Kad sēt kabačus stādiem

Kad sēt kabačus stādiem


Kabači ir ne tikai garda vasaras delikatese, bet arī viens no visvieglāk audzējamiem dārzeņiem. Sējot kabačus stādiem, mēs tiem nodrošinām optimālus augšanas apstākļus un paātrinām ražas laiku. Šajā rakstā atradīsi instrukciju, kad sēt kabačus stādiem, lai gūtu bagātīgu un veselīgu ražu.

Kad sēt kabačus stādiem

Kabači aug ātri un tādēļ ar sēšanu steigties nevajag. Optimāls pārstādāmo stādu vecums ir 20 – 25 dienas. Turklāt augsnes temperatūrai uz stādīšanas brīdi jābūt vismaz 13 grādu, bet dienas gaisa temperatūrai jābūt vismaz 18 grādu. Tādēļ nav vērts sēt kabačus stādiem ātrāk nekā aprīļa otrajā pusē.

Kā izvēlēties kabaču sēklas

Kabaču nobriešanas laiks var atšķirties atkarībā no šķirnes. Agro šķirņu kabači sāk gatavoties jau pēc 35 – 45 dienām, vidējo pēc 50 – 60 dienām, bet vēlo šķirņu gatavībai būs vajadzīgas 90 – 120 dienas. Agro šķirņu kabačus labāk apēst pēc iespējas ātrāk, bet ja vēlēsieties kabačus saglabāt pēc iespējas ilgāk, izvēlaties vidējās un vēlākās šķirnes.

Lasiet arī rakstu, kurā stāstam kā uzglabāt kabačus.

Līdzīgi kā citām lauksaimniecības kultūrām, arī kabačiem ir atrodamas hibrīdu šķirnes, kuras var atpazīt pēc marķējuma F1 blakus šķirnes nosaukumam. Šādas šķirnes parasti ir ražīgākas un noturīgākas pret slimībām, kaitēkļiem un nelabvēlīgu laiku.
Kabači atšķiras arī pēc auga formas. Ir šķirnes, kas izlaiž garus dzinumus un aizņem salīdzinoši lielu platību. Kā arī tādas kas aug kompaktākos krūmiņos, un būs piemērotākas ja vietas ir mazāk.
Tāpat atšķiras arī kabaču augļu forma, izmērs un krāsa. Kabači mēdz būt tumši zaļi, gaiši zaļi, dzelteni, svītraini un pat gandrīz balti.

Kā sēt kabačus stādiem

Kabaču sēklas labi uzdīgst arī bez mērcēšanas un tādēļ šo posmu var izlaist.

Podiņu sagatavošana

Kabaču stādi slikti panes piķēšanu un tādēļ nav vērts tos sēt vairākus vienā lielā traukā. Labāk uzreiz sēt pa vienai sēklai aptuveni 200 ml ietilpīgā trauciņā. Vispirms jāpārliecinās, ka trauciņa dibenā ir vismaz viena drenāžas atvere. Ja šādas atveres nav, to var izveidot pašrocīgi izmantojot šim mērķim uzkarsētu īlenu, urbi vai lodāmuru.

Kabačiem būs piemērota universāla dārzeņu stādiem paredzēta augsne.
Piepildiet trauciņus ar augsni tā lai līdz malai paliktu aptuveni 1cm.

Kabaču sēšana

Katra trauciņa centrā izveidojiet aptuveni 1,5 cm dziļu bedrīti.
Ievietojiet tajā sēkliņu un aizberiet.
Ar pulverizatoru bagātīgi mitrina augsni.
Trauciņu var nosegt ar pārtikas plēvi vai polietilēna maisiņu un tad liek 23 – 25 grādu temperatūrā.

Dīgšana

Kabači sadīgs pēc aptuveni 5 – 7 dienām. Tiklīdz kā parādās dzinumi, no trauciņiem ir jānoņem plēve. Un pašus trauciņus liek gaišā vietā, piemēram, uz palodzes. Parasti šajā laikā jau ir pietiekoši daudz gaismas. Ja kaut kāda iemesla dēļ gaismas nav pietiekoši sadīgušos kabačus var likt zem mākslīgā apgaismojuma rēķinot, lai uz 1 m² sanāktu vismaz 36 vati apgaismojuma. Gaismai ir jāspīd 12 stundas diennaktī.
Šajā laikā telpā ir jāuztur 18 – 22 grādu temperatūra.

Kā kopt kabaču stādiņus

Galvenais, lai stādiņi būtu aplaistīti un pabaroti.

Laistīšana

Kabačiem ir nepieciešama regulāra laistīšana un tādēļ nepieļaujiet to izkalšanu. Tiesa, pārspīlēt arī nevajag. Stādiņi ir jāaplaista, kad augsnes virskārta ir nedaudz apkaltusi. Parasti ir jāveic ik pēc 3 – 4 dienām, bet tas ir atkarīgs no telpas mitruma līmeņa un temperatūras.

Mēslošana

Kabaču stādiem būs vajadzīgas tikai divas mēslošanas. Pirmā jāveic 7 – 10 dienas pēc uzdīgšanas. Nākamā nedēļu pēc pirmās mēslošanas. Šim mērķim derēs kompleksie mēslojumi kas paredzēti dārzeņu stādiem. Devas un nepieciešamās proporcijas parasti tiek norādītas uz mēslojuma iepakojuma.

Var izmantot arī mēslojumu ar vienādām slāpekļa, kālija un fosfora proporcijām. Jaucot šķīdumu ar proporciju 1 grams mēslojuma uz 1 litru ūdens. Šis šķīdums ir jālej uz augu saknēm rēķinot, ka katram augam ir jāuzlej 50 ml šķīduma.

Kad kabaču stādi ir jāstāda atklātā laukā

Kabaču stādi ir gatavi pārstādīšanai, kad tiem ir parādījušās 2 – 4 īstās lapas. Parasti tas notiek 20 – 25 dienas pēc uzdīgšanas.

Stādiņus var izstādīt atklātā laukā, kad augsnes temperatūra ir sasniegusi vismaz +13 grādus, bet dienas gaisa temperatūra +18 grādus un vairs nav gaidāmas salnas. Parasti tas notiek maija otrajā pusē.

Kad sēt kabačus stādiem

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

1 × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.