Kā audzēt ķirbjus

Kā audzēt ķirbjus


Ķirbju audzēšana ir gan aizraujoša, gan izdevīga nodarbe, kas sniedz bagātīgu ražu un paver daudzas kulinārijas iespējas. Šajā rakstā tiks aplūkotas ķirbju audzēšanas pamatprincipi, sākot no sēklu izvēles un sagatavošanās līdz pat ražas novākšanai.

Kad stādīt ķirbjus laukā

Ķirbji mīl siltumu un ja gaisa temperatūra ir zemāka par 14°C tie pārstāj augt. Šī iemesla dēļ ar ķirbju izstādīšanu laukā īpaši steigties nevajag. Sagaidiet brīdi kad gaisa temperatūra ir sasniegusi 20°C, bet augsnes temperatūra 15°C un tikai tad stādiet ķirbju stādus laukā. Parasti Latvijas apstākļos šāds brīdis iestājas maija otrajā pusē vai jūnija sākumā.

Kā izvēlēties kādus ķirbjus audzēt

Ja esat īsts ķirbju cienītājs, mēģiniet iestādīt uzreiz vairākas ķirbju šķirnes ar dažādiem nogatavošanās laikiem.

Šķirnes izvēle

Dažādām ķirbju šķirnēm atšķiras nogatavošanās laiki. Agrās ķirbju šķirnes nogatavojas pēc 80 – 90 dienām, vidējās pēc 90 – 110 dienām, bet vēlās ķirbju šķirnes nenogatavojas ātrāk kā pēc 110 dienām.
Agro šķirņu ķirbji nav piemēroti ilgstošai glabāšanai un tādēļ tās labāk apēst uzreiz. Vidējās šķirnes labāk neglabāt ilgāk kā līdz rudens beigām, bet vēlās šķirnes spēj saglabāties līdz pat ziemai.
Arī augļa forma dažādām ķirbju šķirnēm var atšķirties. Ir apaļas, plakanas, izstieptas un bumbierveida ķirbju šķirnes. Tāpat atšķiras arī ķirbju krāsa, tā var būt gan klasiski oranža, dzeltena, zaļa un krēmīgi balta.

Pēc kvalitātes ķirbjus iedala trīs galvenajos veidos: cietmizu, lielaugļu un muskata. Pirmajiem ir bieza un izturīga miza, šķiedrains mīkstums un lielas garšīgas sēklas.
Lielaugļu ķirbju augļi ir lieli, un tiem ir saldāks mīkstums. Šie ķirbji ir piemēroti dažādu ēdienu un sulas pagatavošanai. Lielaugļu ķirbji var izaugt ļoti lieli un sasniegt vairāku simtu kilogramu svaru.
Muskata ķirbjiem piemīt bumbierveida forma, un tiem ir vissaldākais un maigākais mīkstums ar muskata aromātu.

Sēklu vai stādu iegāde

  • Pērkot ķirbju sēklas ir jāpievērš uzmanība to izgatavošanas datumam: tam būtu jābūt pēc iespējas nesenākam, lai dīgšana būtu pietiekoši masveidīga.
  • Optimāls ķirbju stādu vecums izstādīšanai laukā ir 20 – 25 dienas kopš uzdīgšanas. Ja precīzu stādu vecumu nav iespējams noskaidrot, varat vadīties pēc stāda īsto lapu skaita: tām ir jābūt vismaz divām vai labāk trijām.
  • Stādiem jābūt veseliem ar zaļām lapām un bieziem stiebriem. Augi nedrīkst būt bojāti, ar plankumiem vai citām slimību vai bojājumu pazīmēm.

Kā sagatavot dārzu ķirbju audzēšanai

Atrodiet gaišu vietu, kuru visu dienu apspīd saule. Izvēlētajā vietā nedrīkst būt citu augu, kuri varētu traucēt ķirbjiem dzīt to garos dzinumus. Tāpat ir svarīgi, lai izvēlētajā vietā pēc lietiem neuzkrātos ūdens.
Uz katru augsnes kvadrātmetru iestrādā 10 kilogramus komposta vai satrūdējušu kūtsmēslu, 200 gramus koksnes pelnu un 40 grami universāla mēslojuma. Ja augsne ir ļoti smaga un mālaina, papildus var iestrādāt arī 5 – 10 kg smilšu.
Izvēlēto lauciņu uzrok, sekojot, lai mēslojums sajauktos ar augsni. Augsni izlīdzina ar grābekli un aplaista.

Kā stādīt ķirbju stādus

Ja augi ir vairāki, starp tiem ir jāatstāj 80 – 120 cm liela atstarpe. Ja izvēlētā ķirbju šķirne ir īpaši plaša, tad starp augiem ir jāatstāj vēl lielāka atstarpe. Precīzāku informāciju par vēlamo attālumu starp augiem var atrast uz sēklu iepakojuma.

Bedrītes

  • Izrok bedrītes, kuras ir par aptuveni 10 cm lielākas par stāda podiņu.
  • Bedrītes dibenā ieber nedaudz satrūdējušu kūtsmēslu vai komposta.
  • Bagātīgi aplaista ar siltu ūdeni un pagaida kamēr ūdens uzsūcas.

Stādīšana

  • Izņem no trauciņa ķirbja stādiņu, pieber bedrītē augsni un liek tajā stādiņu.
  • Aizber visas tukšās vietas ap saknēm un nedaudz noblietē.
  • Aplaista ar siltu ūdeni cenšoties neapliet lapas.

Kā audzēt ķirbjus

Ķirbju audzēšana nav sarežģīta. Galvenais ir tos laicīgi aplaistīt un pabarot.

Ķirbju laistīšana

  • Ķirbjiem patīk retas, bet apjomīgas laistīšanas. Mēreni siltā vasarā laistīšanu veic aptuveni divas reizes nedēļā, lejot uz katra ķirbja saknēm un zemi ap tām aptuveni 30 litrus ūdens. Ja vasara ir ļoti karsta un sausa, tad laistīšanu var veikt ik pēc 2 vai 3 dienām.
  • Laistīšanu pilnībā pārtrauc 2 – 3 nedēļas pirms plānotās ražas novākšanas. Tas ir nepieciešams, lai augļi uzkrātu pēc iespējas vairāk cukura.

Ķirbju mēslošana

Sezonas laikā ķirbjiem ir nepieciešamas trīs mēslošanas. Atceraties, ka pirms katras mēslošanas augsne vispirms ir jāaplaista ar ūdens, lai nejauši nepadedzinātu ķirbju saknes. Mēslošanu vislabāk veikt agri no rīta vai vakarā.

  • Pirmā mēslošana jāveic 2 nedēļas pēc stādu iestādīšanas. 10 litros ūdens izšķīdina 20 gramus superfosfāta, 15 gramus kālija sulfāta un 20 gramus universāla mēslojuma. Ar šķīdumu laista ķirbjus veltot katram stādam aptuveni 1 – 1,5 litrus šķīduma.
  • Otrā mēslošana ir nepieciešama, kad ķirbis sāk intensīvi dzīt dzinumus. Šajā reizē 10 litros ūdens izšķīdina 15 gramus superfosfāta un 10 gramus kālija sulfāta. Uz katra stāda saknēm ir jāuzlej aptuveni 2 litri šķīduma.
  • Trešā mēslošana jāveic, kad ķirbju augļi ir aptuveni tenisa bumbiņas lielumā. Šajā reizē 10 litros karsta ūdens izšķaida 100 gramus koksnes pelnu. Ļauj maisījumam diennakti nostāvēties un tad laista ķirbjus uzlejot katra ķirbja saknēm aptuveni 2 – 3 litrus šķidruma.

Ķirbju pasargāšana no pūšanas

Kad ķirbji ir sasnieguši tenisa bumbiņas lielumu, zem tiem var palikt koka dēlīšus vai kastītes. Jo lielāki augļi ir izvēlētajai šķirnei, jo lielākam ir jābūt paliktnim. Tas pasargās ķirbi no saskarsmes ar mitro augsni un mazināsies iespēja, ka ķirbji varētu sākt pūt.

Lasiet arī mūsu rakstu Kā uzglabāt ķirbjus

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.