Zemeņu saldā un aromāta piesātinātā garša priecē gan lielus, gan mazus. Šajā laikā, kad zemeņu ir ļoti daudz, neviļus gribas saglabāt to garšu laikam, kad vasaras siltumu būs nomainījis ziemas drēgnums. Šodien piedāvājam septiņas zemeņu ievārījuma receptes sākot ar tradicionālo līdz inovatīvām variācijām ar citām ogām un garšvielām.
Kas jāņem vērā, lai zemeņu ievārījums izdotos ideāls.
- Ievārījumam atlasītās zemenes ir rūpīgi jāapskata un jāatlasa visas kaut nedaudz bojātās.
- Zemenes ir maigas ogas, un tādēļ tās ir jāmazgā ļoti saudzīgi. Ja ogas ir ļoti netīras tās var ielikt traukā ar tīru ūdeni, un saudzīgi jāsamaisa ar rokām. Pēc minūtēm 15 visas smiltis un citi netīrumi būs nosēdušies. Pēc mazgāšanas ogas ir jāpārliek uz sausa papīra dvieļa un jāapžāvē.
- Kātiņi ir jānoņem tikai no jau nomazgātām ogām.
- Lai dažādotu zemeņu ievārījuma garšu tam var pievienot garšvielas, piemēram, kanēli vai kardamonu. Tāpat var pievienot arī, piemēram, piparmētras vai baziliku. Garšvielas var pievienot gan vārīšanas sākumā, gan beigās. Ja garšvielas pievienosiet beigās, garšvielu aromāts ievārījumā būs izteiktāks.
- Vislabāk ievārījumu vārīt nerūsējošā tērauda vai emaljētā katliņā. Ievārījumu var vārīt arī alumīnija katliņā, bet tikai tad ja vārīšana notiek vienā piegājienā. Ja vārīšana tiks pārtraukta un atkal atsākta, alumīnija katliņš var sabojāt ievārījuma garšu.
- Ievārījuma vārīšanās laikā ievārījumam ir jānosmeļ putas. Ja tas netiks darīts, ievārījuma glabāšanas laiks var samazināties. Tāpat ievārījums izdosies caurspīdīgāks un gardāks, ja putas tiks nosmeltas.
Zemeņu ievārījumu receptes
Biezs zemeņu ievārījums
Šī ievārījuma vārīšanas laikā zemenes izvārās un paliek tumšākas, bet pats ievārījums kļūst viendabīgāks.
1 kilogramam zemeņu uzber 1 kilogramu cukuru un liek uz mazas uguns. Aptuveni pēc 15 minūtēm zemenes izdalīs sulu. Ievārījums ir jāvāra aptuveni 2 stundas. Periodiski ievārījums ir jāapmaisa. Karsts ievārījums būs šķidrs, bet atdziestot tas sabiezēs.
Ievārījumu lej sterilizētās burkās un glabā tumšā, vēsā vietā.
Zemeņu ievārījums ar pektīnu
Biezs ievārījums ar ogu gabaliņiem.
750 gramus zemeņu sablenderē vai saspaida. Vēl 750 gramus zemeņu sagriež prāvos gabaliņos. 750 gramus cukura sajauc ar 30 gramiem pektīna un pievieno ogām.
Intensīvi maisot ievārījumu uzvāra un tad vāra vēl 3 minūtes. Ievārījumu lej sterilizētās burciņās un glabā tumšā vietā.
Lasiet arī rakstu, kurā stāstam kā sterilizēt burkas.
Zemeņu ievārījums ar banāniem
Šim ievārījumam zemenes piešķir aromātu, bet banāni noēno zemeņu skābumu.
500 gramus zemeņu sagriež ceturtdaļās. Trīs banānus sagriež aplīšos. Katliņā ielej 100 ml ūdens, pievieno 300 gramus cukura un maisot uzvāra. Kad sīrups ir sācis vārīties vāra vēl aptuveni 5 minūtes, kamēr izkūst cukurs.
Sīrupu noņem no uguns un liek tajā zemenes ar banāniem. Uzmanīgi visu samaisa un atstāj atdzist. Tad sīrupu ar augļiem atkal uzvāra, vāra 5 minūtes un atkal atdzesē.
Atkārtojat šo procedūru vēl 3 – 5 reizes līdz iegūstat vajadzīgo biezumu. Jo vairāk vārīšanu, jo biezāks kļūs ievārījums.
Ievārījumu lej sterilizētās burkās un glabā tumšā, vēsā vietā.
Ievārījums no zemenēm un apelsīniem
Salds, bet patīkams ievārījums ar pikantu garšu.
800 gramus zemeņu sagriež vai atstāj veselas.
Notīra divus apelsīnus, izņem no tiem sēklas un sagriež lielos gabaliņos. Jānotīra ir arī baltā plēvīte, jo tā piedos ievārījumam rūgtumu.
Ogas liek katliņā, pieber 400 gramus cukur un uzvāra uz vidējas uguns.
Kad masa ir uzvārījusies pievieno zemenēm apelsīnus un vāra vēl 10 minūtes. Tad noņem no uguns un nedaudz atdzesē. Tad atkal liek uz uguns un atkal uzvāra.
Ievārījumu lej sterilizētās burkās un glabā tumšā, vēsā vietā.
Ievārījums ar zemenēm un ērkšķogām
Zemeņu patīkamā garša labi nomaskē ērkšķogu skābumu.
Nedaudz saspaida 250 gramus zemeņu. Pievieno tikpat daudz ērkšķogu, 4 ēdamkarotes ūdens un 2 ēdamkarotes citronu sulas.
Uzvāra un tad vāra 10 minūtes. Pievieno 400 gramus cukura un uz mazas uguns maisot vāra vēl 6 – 8 minūtes. Tad nedaudz palielina uguni un vāra vēl 15 minūtes.
Ievārījumu lej sterilizētās burkās un glabā tumšā, vēsā vietā.
Ievārījums no zemenēm un saldajiem ķiršiem
Ļoti gards ievārījums, kurā ogas saglabājas gandrīz pilnīgi veselas.
Sagatavo 800 gramus ķiršu bez kauliņiem. 1 kilogramu zemeņu un ķiršus liek katliņā un tiem uzber 800 gramus cukuru.
Visu uzvāra uz mērenas uguns un tad vāra vēl 5 minūtes. Nedaudz atdzesē un atkārto procedūru vēl 2 reizes.
Ievārījumu lej sterilizētās burkās un glabā tumšā, vēsā vietā.
Zemeņu ievārījums ar agaru
Pēc atdzišanas ievārījums kļūst ļoti biezs un atgādina marmelādi.
10 gramiem agara uzlej 12 ēdamkarotes silta ūdens un atstāj uz 10 – 15 minūtēm.
Sagriež 1 kilogramu zemeņu un pārber ar 500 gramiem cukura. Agaru vāra atsevišķi, aptuveni piecas minūtes, regulāri apmaisot.
Uzkarsē zemenes un pievieno agaru. Tad uzvāra un maisot vāra vēl 2 – 3 minūtes. Ievārījumu lej sterilizētās burkās un glabā tumšā, vēsā vietā.