistēma jau pati pa sevi izdala daudz siltuma un vasaras karstumā tā tiek noslogota vēl vairāk. Šī iemesla dēļ pavasarī ir vēlams pārbaudīt bremžu sistēmas stāvokli. Pievērsiet uzmanību arī bremžu kluču biezumam un stāvoklim. Tie noteikti ir jāmaina, ja bremzēšanas laikā ir dzirdama čīkstoņa. Pie reizes pārbaudiet kas notiek ar bremžu diskiem, vai tie jau nav sasnieguši minimālo biezumu. Tāpat ir jāpārliecinās vai nav pienācis laiks mainīt bremžu šķidrumu, jo to būtu vērts mainīt regulāri pat tad, ja mašīna tiek lietota maz.

Pārbaudiet akumulatoru
Vasarās cilvēki bieži dodas ārpus pilsētas un atpūšoties mēdz lietot auto audiosistēmu neiedarbinot motoru. Nolietots akumulators šādā situācijā var ātri nosēsties, un mašīnu pēc tam vairs nevarēs iedarbināt. Šo iemesla dēļ ir būtiski laiku pa laikam pārbaudīt auto akumulatora spriegumu. Ja spriegums bez slodzes ir ievērojami zem 12,5 V, bet zem slodzes – 10,5 V, akumulators būtu jānomaina. Pārbaudiet elektrolīta līmeni un ja tas ir zem normas pievienojiet destilētu ūdeni līdz atzīmei.
Tāpat ir vērts pārbaudīt, vai viss ir labi ar klemēm un vai pats akumulators savā vietā ir labi nofiksēts.

Novērtējiet mašīnas tehnisko stāvokli
Ziemas ceļi var būt īsts pārbaudījums mašīnas ritošajai daļai. Tādēļ noslēdzot ziemas sezonu ir vērts noskaidrot kādā stāvoklī tā ir, un nomainīt nolietotās detaļas.
Tāpat ziemas laikā var būt nolietojušās arī citas auto daļas. Var būt bojātas dažādas plastmasas un gumijas daļas. Ziemas laikā auto radiatorā var sakrāties putekļi un smiltis, bet tas var pazemināt tā darbības efektivitāti, kas vasaras karstumā varētu būt vēl jūtamāk.
Kopumā ir ieteicams pārbaudīt visa auto tehnisko stāvokli, lai vasarā par to būtu jādomā pēc iespējas mazāk.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

13 − ten =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.