Kā sterilizēt burkas. 6 vienkārši un pārbaudīti veidi

Kā sterilizēt burkas. 6 vienkārši un pārbaudīti veidi

Mikroviļņu krāsns, cepeškrāsns, katls un pat tējkanna. Uzzini sešus vienkāršus veidus, kā sterilizēt burkas un burciņas.

Kāpēc burciņas ir jāsterilizē

Burku sterilizācija ir nepieciešama, lai attīrītu burciņas no mikroorganismiem. Ja burciņas netiks sterilizētas, to saturs sāks rūgt un tām atsprāgs vāciņi. Protams, arī tajos esošie produkti būs sabojājušies un nebūs piemēroti ēšanai.

Kā sagatavot burkas un vāciņus sterilizācijai

Pārbaudiet burkas vai tām nav plaisas, nošķelti kakliņi vai citi bojājumi. Konservēšanai ir piemērotas tikai pilnīgi veselas burciņas bez jebkādiem defektiem. Vāciņiem arī ir jābūt pilnīgi veseliem un bez rūsas pazīmēm.
Ar tīru sūkli un mazgāšanas līdzekli rūpīgi izmazgājiet burciņas un nomazgājiet vāciņus. Vislabāk izmanto bioloģiskus mazgāšanas līdzekļus, jo parastie mēdz saturēt ķīmiskas vielas, kuras var būt grūti izskalot. Jebkurā gadījumā burciņas ir rūpīgi jāizskalo.

Kā sterilizēt burkas mikroviļņu krāsnī

Burciņās ielej ūdeni, lai izveidotos aptuveni 1,5 – 2 cm dziļš slānītis. Burciņas ieliek mikroviļņu krāsnī un ieslēdz maksimālu jaudu uz 3 – 5 minūtēm.
Ūdenim ir jāuzvārās un uz burciņu iekšējām sieniņām ir jāparādās lielām lāsēm.
Tad izņem burciņas, izlej ūdeni un liek tās žāvēties uz sausa, tīra dvieļa. Burciņām ir pilnībā jānožūst pirms tās tiek izmantotas konservēšanai.
Mikroviļņu krāsnī nedrīkst sterilizēt burku vāciņus.

Kā sterilizēt burkas ar tvaiku virs katliņa

Katliņu piepilda ar ūdeni aptuveni līdz pusei un liek uz plīts vārīties. Katliņā liek vāciņus, bet uz katliņa liek sietu vai restītes, uz kurām liek burkas ar kakliņiem uz leju.
Eksistē arī speciāli sterilizatori, kas izskatās pēc plakaniem katla vākiem ar vienu vai vairākām atverēm burkām.
Mazās burciņas šādā veidā ir jāsterilizē aptuveni 6 – 8 minūtes, 1 – 2 litru burciņas aptuveni 10 – 15 minūtes, bet 3 un vairāk litru burkas ir jāsterilizē aptuveni 20 – 25 minūtes.
Burciņu sterilizāciju var beigt, kad uz to iekšējām sieniņām sāk veidoties lielas ūdens lāses.
Tad burciņas noņem un liek uz sausas, tīra dvieļa ar kakliņu uz leju. Arī vāciņi ir jāizņem un jānovieto uz dvieļa ar iekšējo daļu uz leju.
Gan burciņām, gan vāciņiem ir pilnībā jānožūst, un tikai tad tos var izmantot konservēšanai.

Kā sterilizēt burkas cepeškrāsnī

Burciņas liek aukstā cepeškrāsnī un novieto uz pannas vai restītēm. Burciņu novietojumam nav lielas nozīmes, tās var stāvēt gan normāli, gan ar kakliņiem uz leju. Cepeškrāsnī burkas var likt uzreiz pēc mazgāšanas.
Cepeškrāsnī var sterilizēt arī skrūvējamos burciņu vāciņos, tomēr aizgriežamos vāciņus labāk šādi nesterilizēt jo pastāv iespēja, ka var izkust tajos izmantotā gumija.
Cepeškrāsni aizver un uzstāda temperatūru uz 100 – 110 °C. Burciņām ir jāsterilizējas aptuveni 20 minūtes neatkarīgi no to apjoma.
Pēc cepeškrāsns izslēgšanas nesteidzieties burciņas uzreiz izņemt, bet ļaujiet tām vēl dažas minūtes padzist un tad ņemiet tās ārā ar sausu dvieli.

Kā sterilizēt burciņas multivārāmajā vai tvaika katlā

Katlu piepilda ar ūdeni un ievieto tajā vāciņus.
Ievieto tvaika gatavošanas ieliktni un uz tā liek sausas burciņas ar kakliņiem uz leju.
Ieslēdziet tvaika katlu vai uzstādiet tvaicēšanas režīmu multivārāmajā katlā. Ja burciņas ir mazas, katlu var aizvērt, bet tas nebūt nav obligāti.
Pēc ūdens uzvārīšanās mazās burciņas ir jāsterilizē aptuveni 6 – 8 minūtes, 1 – 2 litru burciņas aptuveni 10 – 15 minūtes, bet 3 un vairāk litru burkas ir jāsterilizē aptuveni 20 – 25 minūtes. Pēc sterilizācijas burciņas ir jāizžāvē uz tīra, sausa dvieļa.

Kā sterilizēt burciņas ar tvaiku virs tējkannas

Šis burciņu sterilizācijas veids būs piemērots, ja vajag sterilizēt tikai vienu vai pāris burciņas, jo lielākam apjomam tas būs pārāk lēni.
Parastu tējkannu piepilda līdz pusei ar ūdeni un uzvāra. Tad ņem tīru sausu burciņu un liek ar kakliņu uz leju tējkannas vāka atverē. Ja tējkannas atvere ir pārāk liela var mēģināt ievietot tējkannā kartupeļu stampu un tad uz tās uzkārt burciņu.
Mazās burciņas šādā veidā ir jāsterilizē aptuveni 6 – 8 minūtes, 1 – 2 litru burciņas aptuveni 10 – 15 minūtes, bet 3 un vairāk litru burkas ir jāsterilizē aptuveni 20 – 25 minūtes.
Pēc sterilizācijas burciņas ir jāizžāvē uz tīra, sausa dvieļa.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

one × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.