Kā žāvēt un glabāt ķiplokus, lai tie ilgāk saglabātos

Kā glabāt ķiplokus
Kā žāvēt un glabāt ķiplokus, lai tie ilgāk saglabātos

Kā sagatavot ķiplokus glabāšanai

Ja ķiploki ir pirkti veikalā vai tirgū, tie jau ir sausi un apgriezti un tiem nav nepieciešama papildus sagatavošana glabāšanai.
Ja ķiploki ir pašu audzēti, tie pēc novākšanas tie būtu jāapžāvē. Pēc izrakšanas atstājiet tos uz pāris stundām uz zemes, lai saulīte un vējš tos nedaudz apžāvē.
Tad sasieniet kopā pa nedaudz galviņām un pakariet tos vertikālā stāvoklī sausā labi vēdināmā telpā, lai ķiploku laksti pilnībā izžūst. Vislabāk šim mērķim varētu derēt šķūnis vai līdzīga būve. Ķiploki ir jāžāvē vismaz divas nedēļas, bet dažos gadījumos tas var prasīt arī visu mēnesi. Ķiplokiem ir labi jāizžūst: lakstiem ir jābūt pilnībā sausiem, bet mizai ir viegli jānāk nost.
Pēc žāvēšanas ir jāapgriež laksti tā lai pie ķiploka palikušā kāta garums nebūtu garāk par 5 – 7 cm. Ir jāapgriež arī ķiploka saknes un ar rokām viegli jānotīra ķiploka virsējā miziņa.
Tad ķiploki ir jāizvieto uz labi vēdināmas virsmas un jāatstāj vēl pāris dienas apžūt. To dara ne visi un tomēr šis solis ir ļoti vēlams, jo slikti izžāvēti ķiploki neglabāsies ilgi.

Kā un kur glabāt ķiplokus

Ķiploku glabāšanai būtu jāizvēlas sausa, tumša vieta, kas nav ne pārāk karsta un ne pārāk auksta. Ķiplokus var glabāt mājās istabas temperatūrā. Var izmantot arī pagrabu, ja tas nav mitrs un auksts.
Tas, cik labi ķiploki glabāsies, ir atkarīgs no tādiem faktoriem kā šķirne, cik pareizi ķiploki ir saglabāti glabāšanai un glabāšanai izmantotās telpas mitruma un temperatūras.
Visas aprakstītās ķiploku glabāšanas metodes tiek plaši izmantotas un tām visām ir savi piekritēji un noliedzēji. Šī iemesla dēļ ir jādāmā, ka katram sev vispiemērotāko ķiploku glabāšanas veidu visticamāk nāksies izvēlēties eksperimentālā ceļā.

Kā glabāt ķiplokus burkā

Šim mērķim būs nepieciešamas pilnīgi sausas un sterilizētas trīslitru burkas. Ķiplokus burkās nedrīkst ievietot pārāk blīvi, un burkas nav jānoslēdz ar vāciņu.
Šādas burkas ar ķiplokiem var glabāt, piemēram, virtuves sienas skapī vai zemākajos virtuves skapīšos.

Kā glabāt ķiplokus kastēs

Ievietojiet ķiplokus plastmasas kastēs ar atverēm kastes sienās un pamatā. Vislabāk tam būs piemērotas plastmasas augļu kastes. Ja kastes dibena atveres ir pārāk lielas, tajā var ieklāt avīzi. Šādas kastes var glabāt, piemēram, virtuves apakšējos skapīšos, pieliekamā, zem galda vai pat zem gultas.

kā glabāt ķiplokus neilona zeķēs

Šādas zeķes un zeķbikses neaiztur gaisa cirkulāciju un tas ir ļoti svarīgi ķiploku saglabāšanai. Piepildiet neilona zeķes ar ķiplokiem, aizsieniet galu un pakariet piemērotā vietā. Protams, šim mērķim ir jāizmanto nolietotas, ne jaunas zeķbikses.

Kā glabāt ķiplokus tīkla maisiņā

Ievietojiet ķiplokus tīkla maisiņā un pakariet piemērotā vietā. Ķiploku glabāšanai var izmantot arī lina maisiņus, un šajā gadījumā to var novietot kādā plauktā vai uz grīdas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

4 × 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.