Kāpēc visu laiku nāk miegs. 12 galvenie iemesli

Kāpēc visu laiku nāk miegs

Nav nekas neparasts, ja nākas cīnīties ar miegu pēc negulētas nakts vai agra rīta. Tomēr ir vērts uztraukties, ja naktī ir gulēts labi, bet miegainība nekur nepazūd. Uzzini 12 iemeslus, kāpēc visu laiku nāk miegs.

Pārāk maz kaloriju

Un tas attiecas ne tikai uz tiem kas ievēro stingras diētas. Reizēm var sanākt izlaist kādu ēdienreizi lielas slodzes vai stresa dēļ. Rezultātā samazinās cukura līmenis un organismam pietrūkst enerģijas, bet tas savukārt var likt sajusties miegaini.
Ko darīt
Sekot, lai tiktu ievērotas visas ēdienreizes. Īpaši ja jūs intensīvi strādājat vai mācaties.

Pārāk maz fizisko aktivitāšu

Sēdošs dzīvesveids ir drošs ceļš uz dienas nogurumu un miegainību. Turklāt jo mazāk jūs kustaties, jo vairāk nāk miegs. Pāraut šo apburto apli varēs tikai ar gribasspēka palīdzību.
Ko darīt
Kustēties un vēlreiz kustēties. Jo biežāk izkustēsieties un vingrosiet, jo mazāk miegaini jutīsieties.

Liekais svars

Arī liekais svars un jo īpaši aptaukošanās spēj radīt nogurumu un miegainību dienas laikā. Tas tiek saistīts ar to, ka muskuļiem, sirds asinsvadu un citām sistēmām jāpieliek vairāk pūliņu, lai izkustinātu un apgādātu ar skābekli un barības vielām visu lielo ķermeni.
Ko darīt
Protams, ka ir jānormalizē svars. Veselīga, pārtika, kaloriju ierobežojums un fiziskas aktivitātes ir galvenie ieroci šajā cīņā. Visai vērtīgs var izrādīties arī ārsts – dietologs.

Hronisks stress

Spēcīga stresa laikā paaugstinās adrenalīna un kortizola līmenis, muskuļiem pieplūst asinis un ķermenis ir gatavs ātri rīkoties. Tas ir normāli un pat var izglābt dzīvību. Tomēr ja stress ievelkas, bet vajadzības rīkoties nav, šāda nepārtraukta gatavība ļoti nogurdina organismu.
Galvassāpes, saspringti muskuļi, nogurums un miegainība dienas laikā var liecināt par ievilkušos nervu saspringumu.
Ko darīt
Meklēt veidus kā izkļūt no stresa. Dažos gadījumos pietiks, ja izvairīsieties no stresa iemesliem. Piemēram, nesatiksieties ar nepatīkamiem cilvēkiem, mazāk veltīsiet laiku sociālajiem tīkliem vai nomainīsiet netīkamu darbu pret citu. Ja šādas iespējas nav, mēģiniet ietekmēt situāciju no citas puses. Vairāk kustieties, meditējiet un satiecieties ar patīkamiem cilvēkiem.

Depresija

Vēl viens iemesls, kāpēc visu laiku nāk miegs ir depresija. Atpazīt depresiju var būt diezgan sarežģīti. Reizēm cilvēki kas no tās cieš var izturēties tāpat kā parasti. Un ir gadījumi kad, lai saprastu, ka kaut kas nav kārtībā ir nepieciešama padziļināta uzvedības izpēte.
Nogurums, spēcīga nevēlēšanās līst ārā no gultas, un miegainība ir bieži slēptas depresijas simptomi.
Ko darīt
Vispareizāk šādā situācijā būtu meklēt speciālista palīdzību.

Hroniskā noguruma sindroms

Šī ir visai izplatīta problēma, no kuras tikai vienā ASV cieš vairāki miljoni cilvēku. Hroniskā noguruma sindroms ir slimība, kas raksturojas ar pārmērīgu, nogurumu, kas saglabājas vismaz sešu mēnešu garumā un kuru pavada daudzi citi simptomi.
Ko darīt
Diemžēl šī ir slimība, kuru ir grūti konstatēt. Tomēr, ja šī diagnoze tiks apstiprināta, esiet gatavi, ka nāksies pievērsties pareizai ēšanai, fiziskām aktivitātēm un terapijai.

Dažu vitamīnu un mikroelementu trūkums

Nereti miegainība liecina par vitamīna B12 vai dzelzs deficītu. Šīs vielas ieņem būtisku lomu enerģijas apmaiņā, un, ja to pietrūkst, organismam trūkst enerģijas.
Ko darīt
Pārbaudīt vai jums viss ir labi ar mikroelementiem un vitamīniem. Vislabāk būtu doties pie sava ģimenes ārsta un veikt nepieciešamās analīzes.
Lasiet arī kādi pārtikas produkti satur B grupas vitamīnus.

Zāļu lietošana

Mēģiniet atcerēties kad jums sākās miegainības uzplūdi, un padomājiet vai tie nav parādījušies vienlaicīgi ar kādu zāļu lietošanas sākumu.
Ko darīt
Ieskatieties instrukcijā un paskatieties vai miegainība nav minēta zāļu blakusparādībās. Ja ir, dodieties pie ārsta un pastāstiet par problēmu. Iespējams, ka ārsts spēs atrast citas zāles, kurām nebūs šāda nepatīkama blakusefekta.

Miega traucējumi

Miega traucējumi var izpausties dažādos veidos. Piemēram, bezmiegs, nemierīgo kāju sindroms vai miega apnoja. Kurš no tiem ir jūsējais varēs noteikt tikai speciālists.
Ko darīt
Noteikti konsultējaties ar ģimenes ārstu, ja bez miegainības jums ir arī citi miega traucējumu simptomi:

  • Vakaros jums vajag 30 vai vairāk minūtes, lai iemigtu.
  • Nakts laikā jūs regulāri pamostaties.
  • Jūs miega laikā krācat, šņācat, griežat zobus. Iespējams, ka jūsu tuviniekiem šķiet, ka miega laikā jūs pārtraucat elpot.
  • Aizmiegot mēdzat just tirpšanu rokās vai kājās.
  • Jūs nemierīgi guļat. To jums var teikt jūsu partneris, vai liecināt tādas pazīmes kā saburzīts palags un zemē nokritis spilvens.
  • Jūs nereti pamostaties ar sāpošu galvu.
  • Reizēm gulēšanas laikā notiek, kas neparasts. Piemēram, jūs mēģināt piecelties un kaut kur iet.
  • Pamostoties jūs kādu laiku izjūtat spēcīgu muskuļu vājumu un nevarat pakustināt rokas un kājas.
  • Diabēts

    Neizskaidrojams nogurums dienas laikā ir viens no diabēta simptomiem. Par diabētu liecina arī tādi simptomi kā patstāvīgas slāpes, biežāka nepieciešamība urinēt, ilgāka brūču dzīšana un citi.
    Ko darīt
    Ja esat novērojuši šādus simptomus, noteikti konsultējaties ar ģimenes ārstu. Ārsts veiks apskati un nozīmēs nepieciešamās analīzes.

    Sirds un asinsvadu slimības

    Patstāvīga vēlme gulēt vairāk par 8 – 9 stundām var norādīt uz traucējumiem sirds un asinsvadu sistēmu darbībā. Kaut kādu iemeslu dēļ sirds nenodrošina normālu orgānu un smadzeņu apasiņošanu un tie reaģējot uz skābekļa un barības vielu trūkumu samazina aktivitāti. Tas var izpausties arī ar miegainību.
    Ko darīt
    Ja esat mainījuši dzīvesveidu, piemēram, sākuši pilnvērtīgi ēst un kustēties. Turklāt ja esat pārliecināti, ka labi izguļaties naktī, bet miegainība nekur nepazūd, jums noteikti ir jākonsultējas ar ārstu. Turklāt ir svarīgi maksimāli precīzi aprakstīt savu pašsajūtu, jo sirds slimības var izpausties ar diezgan neparastiem simptomiem.

    Vēzis

    Augošs audzējs prasa daudz enerģijas un tādēļ onkoloģiskās slimības rada patstāvīgu nogurumu. Parasti nogurums nav vienīgais simptoms. Var parādīties arī neizskaidrojams svara zudums un svīšana naktīs. Īpaši, ja cilvēki ir vecāki par 45 gadiem, smēķē, ilgstoši nav apmeklējuši ginekologu, cieš no aptaukošanās vai pārlieku aizraujas ar alkoholu.

    Ko darīt
    Noteikti konsultējaties ar ārstu. Īpaši ja miegainība dienās nepazūd pēc dzīvesveida maiņas un jūs nesaprotat, no kurienes tā rodas.
    Iespējams, ka ārsts neatradīs neko pārāk bīstamu, bet šis noteikti ir gadījums, kad lieka uzmanība galīgi nav lieka.

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    nine − 2 =

    Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.