Kad stādīt tulpes un kā to darīt pareizi

Kad stādīt tulpes
Visas nianses kad stādīt tulpes, kā stādīt tulpes, izvēlēties sīpolus stādīšanai, sagatavot augsni un mēslot tulpes

Kad stādīt tulpes

Piemērotākais laiks tulpju stādīšanai ir no septembra beigām līdz oktobra beigām. Šādi tulpju sīpoli paspēj iesakņoties vēl pirms aukstuma iestāšanās. Turklāt iestādot tulpes rudenī, tās parasti arī uzzied ātrāk nekā tad ja tās ir iestādītas pavasarī.
Tulpes var stādīt arī pavasara sākumā, kad augsnes temperatūra 10 cm dziļumā ir sasniegusi 9 °C. Tiesa, ne vienmēr ir vienkārši noķert īsto momentu un tādēļ tulpes ir vēlams stādīt tieši rudenī.

Kā izvēlēties tulpju sīpolus

Pērkot tulpju sīpolus ir jāpievērš uzmanība ne tikai šķirnei, un attēliem uz etiķetes, bet arī pašu sīpolu stāvoklim. Parasti tulpju sīpoli ir iepakoti caurskatāmā iepakojumā un tādēļ tos var diezgan viegli apskatīt.
Kvalitatīvi sīpoli būs sausi un stingri, bez plankumiem un plaisām. Sīpoliem ir jābūt pārklātiem ar plānu miziņu, uz kuras nedrīkst būt pelējums.
Nevajag pirkt jau sadīgušus sīpolus, īpaši ja vēlaties tos stādīt rudenī, jo šādi sīpoli var nepārdzīvot ziemu.
Optimāls sīpolu diametrs ir 3 – 4 cm. No šādiem sīpoliem parasti izaug skaistas un stipras tulpes.

Kā sagatavot augsni tulpju stādīšana

Tulpēm būs piemērots līdzens laukums, kurā pēc nokrišņiem vai sniega kušanas neuzkrājas ūdens. Tulpēm patīk saulainas un no spēcīga vēja aizsargātas vietas.
Lai tulpes labi augtu un attīstītos tām būs nepieciešams mēslojums. Veikalos ir nopērkami speciāli sīpolpuķēm paredzēti mēslojumi, bet vēlmes gadījumā mēslojumu var pagatavot arī pašrocīgi. Šādā gadījumā uz 1 m² būs jāiestrādā 20 litri komposta, 200 grami koka pelnu, 50 grami superfosfāta, 25 grami amonija nitrāta un 30 grami kālija nitrāta.

Kā sagatavot tulpju sīpolus stādīšanai

Vispirms pārskatiet sīpolus un izmetiet tos kuri ir kļuvuši mīksti, izkaltuši vai ir jūtami vieglāki nekā pārējie. Tāpat ir jāatbrīvojas no sīpoliem, uz kuriem ir redzamas bojājumu vai slimību pēdas. Šādi sīpoli neizaugs vispār vai kļūs par infekcijas avotu citiem augiem.
Turklāt pat tie sīpoli, kas izskatās pilnīgi veseli, var būt, inficēti ar sēnīšu slimībām. Šī iemesla dēļ sīpolus pirms stādīšanas ir ieteicams mērcēt dezinficējošā šķīdumā. Šim mērķim var izmantot kālija permanganātu(zilos graudiņus) kurus šķaida ar ūdeni attiecībā 1 grams uz 5 litriem ūdens. Tāpat eksistē arī speciāli šādam mērķim paredzēti līdzekļi, kurus var nopirkt dārzkopju veikalos.
Pagatavo šķīdumu un vienkārši iemērc tajā stādīšanai paredzētos tulpju sīpolus uz 30 minūtēm. Pēc mērcēšanas sīpoliem ļauj nožūt un tie ir gatavi stādīšanai.

Kā stādīt tulpes

Stādīšanas dziļumam ir jābūt trīsreiz lielākam nekā sīpola augstums. Stādīt var gan individuālās bedrītēs gan izvilktos grāvīšos, galvenais ir atstāt vismaz 5 cm lielu atstarpi starp sīpoliem. Sīpolu ievieto izveidotajā padziļinājumā, nedaudz iespiež zemē, apber un viegli noblīvē. Vienā vietā tulpes labi augs vismaz 3 – 4 gadus.

Kā kopt tulpes pēc iestādīšanas

Lai tulpes labi justos nevajag daudz un tomēr ir pāris noteikumi kas ir jāievēro.
Sākot no pavasara, ir jāseko tam, lai augsne, kurā aug tulpes, nav par sausu un vajadzības gadījumā tulpes ir jālaista. Divas nedēļas pēc tulpju noziedēšanas laistīšana ir jāpārtrauc.
Tāpat nedrīkst aizmirst arī par tulpju mēslošanu. Ja augsne ir mēslota pirms iestādīšanas rudenī, tad nākamajā gadā var iztikt bez mēslošanas. Citādi tulpes būtu jāmēslo. Visbiežāk to iesaka darīt trīs reizes: kad parādās pirmie dzinumi, kad veidojas pumpuri un pēc ziedošanas. Speciāli sīpolpuķēm paredzēti mēslojumi ir nopērkami dārzkopju veiklos un lieto tos atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma.
Kad ziedi ir noziedējuši tos ir ieteicams uzreiz nogriez līdz ar sakni. To dara tāpēc, lai augs netērē spēku sēklu veidošanai, bet atdod to visu sīpolam.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

1 × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.