Kad sēt kāpostus un kā to darīt pareizi

Kad sēt kāpostus un kā to darīt pareizi

Šodien stāstam par to kā izvēlēties kāpostu šķirni, kad sēt kāpostus, kā tos sēt, kā audzēt, mēslot un kad izstādīt laukā.

Kad sēt kāpostus stādiem

Kāpostu sēšanas laiks ir atkarīgs no konkrētās kāpostu šķirnes nogatavošanās laika.
Parasti agrās kāpostu šķirnes sēj jau martā, vidējās sākot no marta beigām līdz aprīļa beigām, bet vēlās šķirnes sēj aprīlī.

Kā izvēlēties kāpostu sēklas

Vispirms pievērsiet uzmanību sēklu ražošanas datumam, tam nevajadzētu būt senākam par 3 – 4 gadiem jo vecāku sēklu dīgtspēja var būt nepietiekoša.
Līdzīgi kā citām kultūrām arī kāpostu šķirņu vidū ir sastopami hibrīdi, kurus apzīmē ar marķējumu F1 šķirnes nosaukumā. Tiek uzskatīts, ka tie ir izturīgāki, mazāk slimo un mazāk cieš no kaitēkļu uzbrukumiem.
Hibrīdās un parastās kāpostu šķirnes atšķiras pēc nobriešanas laikiem. Agrās šķirnes ir gatavas jau pēc 60 – 80 dienām pēc stādu iestādīšanas. Tiesa agrie kāposti nav apredzēti ilgstošai glabāšanai un tādēļ tie pēc novākšanas ir ātri jāapēd.
Vidējās kāpostu šķirnes nobriest pēc 85 – 120 dienām pēc stādu iestādīšanas. Vidējās kāpostu šķirnes ir ražīgākas un to kacens ir blīvāks nekā agrajām šķirnēm, bet garša vairs nav tik maiga kā agrajiem kāpostiem. Tāpat vidējās kāpostu šķirnes atšķirībā no agrajām ir labi piemērotas pārstrādei.
Vēlie kāposti ir visražīgākie un ir piemēroti ilgstošai glabāšanai. Vēlās kāpostu šķirnes nogatavojas aptuveni 130 dienu laikā pēc stādu iestādīšanas. Vēlie kāposti ne tikai labi glabājas, bet ir arī labi piemērotas skābēšanai un konservēšanai.

Kā sēt kāpostus stādiem

Kāpostu sēklas dīgst salīdzinoši labi un tādēļ tām nav nepieciešama kaut kāda īpaša iepriekšēja sagatavošana vai mērcēšana.

Sagatavojiet trauciņus

Kāpostus ir ērti stādīt dēstu kasetēs ar daudziem nodalījumiem, bet var izmantot arī neliela apjoma(100 – 200 ml) stādu trauciņus. Noteikti pārliecinieties, ka trauciņa dibenā ir vismaz viena drenāžas atvere. Vajadzības gadījumā šādas atveres var izveidot pašrocīgi ar īlenu vai citu piemērotu instrumentu.
Kāpostu sēšanai būs piemērota universāla dārzeņu audzēšanai paredzēta augsne. Augsnes skābuma līmenim ir jābūt no 6,5 – 7,0 pH. Trauciņus pilda ar zemi atstājot aptuveni 1 – 2 cm no trauciņa augšas nepiepildītus. Zeme ir jāsablīvē ar pirkstiem vai kādu piemērotu instrumentu.

Sējiet kāpostus

Katra trauciņa vai nodalījuma centrā stādiet vienu kāpostu sēkliņu. Pa virsu sēkliņai ber aptuveni 1 cm biezu augsnes slānīti un nedaudz to noblīvē.
Bagātīgi laistiet ar istabas temperatūras ūdeni, lai augsne labi samitrinās. Trauciņus var nosegt ar caurspīdīgu vāciņu vai plēvi, lai šādi radītu siltumnīcas efektu. Iesētie kāposti ir jātur 20 – 22 grādu temperatūra.

Sagaidiet kad kāposti uzdīgst

Kāposti uzdīgs pēc aptuveni 7 – 10 dienām. Tiklīdz kā parādās pirmie dīgsti noņemiet vāciņu vai plēvi ja tāda bija uzlikta, un novietojiet tos uz palodzes vai citā labi apgaismotā vietā. Lai kāposti neizstīdzētu, tiem ir jānodrošina labs apgaismojums vismaz 12 – 13 stundas dienā. Ja ar dabisko apgaismojumu nepietiek nodrošiniet papildus apgaismojum ar fito lampām vai parastām led lampām rēķinot, lai 1m² saņemtu vismaz 36 vatu jaudu.
Tāpat pēc uzdīgšanas kāpostu stādi ir jāpārvieto uz vēsāku vietu. Arī tas palīdzēs pasargāt kāpostus no izstīdzēšanas. Dienās temperatūrai būtu jābūt no 16 līdz 18 grādiem, bet naktīs 6 līdz 8.

Kā kopt kāpostu stādus

Kāposti nav kaprīzs augs, un tādēļ tie neprasīs daudz uzmanības, bet zināma kopšana tiem tomēr ir vajadzīga.

Laistīšana

Vadieties pēc augsnes virskārtas stāvokļa: tiklīdz tā nedaudz apkalst – aplaistiet tos. Laistīšanai jāizmanto istabas temperatūras ūdens. Cenšaties liet stādiņiem uz saknes un nevis uz pašiem stādiņiem. Kamēr stādiņi ir pavisam maziņi būtu labāk izmantot kādu mazāku kanniņu vai citu piemērotu laistīšanas instrumentu.

Mēslošana

Kad kāpostu stādiņiem izaugs viena vai divas īstās lapas, tos var sākt nedaudz mēslot. Mēslojumam ņem 1 gramu amonija nitrāta, 2 gramus superfosfāta, 1 gramu kālija hlorīdu un izšķīdiniet tos vienā litrā ūdens. Maisījums jālej uz saknēm un nedrīkst nokļūt uz kāpostu lapām. Mēslošanu labāk veikt vakarā un pēc tās būtu jāizslēdz apgaismojums, lai mēslojums neapdedzina augus.
Ja kāpostu stādiņi aug lēnām un slikti attīstās, tos ar šo maisījumu pēc 10 dienām var mēslot vēlreiz.

Kad kāpostu stādi ir jāstāda laukā

Kāposti nebaidās no aukstuma un spēj pārciest nelielas salnas. Šī iemesla dēļ tos var stādīt laukā jau salīdzinoši ātri. Kāpostus var izstādīt laukā, kad augsne ir iesilusi vismaz līdz +5 grādiem. Visbiežāk tas notiek aptuveni aprīļa beigās.
Pirms stādīšanas labi apskatiet savus stādiņus un atceraties, ka, lai kāposti abi ieaugtu laukā, tiem ir jābūt vismaz piecām īstajām lapām. Ja jūsu stādiņi vēl nav pietiekoši attīstījušies labāk nesteidzieties ar pārstādīšanu un ļaujiet tiem vēl nedaudz paaugties mājās.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.