Kad un kā pārstādīt ceriņus

Kad un kā pārstādīt ceriņus

Kad pārstādīt ceriņus, kā izvēlēties labāko vietu kur tos pārstādīt un kā pārstādīt ceriņus. Tāpat pieminēsim arī to, kā kopt ceriņus pēc pārstādīšanas.

Kad pārstādīt ceriņus

Ir trīs piemēroti laiki ceriņu pārstādīšanai. Visagrāk ceriņus var pārstādīt agrā pavasarī, kad augsne jau ir atkususi, bet ceriņu pumpuri vēl nav pamodušies.
Nākamais piemērotākais laiks ceriņu pārstādīšanai ir periods pēc to noziedēšanas. Visbiežāk šāds brīdis pienāk jūnija sākumā vai vidū.
Pārstādīt ceriņus var arī sezonas beigās, kad ceriņiem iestājas miera periods. Tas notiek aptuveni no septembra beigām līdz oktobra beigām.
Galvenais ir paspēt pārstādīt ceriņus aptuveni 2 līdz 3 nedēļas pirms sala atnākšanas, lai tie paspētu iejusties jaunajā vietā.

Kā izvēlēties vietu ceriņu stādīšanai

Vislabāk ceriņus stādīt saulainās vietās, jo ēnā ceriņi ziedēs pieticīgāk. Vietas izvēle ir rūpīgi jāpadomā, lai nākotnē ceriņa tuvumā neparādās citi augi vai būves, kas to noēnotu. Tāpat ir svarīgi, lai ceriņš neatrodas vietā, kurā uzkrājas mitrums pēc lielākiem lietiem vai sniega kušanas.

Kā izrakt ceriņu pārstādīšanai

Lai ceriņš pārstādīšanas laikā izjustu mazāku stresu un ātrāk ieaugtu jaunajā vietā, to vajag izrakt kopā ar zemi.
Apkārt krūmiņam ar lāpstu izrok 40 – 70 cm dziļu tranšeju. Jo vecāks ir stāds, jo dziļāk būs jārok. Par aptuveno sakņu platību var spriest pēc ceriņa lapotnes diametra.
Saknes kas pārsniedz izraktās tranšejas apjomu ir jānogriež ar dārznieka šķērēm.
Tad izraktais grāvītis ir jāatrok no apakšas ar lāpstu, lai ceriņu var izņemt kopā ar zemes kušķi.

Kā pārstādīt ceriņu

Izrociet bedri, kuras dziļums un diametrs pārsniedz izraktā ceriņu sakņu sistēmu par 10 – 20 cm. Bedres dibenā iekaisa 2 – 2,5 litrus satrūdējušu kūtsmēslu vai komposta un tikpat daudz smilšu.
Izrakto ceriņu ievieto jaunajā bedrē tā, lai tā pārstādāmā ceriņa zemes līmenis būtu aptuveni vienā līmenī ar apkārtējo augsni. Sliktākajā gadījumā ceriņa zemes virsmas līmenis var būt līdz pāris centimetriem virs augsnes līmeņa.
Kad ceriņš ir ievietots jaunajā bedrītē, tā ir bagātīgi jāaplaista un jānogaida, kad ūdens iesūksies zemē.
Berot ciet bedrīti apkārt iestādītajam ceriņam, zeme ir rūpīgi jānoblīvē. Kad stādīšana ir pabeigta zem ceriņa vēl ir jāizlej aptuveni 10 – 20 litri ūdens.
Tad apkārt pārstādītajam ceriņam ir vienmērīgi jāizkaisa pāris litri satrūdējušu kūtsmēslu vai komposta. Pa virsu tam vēl var izklāt nelielu sausas kūdras, skaidu vai koka mizu mulčas slānīti.

Kā kopt ceriņu pēc pārstādīšanas

Ceriņam nav nepieciešama īpaša kopšana. Tas ir jāapravē un ja pieturās sauss laiks ir jāveic arī laistīšana. Parasti pietiek ar vienu laistīšanu nedēļā, bet ļoti sausa laika gadījumā laistīšanu var veikt arī nedaudz biežāk. Laistīšana būtu pilnībā jābeidz, kad sākas rudens salnas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

12 − nine =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.