Kā atbrīvoties no kurmjiem dārzā

Kā atbrīvoties no kurmjiem dārzā

Kurmji var bojāt augu saknes un rada nepievilcīgas un traucējošas zemes kaudzītes. Šodien stāstam par to, kā atbrīvoties no kurmjiem maksimāli humānos veidos.

Kā saprast, ka jūsu dārzā ir parādījušies kurmji

Visticamāk, ka pašus dzīvniekus jūs neredzēsiet, jo kurmji dzīvo zemē izraktās alās un reti iznāk virszemē. Par kurmju klātbūtni liecina irdenas zemes kaudzītes, kas attāli atgādina miniatūras vulkānu kopijas. Katras šādas kaudzītes centrā ir lielāka vai mazāka ala, kas līdzību ar vulkānu vēl vairāk pastiprina. Tiesa, alas parasti ir aizbirušas ar zemi.
Šādas zemes kaudzītes parādās gan zālājā, gan dobēs. Parasti tas notiek pavasaros, vasarās un rudeņos, kaut sausākās vasarās kurmji var būt mazāk aktīvi.

Kāpēc kurmji ir bīstami

Kurmjus neinteresē jūsu iestādītie augļi un dārzeņi, jo kurmji pārtiek galvenokārt no kukaiņiem. Lai iegūtu pārtiku, tie aktīvi ceļ visai sarežģītas tuneļu sistēmas. Reizēm rakšanas ātrums var sasniegt pat vairākus metrus stundā. Galvenās briesmas slēpjas tajā, ka rakšanas laikā kurmis var bojāt dažādu augu saknes un tie var iznīkt. Turklāt kurmju radītās zemes kaudzītes bojā mauriņa izskatu.
Tāpat kurmju kažokā var mitināties ērces un blusas un nav arī izslēgta iespēja, ka kurmji varētu būt slimi ar trakumsērgu.

Kāpēc kurmji ir noderīgi

Rokot tuneļus, kurmji irdina augsni un bagātina to ar skābekli. Pateicoties tam, skābeklis labāk nokļūst līdz augu saknēm. Turklāt kurmji ēd arī kukaiņus – kaitēkļus, piemēram, kailgliemežus.

Kā atbrīvoties no kurmjiem

Ja cieši esat nolēmuši atbrīvoties no kurmjiem, varat izmēģināt kādu no šīm metodēm. Esam atlasījuši tikai humānas metodes, kas dzīvniekam nenodarīs pāri. Ja jūsu izvēlētā metode nenostrādā, vienkārši izvēlaties kādu citu.

Pagatavojiet atbaidītāju

Dziļā traukā ielej ¼ glāzes rīcineļļu, sešas ēdamkarotes ūdens un divas ēdamkarotes trauku mazgāšanas līdzekļa. Kuļ ar mikseri līdz masa sabiezē līdz sakulta putukrējuma stāvoklim.
Tad divas ēdamkarotes līdzekļa ievieto dārza lejkannā, pievieno ūdeni un izlaista dažādās dārza vietās. Šim līdzeklim vajadzētu likt kurmjiem atkāpties. Protams, pirms līdzekļa izmantošanas ir vērts izvērtēt vai pārāk agresīvs mazgāšanas līdzeklis nevar kaitēt dārza augiem.

Izveidojiet īpašu žogu

Pa visa dārza vai mauriņa perimetru izrok 50 – 60 cm dziļu tranšeju, ievieto tajā vertikāli šīferi vai cinkotu sietu, un tad tranšeju aizber. Žoga materiālam jābūt augstākam par zemes līmeni aptuveni par 15 – 20 cm.

Iegādājieties humānās lamatas

Izvēlaties slazdu, kura konstrukcija ļaus noķert zvēriņu, bet nenodarīs tam pāri. Visbiežāk šādām lamatām ir cilindrveida forma. Kurmis lamatās var iekļūt, bet nevar no tām izkļūt. Lamatas gan ir regulāri jāpārbauda un, to darot, būtu noteikti jāuzvelk cimdi.
Kad kurmis ir noķer tas ir jāaizved vairākus kilometrus prom no noķeršanas vietas un tad jāatlaiž.

Izmēģiniet ultraskaņas atbaidītāju

Šāda ierīce rada zemas frekfences ultraskaņas viļņus, par kuriem kurmji nav sajūsmā un tas liek tiem meklēt mierīgāku dzīvesvietu. Bieži šādas ierīces darbojas, pateicoties iebūvētajām saules baterijām, un tās ir vienkārši jāiedur zemē. Lielākais to pluss ir, ka šādus atbaidītājus var vienkārši iespraust zemē un aizmirst, jo tie neprasa patstāvīgu pieskatīšanu. Tiesa, atsauksmes par šādām ierīcēm ir visai dažādas, gan pozitīvas, gan ne visai.

Iestādiet smaržojošus augus

Ir vairāki augi, kuru smarža kurmjiem šķiet nepatīkama. Šādi augi ir, piemēram, narcises, kliņģerītes, sīpoli un citi. Kurmjiem nepatīk arī rīcinauga aromāts tomēr rīcina sēklas satur bīstamu indi un tas var radīt bīstamību bērniem un mājdzīvniekiem.

Izveidojiet komposta bedri

Tas gan nepalīdzēs atbrīvoties no kurmjiem, bet tikai novērsīs tos. Kompostā saradīsies sliekas un kurmji biežāk meklēs pārtiku tajā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

four × two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.