Kad un kā stādīt ķiplokus

Kad stādīt ķiplokus
Kad stādīt ķiplokus

Kad stādīt ķiplokus

Vislabākais laiks ķiploku stādīšanai ir rudens un pavasaris. Pavasaris būs piemērots vasaras ķiploku stādīšanai, bet rudenī stāda ziemas ķiplokus.

Kur stādīt ķiplokus

Līdzīgi kā ar citiem kultūraugiem arī stādot ķiplokus, ir jāievēro daži vienkārši noteikumi. Vislabāk ķiplokus ir stādīt vietās kur pirms tam ir auguši zirņi, pupas, gurķi, kabači, patisoni, ķirbji, agrie kāposti un puķkāposti. Īpaši ērti tas ir stādot ķiplokus rudenī, kad tiek novākta raža un tad tās vietā jau var stādīt ķiplokus.
Ķiplokus nevajadzētu stādīt vienā vietā divus vai vairāk gadus pēc kārtas. Tāpat ķiplokiem nebūs piemērotas vietas, kurās pirms tam ir stādīti kartupeļi, tomāti vai sīpoli.

Kā stādīt ķiplokus pavasarī

Pavasarī parasti stāda vasaras ķiplokus. Šie ķiploki vienas sezonas laikā paspēj izaugt un dot pilnvērtīgu ražu. Labākais laiks to stādīšanai ir laiks, kad augsnes temperatūra ir sasniegusi vismaz 6 – 8 °С un sala draudi ir mazinājušies. Parasti šādi apstākļi rodas aprīlī.
Aptuveni divas nedēļas pirms plānotās stādīšanas ir jāuzrok zeme. Tad augsnē iestrādāt kompostu aptuveni vienu spaini uz vienu kvadrātmetru zemes. Šo soli var izlaist, ja augsne ir mēslota jau rudenī. Šādā gadījumā pietiks tikai ar zemes uzrakšanu, uzirdināšanu un atsevišķos gadījumos var būt nepieciešama arī mitrināšana vismaz diennakti pirms plānotās stādīšanas.
Laicīgi sadala ķiplokus daiviņās. Daiviņas nedrīkst būt bojātas. Lai paātrinātu ķiploku uzdīgšanu, tos var ietīt mitrā audumā vai polietilēna maisiņā un apsmidzināt ar ūdeni. Maisiņu nekādā gadījumā nedrīkst noslēgt, jo tad izveidosies pelējums. Šādi ķiplokus dažas tur vēsā vietā, kamēr parādās saknītes.
Dobē izveido paralēlas rindas, starp kurām atstāj 15 – 20 cm atstarpi. Katrā rindā izveido 3 – 4 cm dziļu bedrīti ik pēc 5 – 8 cm. Var arī vienkārši izveidot vajadzīgā dziļuma renīti un tad likt tajā ķiploka daiviņas ik pa 5 – 8 cm. Ķiploka daiviņas ir jāliek ar saknītēm uz leju. Tad apber ar zemi, bet nenoblīvē un aplaista, ja zeme nav pietiekoši mitra.
Rindu starpas ir periodiski jāuzirdina un ķiploki ir regulāri jālaista. Augsne nedrīkst pilnībā izžūt, tiesa, to nedrīkst arī pārvērst dubļos. Mēnesi pirms ķiploku novākšanas laistīšanu samazina līdz minimumam.

Kā stādīt ķiplokus rudenī

Rudenī stāda ziemas ķiplokus, kuru dzīves cikls iekļauj arī ziemošanas periodu. Optimālais ziemas ķiploku stādīšanas laiks ir oktobris, kad augsnes temperatūra ir 10 – 12 °С un līdz salam ir palikušas vēl vismaz divas nedēļas.
Pāris dienas pirms stādīšanas izvēlas vislielākās ķiploku galviņas un sadala daiviņās. Stādīšanai ieteicams izvēlēties skaistākās daiviņas un protams, tās nedrīkst būt bojātas.
Dobē veido bedrīte, kuru dziļums ir aptuveni 4 – 5 cm + ķiploka daiviņas augstums. Attālumam starp rindām jābūt vismaz 20 – 25 cm. Starp stādāmajiem ķiplokiem jābūt vismaz 5 – 8 cm atstarpei vai pat vairāk. Jo lielākas ķiploka daiviņas tiks stādītas jo lielākam ir jābūt attālumam starp tām. Līdzīgi kā vasaras ķiplokus, arī rudens ķiplokus var stādīt iepriekš izvilkās renītēs. Ķiplokus iesprauž zemē un aizber bedrītes.
Ja pēc ķiploku iestādīšanas laiks pieturas sauss, iestādītos ķiplokus var pavisam nedaudz aplaistīt, aptuveni vienu reizi 7 – 10 dienās.
Pirms sala iestāšanās ķiploku stādījumu var pārklāt ar zemes – komposta maisījumu tā lai izveidotos aptuveni 5 cm dziļš slānis. Tas pasargās iestādītos ķiplokus no bargāka sala.

Lasiet arī rakstu, kurā stāstam kā glabāt ķiplokus.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × 2 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.