Kad ir laiks pārstādīt stādus siltumnīcā un atklātā laukā

Kad ir laiks pārstādīt stādus siltumnīcā un atklātā laukā

Daži padomi kas ļaus izvēlēties labāko laiku stādu pārstādīšanai siltumnīcā vai uz lauka.

Kā saprast, ka stādi ir gatavi pārstādīšanai

Pirms stādi pārceļas uz savu patstāvīgo dzīvesvietu tiem ir jāizaug pietiekoši lieliem un stipriem. Parasti stādi ir gatavi pārstādīšanai 50 – 70 dienas pēc uzdīgšanas. Uz šo brīdi augs būs attīstījis sakņu sistēmu un pats augs būs kļuvis gana stiprs.
Par stāda gatavību pārstādīšanai var uzzināt arī pēc auga izskata. Stādu var droši pārstādīt, ja augam ir 6 – 10 īstās lapas, tā augstums ir sasniedzis 20 – 30 centimetru, bet stiebra biezums ir 5 – 7 milimetri.

Savukārt pārstādīšanas laiks ir atkarīgs no tā, kur augs tiks pārstādīts uz palikšanu.

Kad stādīt stādus siltumnīcā

Nav nekādu problēmu nodrošināt stādam piemērotus apstākļus pat ziemā, ja vien jūsu rīcībā ir apsildāma siltumnīca ar mākslīgo apgaismojumu. Tomēr parastas siltumnīcas gadījumā nāksies gaidīt, kamēr laika apstākļi kļūs piemēroti stādu pārstādīšanai. Nav universāla datuma, kad stādus var droši pārstādīt siltumnīcā vai uz laka, jo viss ir atkarīgs no katra konkrētā pavasara laika apstākļiem. Tomēr pastāv daži noteikumi, kas ļauj noteikt īsto brīdi stādu izstādīšanai siltumnīcā:
Gaisa temperatūrai siltumnīcā dienā ir jābūt līdz 15⁰C un naktī 8⁰C.
Optimālā augsnes temperatūrai būtu jābūt 10 – 12⁰C.
Šādi apstākļi būs labi tomātiem, paprikai un kāpostiem. Savukārt gurķiem un baklažāniem patīk siltums un tie labi augs, ja naktī augsnes temperatūra nebūs zemāka par 18⁰C.

Kad stādīt stādus atklātā laukā

Līdzīgi kā gadījumā ar siltumnīcu arī izstādot stādus atklātā laukā, ir jāvadās pēc laika apstākļiem. Ir svarīgi ne tikai sagaidīt piemērotu gaisa un augsnes temperatūru, bet arī nosargāt stādiņus no pavasara salnām. Visbiežāk šādi apstākļi rodas maija otrajā pusē.
Augsnes temperatūrai ir jābūt vismaz 15⁰C. Par atbilstošu augsnes temperatūras līmeni var liecināt bērzu lapu parādīšanās. Šāda augsnes temperatūra būs piemērota tomātiem, paprikai un kāpostiem. Baklažāniem un gurķiem augsnes temperatūrai būtu jābūt vismaz 18⁰C, bet gaisa temperatūrai jābūt vismaz 20⁰C. Savukārt par laika apstākļu piemērotību gurķu sēšanai uzreiz laukā liecina kastaņu ziedēšana.
Redīsi, zaļumi un daudzi salātu veidi ir diezgan toleranti pret zemu augsnes temperatūru un spēs izdzīvot, ja tā būs vismaz 2 – 3 ⁰C. Šie augi spēj paciest arī salīdzinoši zemu gaisa temperatūru un pat pavisam nelielas salnas. Šādus augus gan parasti nepārstāda, bet uzreiz sēj vietā, kurā tiem ir paredzēts augt.

Kā sagatavot stādus pārstādīšanai

Lai stādi labāk pierastu pie jaunajiem apstākļiem tos var mēģināt tiem labāk sagatavot. Aptuveni 10 – 15 dienas pirms plānotās pārstādīšanas stādus var sākt norūdīt. Vispirms ir vērts labi regulāri izvēdināt telpu, kurā stādi atrodas. Vēl pēc pāris dienām stādus var sākt iznest uz balkona. Sākumā uz 1 – 2 stundām un tad katru dienu paildzināt šo laiku par stundu. Pirms pašas izstādīšanas stādam vajadzētu atrastie ārā visu dienu vai pat diennakti. Protams, ja vien nav gaidāmas salnas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

fifteen − 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.