Kā noteikt vai olas ir svaigas

Kā noteikt vai olas ir svaigas

Olu svaigums ir būtisks faktors, kas nosaka ne tikai to garšu, bet arī uzturvērtību un veselīgumu. Tādēļ ir svarīgi zināt, kā noteikt olu svaigumu šaubu gadījumā. Šajā rakstā apskatīsim dažus vienkāršus, taču efektīvus veidus, kā pārbaudīt, vai olas ir patiešām svaigas.

Ja olas ir pirktas veikalā, uz to iepakojuma jābūt norādītam ražošanas datumam. Ja olas ir bez iepakojuma vai nav pirktas veikalā, mēģiniet tās nedaudz pakratīt. To saturam nevajadzētu kratīties tā it kā tas būtu kas šķidrs.

Kā noteikt vai olas ir svaigas tās nesasitot

Ielieciet olu traukā ar aukstu ūdeni. Ļoti svaiga ola nogrims dibenā un gulēs tur uz sāniem.
Ja ola trauka dibenā stāv uz šaurā gala, to var ēst, bet jo ātrāk, jo labāk. Starp citu, šādai olai čaumala lobīsies labāk nekā pavisam svaigai olai.
Labāk neēst tās olas, kuras uzpeld virspusē. Laika gaitā olu čaumala kļūst poraināka un ola uzpeld tādēļ, ka tajā ir sakrājies gaiss.

Kā noteikt vai olas ir svaigas tās sasitot

Sasitiet olu un apskatiet čaumalu: ja uz tās ir melni vai brūni plankumi, ziniet, ka tās ir pelējuma pēdas.
Svaigs olu dzeltenums ir līdzens un apaļš. Olu baltums it kā sadalīts divās daļās: biezāka ap olas dzeltenumu un plānākā pa malām. Jo vecāka ola jo sliktāk olas baltums ietur formu.
Pati ola nedrīkst nepatīkami ost, tādu olu noteikti nedrīkst ēst.
Svaigs olas dzeltenums un baltums nesmaržo vispār vai smaržo tikko jūtami

Cik ilgi var glabāt olas

Bez bažām, ka olas varētu sākt bojāties tās var glabāt no 3 līdz 5 nedēļām, pieņemot, ka glabāšanas temperatūra nepārsniedz 4 °C grādus.

Kā glabāt olas

Ledusskapī
Eksistē pāris noteikumi kas ļauj saglabāt olas svaigas:

  • Olas ir pārklātas ar plānu aizsargplēvīti, un tādēļ tās nevajadzētu mazgāt pirms ievietošanas ledusskapī. Bez šīs dabīgās barjeras baktērijām ir vieglāk iekļūt olā. Vislabāk olas notīrīt īsi pirms pagatavošanas.
  • Vislabāk olas glabāt slēgtos iepakojumos. Iepakojums pasargās olas no gaismas un mitruma, kā arī neļaus tām uzkrāt citu produktu aromātu. Turklāt olas vajadzētu glabāt ar spico galiņu uz leju.
  • Labāk neglabājiet olas ledusskapja durvīs. Šī vieta nav īpaši piemērota ilgstošai olu glabāšanai. Atverot ledusskapja durvis, tās tiks pakļautas siltā gaisa ietekmei, un tas var saīsināt to glabāšanas laiku.

Ārpus ledusskapja
Arī olu glabāšana ārpus ledusskapja var būtu pietiekoši droša, ja ievēro dažus noteikumus:

  • Vispirms olas ir jāapskata un jāatlasa tās, kurām ir kaut niecīgs čaumalas bojājums. Olas ar bojātām čaumalām var sākt bojāties krietni ātrāk nekā veselās olas.
  • Nemazgājiet olas pirms glabāšanas, lai nebojātu aizsargslānīti, kas pasargā olu no baktēriju iekļūšanas. Pārāk netīrās olas saudzīgi notīra ar sausu salveti.
  • Olas vajadzētu glabāt noslēgtos papīra vai plastikāta konteineros ar aso galiņu uz leju.
  • Ja olas nav pirktas veikalā, pirms glabāšanas uzrakstiet uz iepakojuma ražošanas vai iegādāšanās datumu.
  • Olas ir jāglabā sausā, tumšā vietā, vēlams tālu no citiem spēcīgi smaržojošiem produktiem, lai tās nesasūktos to aromātu.

Kā olas var būt bīstamas

Galvenā bīstamība slēpjas ne olās pašās par sevi, bet salmonellas baktērijās, kas var izraisīt salmonelozi.
Šīs baktērijas dzīvo daudzu siltasiņu dzīvnieku zarnās un parasti nekādas problēmas nerada. Tomēr salmonellas var kļūt bīstamas cilvēkiem, ja nonāk pārtikas produktos. Īpaši nopietni tās var kaitēt bērniem, veciem cilvēkiem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu. Visbiežāk tas notiek dēļ slikti nomazgātiem dārzeņiem, gaļas un olām.
Salmonellas var atrasties ne tikai uz olu čaumalas, bet arī olas iekšpusē, kur tās nokļūst vēl olas veidošanās laika. Šī iemesla dēļ pat pilnīgi vesela ola bez jebkādiem plīsumiem un plaisām var būt inficēta ar salmonellām. Lai maksimāli samazinātu šādu iespēju, olu ražošanas procesā ir rūpīgi jāseko visām sanitārajām normām un prasībām. Kā arī olas labāk iegādāties no pārbaudītiem ražotājiem. Kā arī labāk nelietot olas jēlas, tajā skaitā arī ja tās tiek izmantotas majonēzes vai citas mērces pagatavošanai. Par laimi, salmonellas baktērijas iet bojā 80 °C grādu temperatūrā un tādēļ diezgan droši var ēst cieti vārītas un arī labi ceptas olas, bez šķidra dzeltenuma.

Lasiet arī mūsu rakstu, kurā atradīsiet pat vairākas mājas majonēzes receptes.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

five − 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.