Kā sakrāt naudu

Jums vajag naudu lielākam vai mazākam pirkumam, bet jums šīs summas nav. Ko darīt? Var protams paņemt kredītu, bet var arī sakrāt nepieciešamo summu un neiekļūt parādos.

Kas ir vajadzīgs lai sakrātu naudu
Protams, ka galvenais kas ir nepieciešams lai sakrātu naudu – tas ir ienākumu avots, tomēr arī bez tā vēl ir jāsaprot dažas zemāk minētas lietas:

1. Lai sakrātu naudu ir skaidri jāsaprot kam tiek tērēta nopelnītā nauda, un ir jāsaprot uz ko jūs esat gatavi taupīt, bet uz kā ne.
2. Lai sakrātu naudu, naudu vajag sistemātiski atlikt, ja naudu neatliksiet, tad neko arī nesakrāsiet.
3. Diezgan bezsāpīgi var atlikt vismaz 10% no ienākumiem. Lai ātri sakrātu naudu reāli var atlikt ap 30% no ienākumiem, ja jums ir liela alga, tad vēl vairāk. Ja ienākumi neļauj jums atlikt 30% meklējiet citu darbu, vai papildus ienākumus.

Vienkāršojot – naudas krāšana ir atteikšanās no pirkumiem lai vēlāk, nākotnē varētu atļauties lielu pirkumu vai uzlabot savu finansiālo stāvokli. Ir jāsaprot ka jums nāksies sevi ierobežot šodien, tāpēc lai iegūtu papildus iespējas rītdien. Ja jūs nespējat sevi ierobežot un jūs uzreiz pēc algas saņemšanas visu notērējiet, pārskaitiet vismaz 10% no nopelnītās naudas uz citu kontu no kura jūs uzreiz nevarēsiet naudu izņemt(piemēram uz krājkontu) vai no kura izņemot naudu priekšlaicīgi tiek zaudēti procenti.

Kā kontrolēt izdevumus
Visus izdevumus var sadalīt aptuveni šādās kategorijās:

1. Uzkrājums – vismaz 10% no jūsu ienākumiem

2. Maksājumi par dzīvokli, telefonu, TV un internetu. No šiem izdevumiem nav iespējams atteikties.

3. Izdevumi par pārtiku. No šiem izdevumiem ar nav iespējams atteikties, bet pastāv iespēja ietaupīt. Tāpat, ja jūs esat plānojuši mēnesī pārtikai tērēt piemēram 200€, tad nedēļa netērējiet tam vairāk par 25%, jeb 50€, pretējā gadījumā jūs varat pārtērēt šim mērķim paredzēto summu.

4. Izdevumi par apģērbu. Šajā kategorijā var izveidot sarakstu ar to apģērbu kuram ir jābūt jūsu garderobē, aprēķināt katras lietas vidējo cenu un tās kalpošanas laiku, un tad balstoties uz šiem datiem aprēķināt cik daudz naudas jums tam vajag. Tā kā jūs nepērkat apģērbu katru dienu, tam paredzēto naudu var ievietot krājkontā, šādi jūs varēsiet iegūt kaut nelielu, bet papildus peļņu.

5. Izdevumi par transportu. Ja jums ir auto, laicīgi atlieciet naudu degvielai, apdrošināšanai, kā arī ir jāatliek naudu remontiem. Šos izdevumus var aptuveni aprēķināt un novērtēt cik mēnesī izmaksā jūsu auto. Ja pārvietojieties ar sabiedrisko transportu aprēķiniet kas jums ir izdevīgāk, pirkt biļetes braucieniem, vai mēnešbiļete. Un arī atlieciet naudu šim mērķim.

6. Izdevumi atpūtai un izklaidei. Pat ja jums ļoti vajag ātri sakrāt naudu, ir vērts atlikt naudu arī šim mērķim, pilnīga atteikšanās no izklaidēm var jums likt justies slikti. Kaut tas protams ir atkarīgs no katra cilvēka individuāli.

7. Izdevumi izglītībai. Vienmēr ir jāaug profesionāli, tas palielinās jūsu ienākumus.

8. Neplānoti izdevumi. Vienmēr ir jāatliek līdz 5% no ienākumiem neplānotiem izdevumiem. Var saplīst krāns, sasāpēties zobs, un notikt daudzas citas neplānotas lietas.

Kā saprast uz kā var ietaupīt
Ja jūs vēlaties ātri sakrāt naudu ir svarīgi saprast uz ko jūs esat gatavs ietaupīt. Piemēram samazināt izdevumus apģērba iegādei, izdevumus par izklaidi, vai kaut ko ietaupīt uz pārtikas rēķina. To var izdarīt pierakstot visus izdevumus un pēc tam tos izanalizēt. Visērtāk to būs izdarīt ar speciālu tiešsaistes servisu, piemēram šādos https://www.moneydashboard.com/ , https://www.trackeverycoin.com/ vai līdzīgos servisos. Vai ja uztraucaties par privātumu, tad ar dažādu datora programmu palīdzību. Šādu servisu un datorprogrammu ir diezgan daudz, tāpēc izmēģiniet vairākas šādas programmas un izvēlaties ērtāko priekš sevis.

Kā ātri sakrāt naudu lielam pirkumam
Ja jums ir ātri jāsakrāj nauda kam lielam, piemēram mašīnai, aprēķiniet kāda summa, un pēc cik ilga laika jums tā ir vajadzīga. Šādi jūs varēsiet aprēķināt cik naudas ir jāatliek mēnesī un kādus izdevumus ir jāsamazina. Piemēram ja jums ir nepieciešams auto kura cena ir 5000€. Jums ir auto kurš maksā 2000€, jums ir iekrājumi 1000€. Tātad jums ir nepieciešami 5000 – 2000 – 1000 = 2000. Jūs gribat sakrāt priekš mašīnas gada laikā, tas nozīmē ka mēneša laikā jums ir jāatliek aptuveni 167€. Šeit gan jāņem vērā ka jūsu mašīnas cena pēc gada var būt arī nedaudz mazāka, bet tāpat var samazināties tās mašīnas cena kuru jūs vēlaties pirkt.

Ir vērts atlikt naudu arī bez īpaša mērķa, šajā gadījumā gan labāk izvēlēties kādu depozīta ieguldījumu lai pēc iespējas pasargātu jūsu uzkrājumus no inflācijas.

3 thoughts on “Kā sakrāt naudu

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

fourteen − 7 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.