Kā augļu un dārzeņu krāsa ietekmē cilvēka veselību


Lai cilvēks būtu vesels un labi justos, tam dienā ir jāapēd vismaz 500 grami augļu un dārzeņu. Uzzini kā cilvēka veselību ietekmē augļu un dārzeņu krāsa!

Sarkani augļi un dārzeņi
Sarkani augļi un dārzeņi labvēlīgi ietekmē sirds un sirds asinsvadu veselību un samazina vēža attīstības risku. Sarkanas krāsas dārzeņi un augļi ir bagāti ar dzelzi un kāliju. Augļu un dārzeņu sarkano krāsu tiem piešķir tādas vielas kā likopēns  un antocianīns . Šīs vielas palīdz organismam cīnīties ar daudzām slimībām, kā arī palēnina organisma novecošanu un tām piemīt pretvēža iedarbība. Sarkani augļi un dārzeņi arī uzlabo cilvēka imūnsistēmu un var palīdzēt atveseļoties brīžos, kad cilvēks ir slims, vājš un pakļauts vīrusu ietekmei. Likopēns arī ir antioksidants un tas palīdz neitralizēt brīvos radikāļus. Palīdz atmiņai un samazina dažu vēža veidu rašanās risku. Turklāt likopēna iedarbība pastiprinās, kad to saturošos augļus un dārzeņus izmanto ēdiena pagatavošanā.

Oranži un dzelteni augļi un dārzeņi
Oranžas krāsas augļi un dārzeņi satur lielu daudzumu karotīna un C vitamīnu. Kā arī citas vielas, kurām ir zināma nozīme nervu sistēmas aizsardzībā, acu veselībā kā arī sirds un sirds asinsvadu slimību profilaksē. Beta karotīnam, kurš cilvēka organismā pārveidojas par A vitamīnu, ir nozīmīga loma ādas veselībā un imūnsistēmas stiprināšanā. Un kopā ar magniju un kalciju tas palīdz veidot stiprus kaulus. Citrusaugļi, kuri ir dzeltenā un oranžā krāsā satur dažādus elementus, kuri var palīdzēt aizsargāties no vēža.

Zaļi augļi un dārzeņi
Zaļi augļi un dārzeņi ir bagāti ar folijskābi, luteīnu  , kalciju  , beta karotīnu un C vitamīnu. Luteīns ir dabisks antioksidants, kurš palīdz uzturēt acu veselību un samazina makulārās deģenerācijas risku.  Savukārt folijskābei ir ļoti svarīga grūtniecības laikā, jo samazina iespēju, ka bērnam būs iedzimtas slimības. Zaļi dārzeņi un augļi var arī samazina sliktā holesterīna līmeni, regulē gremošanu, uzlabo imūnsistēmu un palīdz organismam aizsargāties pret vēzi.

Zili augļi un dārzeņi
Bez tā ka zili augļi un dārzeņi vienkārši lieliski izskatās, tie vēl ir arī ļoti veselīgi. Zili augļi un dārzeņi satur jau pieminēto antocianīnu, kas ir spēcīgs antioksidants un kurš palīdz novērst neskaitāmas slimības. Aizsargāt šūnas no oksidatīviem bojājumiem, novērš sirds un sirds asinsvadu slimības, insultu un vēzi. Zili augļi un dārzeņi ir svarīgi atmiņai un ļauj saglabāt, veselību novecojot.

Balti augļi un dārzeņi
Neskatoties uz krāsas trūkumu, balti augļi un dārzeņi ir ne mazāk veselīgi kā to krāsainie augļi un dārzeņi. Balti augļi un dārzeņi satur vielu sauktu par alicīnu. Šī viela palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni un normalizēt augstu asinsspiedienu. Kā arī tai ir liela nozīme imūnsistēmas uzlabošanā. Balti augļi un dārzeņi samazina resnās zarnas vēža, prostatas vēža un krūts vēžu riskus.
Kā ir novērojuši holandiešu pētnieki, tad regulāri lietojot uzturā baltus augļus un dārzeņus risks iegūt insultu samazinās vairāk nekā, lietojot citus augļus un dārzeņus. Visbiežāk lietotie baltie augļi ir āboli un bumbieri.
Kādā 10 gadus ilgā, Nīderlandē veiktā pētījumā, kurā piedalījās vairāk nekā divdesmit tūkstoši cilvēku vecumā no 20 līdz 65 tika noskaidrots, ka vienīgā grupa, kurā tika novērota insulta riska samazināšanās, ir grupa, kurā lietoja visvairāk balto augļu un dārzeņu.
Baltie dārzeņi kā redīsi, sēnes, lociņi,sīpoli, kāposts un kartupeļi ir labi kālija un magnija šķiedrvielu avoti. Tie palielina sāta sajūtu pēc ēšanas un uzlabo gremošanas sistēmas darbību. Kālijs ir svarīgs muskuļiem, sirds un sirds asinsvadu sistēmai.
Lielākā daļa no baltajiem augļiem un dārzeņiem satur C vitamīnu, kas nostiprina imūnsistēmu un palēnina šūnu novecošanu.

Avots

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.