15 mājas mērču receptes šašlikam un citiem gaļas ēdieniem

15 mājas mērču receptes šašlikam un citiem gaļas ēdieniem
Asas, saldskābas, tomātu, ābolu, saldā krējuma un pat plūmju. 15 dažādas un viegli pagatavojamas šašlika mērces receptes jebkurai situācijai.

Tomātu mērce ar ķiplokiem

Sastāvdaļas:
1 tomāts;
3 ķiploka daiviņas;
2 ēdamkarotes olīveļļas;
2 ēdamkarotes ūdens;
1 ēdamkarote vīna etiķa;
dilles, baziliks, pētersīļi pēc garšas.

Pagatavošana:
Tomātu sagriež sīkos kubiciņos, zaļumus sīki sakapā, ķiplokus saspiež presē. Visas sastāvdaļas savieno un kārtīgi samaisa.

Tomātu mērce ar sinepēm

Sastāvdaļas:
2 – 3 ķiploka daiviņas;
2 ēdamkarotes tomātu pastas;
2 ēdamkarotes Dižonas sinepju;
1 tējkarote ābolu etiķa;
zaļumi pēc garšas.

Pagatavošana:
Ķiplokus un zaļumus sasmalcina. Sajauc tomātu pastu, sinepes un etiķi un tad pievieno zaļumus. Visu kārtīgi sajauc un atstāj nostāvēties.

Šašlika mērce no ērkšķogām un ķiplokiem

Sastāvdaļas:
100 grami ērkšķogu;
3 – 4 daiviņas ķiploku;
1 tējkarote olīveļļas;
šķipsniņa malta ingvera;
šķipsniņa maltu sarkano piparu;
koriandrs, pētersīļi – pēc garšas.

Pagatavošana:
Ērkšķogas, ķiplokus un zaļumus sasmalcina un sajauc ar blenderi. Tad pievieno olīveļļu, ingveru un piparus. Mērce būs labi piemērota treknam šašlikam.

Saldskābā mērce no kečupa

Sastāvdaļas:
500 grami kečupa;
150 ml ūdens;
100 ml ābolu etiķa;
100 grami cukurniedru cukura;
2 ēdamkarotes sinepju;
1 ēdamkarote sīpolu pulvera;
1 ēdamkarote ķiploku pulvera;
pustējkarotes čili piparu pulvera.

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas liek katliņā un 20 minūtes vāra uz mazas uguns. Vārīšanas laikā mērce regulāri jāmaisa. Mērcei būtu jāsanāk šķidrai, bet ne ūdeņainai. Pirms pasniegšana mērce ir jāatdzesē.

Asā dārzeņu mērce

Sastāvdaļas:
500 grami paprikas;
400 grami tomātu;
300 grami ābolu;
300 grami burkānu;
300 grami ķiploku;
200 ml 9% etiķa;
150 grami aso piparu;
100 grami sinepju;
2 ēdamkarotes tomātu pastas;
pētersīļi pēc garšas;
sāls pēc garšas.

Pagatavošana:
Papriku un asos piparus attīra no sēklām. Ābolus nomizo un izgriež serdes. Tomātiem noņem miziņu. Visus dārzeņus samaļ. Tad tiem pievieno tomātu pastu, etiķi, sinepes, sasmalcinātus ķiplokus un pētersīļus. Pievieno sāli, rūpīgi samaisa un tad ļauj dažas stundas mērcei nostāvēties

Citronu – medus mērce šašlikam

Sastāvdaļas:
2 ēdamkarotes citronu sulas;
2 ēdamkarotes medus;
pustējkarote sarkano piparu;
pustējkarote sinepju pulvera.

Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas liek katliņā un uz mazas uguns uzvāra. Pirms pasniegšanas atdzesē.

Šašlika barbekjū (BBQ) mērce

Sastāvdaļas:
500 grami kečupa;
100 grami cukura;
1 neliels sīpols;
3 daiviņas ķiploka;
2 ēdamkarotes ūdens;
2 ēdamkarotes olīveļļas;
1 ēdamkarote ābolu etiķa;
1 ēdamkarote tomātu pastas;
1 ēdamkarote vusteršīras mērces;
1 tējkarote “šķidro dūmu”;
1 tējkarote sinepju pulvera;
pustējkarotes čili piparu;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Sīpolu rupji sagriež, pievieno ūdeni un sasmalcina ar blenderi līdz viendabīgai putriņai. Ķiploku saspiež presē. Uz vidējas uguns uzsilda olīveļļu, pievieno sablenderētos sīpolus un cep, kamēr maisījums kļūst zeltains. Pievieno pārējās sastāvdaļas un patstāvīgi apmaisot vāra vēl 20 minūtes. Mērce labi saderēsies ar ribiņām.

Dzērveņu – jāņogu mērce šašlikam

Sastāvdaļas:
300 grami svaigu vai saldētu dzērveņu;
100 grami svaigu vai saldētu jāņogu;
3 ēdamkarotes cukura;
1 ēdamkarote rīvēta ingvera.

Pagatavošana:
Ogas sablenderē līdz viendabīgai putriņai. Nelielā katliņā vāra ogas un cukuru, kamēr izkūst cukurs un maisījums uzvārās. Tad pievieno ingveru un vāra vēl 3 minūtes. Pirms pasniegšanas atdzesē. Mērce labi saderēsies ar sarkano gaļu.

Ķiploku mērce šašlikam

Sastāvdaļas:
100 ml olīveļļas;
1 vistas ola;
20 grami cietā siera;
2 daiviņas ķiploka;
3 tējkarotes sinepju;
1 tējkarote sausā piena;
pustējkarote citrona sulas;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Olu iesit dziļā bļodā. Pievieno sāli, piparus, sinepes, sauso pienu un citronu sulu. Visu sakuļ ar mikseri. Nepārstājot kulšanu, palēnām pielej olīveļļu. Kuļ līdz izveidojas viendabīga bieza masa. Ķiploku saspiež ar presi, bet sieru sarīvē ar smalku rīvīti un pievieno sakultajai masai. Visu rūpīgi samaisa. Mērce labi saskanēs ar grilētu balto gaļu un zivi.

Jogurta mērce ar ar gurķiem

Sastāvdaļas:
500 grami jogurta bez piedevām;
1 vidēja lieluma gurķis;
1 neliels zaļais čili pipars;
3 daiviņas ķiploka;
balzametiķis pēc garšas;
dilles pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Gurķi nomizo un sarīvē. Ķiploku sapresē, dilles sīki sagriež. Čili piparu attīra no sēklām un sīki sagriež. Visas sastāvdaļas sajauc ar jogurtu un samaisa. Pievieno etiķi un piparus pēc garšas. Mērce labi saderēsies ar jēra gaļas šašliku.

Granātābola šašlika mērce

Sastāvdaļas:
300 ml salda sarkanvīna;
200 ml granātābola sulas;
3 daiviņas ķiploku;
1 tējkarote cukura;
1 tējkarote sāls;
pustējkarote cietes;
baziliks pēc garšas;
malti sarkanie pipari pēc garšas;
malti melni pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
200 ml vīna sajauc ar sulu. Ķiploku sapresē, baziliku sīki sagriež. Ķiploku, baziliku, cukuru, sāli un piparus pievieno vīna – sulas maisījumam un vāra uz mazas uguns. Kad maisījums uzvārās, uzliek vāciņu un vāra vēl 20 minūtes. Tad pievieno atlikušajā vīnā izšķīdinātu cieti un vāra kamēr mērce sabiezē. Atdzesē un pasniedz. Ērce labi saderēs ar jēra gaļu.

Ābolu mērce ar kariju

Sastāvdaļas:
3 vidēja izmēra zaļi āboli;
200 grami žāvētu aprikožu;
100 ml heresa vai cita stiprināta vīna;
2 tējkarotes karija pulvera;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Aprikozes iemērc vīnā un atstāj uz 12 stundām. Tad vīnam un aprikozēm pievieno kariju un sablenderē līdz viendabīgai putriņai. Ābolus nomizo, izgriež serdi, sīki sagriež un pievieno aprikozēm. Pievieno sāli un piparus. Šī mērce labi piestāvēs vistas šašlikam.

Saldā krējuma – tomātu mērce šašlikam

Sastāvdaļas:
200 grami saldā krējuma ar vismaz 30% tauku daudzumu;
100 ml sausa baltvīna;
5 ķiršu tomāti;
puse sīpola;
1 ēdamkarote sviesta;
citronu sula pēc garšas;
pētersīļi pēc garšas;
sāls pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Sīpolu sīki sagriež un cep sviestā, kamēr tas kļūst mīksts. Tad pielej vīnu un pieliek sīkos kubiciņos sagrieztus tomātus. Sautē aptuveni 2 minūtes. Pievieno saldo krējumu, sāli, piparus un citronu sulu. Maisa un vāra līdz mērce kļūst bieza. Kad mērce atdziest, pievieno sīki sagrieztus pētersīļus. Mērce labi saderēsies ar zivi un vistu.

Plūmju šašlika mērce

Sastāvdaļas:
1 kilograms plūmju;
5 daiviņas ķiploku;
3 ēdamkarotes cukura;
2 ēdamkarotes sāls;
pustējkarotes maltu sarkano piparu;
pustējkarote koriandra;
svaigas dilles pēc garšas.

Pagatavošana:
Plūmēm izņem kauliņus un tad tās samaļ gaļas mašīnā. Plūmju masu liek katliņā, pievieno cukuru un sāli. Vāra 5 minūtes. Tad pievieno sasmalcinātus ķiplokus un zaļumus, piparus un koriandru. Kad mērce uzvārās to noņem no uguns un ļauj atdzist. Mērce būs piemērota cūkas un jēra gaļas šašlikam.

Pikantā majonēzes mērce šašlikam

Sastāvdaļas:
100 grami majonēzes;
30 grami sojas mērces;
ķiploki pēc garšas;
malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana:
Majonēzi sajauc ar sojas mērci un pievieno saspiestus ķiplokus un piparus. Šī pikantā šašliku mērce būs piemērota liellopa un jēra gaļai.

Lasiet arī mūsu rakstu ar gardām majonēzes receptēm.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

1 × 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.