Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu

Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu

Kam ir nepieciešams saules aizsargkrēms

Šis kosmētiskais aizsarglīdzeklis ir vajadzīgs pilnīgi visiem cilvēkiem neatkarīgi no to ādas tipa, vecuma un saulē pavadāmā laika.
Saules aizsargkrēmi palīdz pasargāt ādu no ultravioletā starojuma. Šim starojumam ir vairāki apakštipi, no kuriem cilvēkam bīstami ir divi šo staru veidi:

  • UV-A. Šos starus nespēj aizturēt ozona slānis un tie ir spējīgi izkļūt arī cauri stiklam. Neskatoties uz to, ka UV-A stari nerada apdegumus, tie tomēr negatīvi ietekmē ādu un veicina tās priekšlaicīgu novecošanu.
  • UV-B. Šie stari spēj radīt saules apdegumus. Par laimi, lielāko daļu šī starojuma aiztur ozona slānis un līdz zemes virsmai nonāk tikai daži procenti šo staru. UV-B stari arī nespēj izkļūt cauri stiklam.

Gan UV-A, gan UV-B stari samazina kolagēna daudzumu ādā, padara to neelastīgāku un palielina ādas vēža rašanās iespēju.

Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu pēc UV filtra tipa

Kosmētiskie saules aizsarglīdzekļi mēdz pildīt savu funkciju dažādos veidos. Ir sastopami līdzekļi, kas izmanto fiziskus un ķīmiskus filtrus. Abām šīm pieejām ir gan stiprās puses, gan trūkumi.

Fiziskie filtri

Līdzekļi kas izmanto šo aizsardzības veidu darbojas kā vairogs, kas atstaro saules starus. Parasti tajos tiek izmantots vai nu cinka oksīds, vai titāna dioksīds. Abas šīs vielas caur ādu neuzsūcas un cilvēka organismā neuzkrājas.
Reizēm līdzekļi ar šīm vielām var atstāt baltus izsmērējumus, kurus gan var viegli nomazgāt, kad krēms vairs nav vajadzīgs. Noteikti nav ieteicams samazināt līdzekļa daudzumu, lai izvairītos no šādām pēdām, jo tas samazinās to efektivitāti.

Ķīmiskie filtri

Tās ir ķīmiskas vielas, kas viegli iesūcas ādā un absorbē saules starus. Šādas vielas ir, piemēram, oksibenzons, avobenzons, oktilsalicilāts, oktokrilēns un citas.
Šie līdzekļi ir ērti lietošanā, neatstāj pēdas un ir salīdzinoši noturīgi pret sviedriem un ūdeni. Tomēr krēmi ar ķīmiskajiem filtriem var izraisīt ādas kairinājumu cilvēkiem ar jūtīgu ādu.
Eksistē arī pētījumi, kas parādīja, ka dažas no saules aizsargkrēmos lietotajām vielām var uzkrāties cilvēka organismā un jau pēc salīdzinoši neilga lietošanas to daudzums asinīs var pārsniegt ieteicamo drošo līmeni.

Kā izvēlēties saules aizsargkrēmu pēc SPF

Uz visiem saules aizsargkrēmiem ir norādīts SPF(saules aizsardzības faktors). Šis parametrs parāda cik daudz UV-B staru ir nepieciešams, lai rastos saules apdegumi uz ar konkrēto krēmu aizsargātas ādas. Parasti šis parametrs svārstās robežās no 2 līdz 50+ punktiem. Jo lielāks ir šis skaitlis, jo labāk krēms aizsargās no saules.
Jāsaprot, ka parametrs neapzīmē laiku cik ilgi varat atrasties saulē pirms parādīsies apdegumi, bet gan starojuma daudzumu kas ir nepieciešams, lai rastos apdegumi.
Un, kaut arī var šķist, ka abi šie rādītāji ir saistāmi, tomēr ir arī būtiskas atšķirības.

Ultravioletā starojuma apjoms ir atkarīgs no šādiem faktoriem:

  • Diennakts laiks. Pats bīstamākais laiks ir no 10 rītā līdz 15 pēcpusdienā. Labākai ilustrācijai jāpiemin, ka vienādu UV radiācijas devu var saņemt, atrodoties saulē 60 minūtes 9 no rīta un tikai 15 minūtēs vienos dienā.
  • Laika apstākļi. Mākoņainā dienā tiks saņemta mazāka UV radiācijas deva nekā skaidrā laikā.
  • Ādas tips. Jo gaišāka āda jo mazāk tajā ir melanīna un attiecīgi jo mazāk tā ir aizsargāta pret saules apdegumiem.

Eksistē viedoklis, ka SPF ir jāatbilst ādas tipam. Piemēram, blondiem vai rudiem cilvēkiem jāizvēlas augstākais aizsardzības līmenis, bet tumšākas ādas īpašnieki var lietot krēmus ar mazāku SPF.
Tomēr, ņemot vērā, ka lielākā daļa cilvēku izmanto tikai 20 – 50% no ieteicamā krēma apjoma, visiem būtu labāk izvēlēties krēmu ar maksimālu aizsardzības līmeni.
Turklāt arī dermatologi iesaka izvēlēties krēmus, kuru SPF ir vismaz 30 neatkarīgi no ādas tipa.

Kas vēl ir jāņem vērā izvēloties saules aizsargkrēmu

Lai atrastu pēc iespējas labāku saules aizsargkrēmu, ir jāņem vērā vēl daži faktori:

  • Krēmam ir jāaizsargā no abiem kaitīgajiem UV-A un UV-B stariem. Abi šie staru veidi ir kaitīgi, tādēļ pērkot saules aizsargkrēmu, pārliecināties, ka tas aizsargās no šiem abiem UV staru veidiem.
  • Pārliecinieties, ka krēms ir ūdens noturīgs. Tas būs svarīgi, ja vēlēsieties peldēties vai nodarboties ar sportu.
  • Citas svarīgas īpašības. Ir atrodami krēmi jūtīgai vai taukainai ādai. Krēmi bērniem, sejai kā arī ar citām nozīmīgām īpašībām.

Kā pareizi uzklāt saules aizsargkrēmu

Piedāvājam dažus ieteikumus kas palīdzēs padarīt aizsardzību patiešām efektīvu:

  • Uzklājiet krēmu uz visiem jūsu ādas apgabaliem, kuri nav nosegti ar drēbēm. Vidēji vienam pieaugušam cilvēkam būs vajadzīgi aptuveni 30 grami līdzekļa, lai noklātu visu ķermeni.
  • Necenšaties taupīt. Pieaugušam cilvēkam būs vajadzīga aptuveni viena ēdamkarote līdzekļa sejai un kaklam, viena – vienai rokai, divas – vienai kājai un vēl divas karotes būs nepieciešamas rumpim. Lai samazinātu krēma patēriņu var izvēlēties apģērbu, kas nosedz rokas un kājas, kā arī nēsāt cepuri, lai noēnotu kaklu, seju un ausis.
  • Atceraties, ka līdzeklis ir jāuzklāj uz visām ķermeņa vietām, kurām piekļūst saule. Arī kaklam, ausīm, lūpām un citiem saules apspīdētiem rajoniem.
  • Krēms ir jāuzklāj uz sausas ādas vismaz 15 minūtes pirms iziešanas saulē.
  • Atrodoties saulē ilgstoši krēms ir atkārtoti jāuzklāj ik pēc 2 stundām. Ja jūs arī peldaties vai pastiprināti svīstat, krēms ir jāuzklāj vēl biežāk.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × five =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.