8 cilvēkam bīstamākie kukaiņi

Pasaulē ir zināmas vairāk nekā 925 tūkstoši kukaiņu sugu. Kukaiņiem dabā ir ļoti, ļoti liela nozīme. Tie apputeksnē augus, piedalās augsnes veidošanā, irdināšanā, vecina tās labāku ventilāciju un ūdensapgādi. Tomēr, skatoties no cilvēka skatupunkta, ne visi kukaiņi mums ir tik noderīgi. Ir kukaiņu sugas, kas nodara lielu kaitējumu lauksaimniecībai un mežsaimniecībai, pārnēsā slimības un ir bīstami parazīti. Lasiet par 8 cilvēkam bīstamākajiem pasaules kukaiņiem.


8. Āfrikas ceļotāj skudras


Šīs skudras ceļo pa visu Āfriku, tās aprij visu dzīvo savā ceļā. To inde pārvērš miesu, muskuļus un dzīpslas šķidrumā. Parasti šīs skudras nav īpaši bīstamas cilvēkam, jo cilvēki reti trāpās to migrācijas ceļā. Tomēr tiem, kas trāpās to ceļā draud briesmīga nāve.
Kenijas kolonizācijas laikā bija gadījumi, kad no šo skudru kodumiem mira bērni.
Šīm skudrām ir visai slikta redze, tāpēc ja jūs gulēsiet nekustīgi šīs skudras var pārrāpot jums pāri jūs, pat nepamanot jūs. Tomēr nedod dievs, ja jūs pakustēsieties…

7. Uguns skudras

Uguns skudras

ASV uguns skudras ir vainojamas aptuveni pie 80 cilvēku nāves. Un katru gadu tās nodara zaudējumus aptuveni 5 miljoniem dolāru. Šajā summā tiek iekļautas cilvēku ārstēšanas, remonta un skudru populācijas kontroles izmaksas.

6. Āfrikas bišu hibrīdi

No Āfrikas bišu hibrīdiem bitēm – slepkavām (šīs bišu hibrīdus veido no afrikāņu bitēm un bišu sugām kas sastopamas Eiropā) ASV katru gadu iet bojā aptuveni 40 cilvēku.
Tiesa gan, dažādi avoti gan nosauc, dažādu bojā gājušo cilvēku skaitu.

5. Japānas milzu sirsenis


Šis milzu irsis ir pieauguša cilvēka īkšķa lielumā. Tā dzeloņa garums sasniedz 6 milimetrus, bet inde izšķīdina cilvēku un dzīvnieku miesu. Šis sirsenis gadā nogalina aptuveni 40 cilvēku.
Kā stāsta kāds japāņu entomologs, kuru šis sirsenis sadzēla, tad tā dzēliens līdzinās nokaitētas naglas iesišanai miesā.

4. Blaktis – slepkavas 


Šīs blaktis izplata Čagas slimību sauktu arī par amerikāņu tripanosomiāzi. Ar šo slimību ir inficēti aptuveni 8 miljoni cilvēku. Un šīs blakts kodumu mēdz dēvēt par “skūpstu”. Pēc mielošanās ar cilvēka asinīm šī blakts atvieglojas turpat blakus brūcei. Un kopā ar šīs blakts izkārnījumiem, cilvēka asinīs nokļūst parazīti, kuri var izsaukt neatgriežamus iekšējo orgānu bojājumus. Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, 2008. gadā no šīs slimības mira aptuveni 11 tūkstoši cilvēku.

3. Cece muša


Cece mušas pārnēsā cilvēkiem un dzīvniekiem nāvējošu slimību Āfrikas tripanosomiāze. Kā uzskata Pasaules Veselības organizācija, tad kopš 1996. gada, katru gadu no šīs slimības mirst aptuveni 20 tūkstoši cilvēku.

 

2. Blusas 


Blusas izplata mēri. Viduslaikos blusas kopā ar žurkām bija galvenās mēra izplatītājas. Blusas var izplatīt mēri ne tikai starp žurkām, bet arī nodot to no žurkām cilvēkam.
Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, cilvēkiem, kurus sakož inficētas blusas var izveidoties buboņa mēris, kas savukārt var pāraugt par pneimonisko mēri, ja baktērijas sasniedz plaušas. Ja slimību diagnosticē agrā stadijā(buboņa mēra stadijā), tad to var veiksmīgi izārstēt ar antibiotikām. Pneimoniskais mēris ir ļoti bīstama infekcija, no kuras cilvēks var nomirt jau 24 stundas pēc inficēšanās.
1. Malārijas odi 

Malārijas odi ir malārijas izplatītāji . Pēc Pasaules Veselības organizācijas datiem, katru gadu ar malāriju saslimst 219 miljoni cilvēku. Katru gadu no malārijas mirst 660 tūkstoši cilvēku.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three + fifteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.