Kā glabāt kartupeļus, lai tie nesabojātos

Kā glabāt kartupeļus

Kādi kartupeļi glabājas ilgāk

Tie ir stingri. Ja kartupelis saspiežot šķiet mīksts, tas nozīmē, ka tā sastāvā esošā ciete jau ir sākusi noārdīties un šāds kartupelis vairs neglabāsies ilgi
  • Tiem ir gluda un blīva miza. Miza pasargā kartupeli, un, jo labāka ir šī aizsardzība, jo ilgāk kartupelis saglabājas
  • Tiem nav tumšu plankumu vai redzamu bojājumu. Jebkuri mizas bojājumi vai krāsas izmaiņas var liecināt, ka kartupelis jau ir sācis bojāties.
  • Tiem nav jauno dzinumu. Lakstu izdzīšanai kartupelis tērē tiem tā sastāvā esošās barības vielas. Tāpat procesa laikā sāk noārdīties arī kartupelī esošā ciete.
  • Kā sagatavot kartupeļus glabāšanai

    Ja nepieciešams, attīriet kartupeļus no zemes. Savukārt mazgāt kartupeļus nevajag, jo uz mitriem kartupeļiem var sākt attīstīties sēnītes un baktērijas.
    Kartupeļu uzglabāšanai būs piemērota tāda tara, kurā ir iespējama brīva gaisa kustība. Piemēram, koka vai kartona kastē, tīkla maisā, grozā vai līdzīgā tarā.
    Nekādā gadījumā neglabājiet kartupeļus noslēgtā celofāna maisā. Šādā iepakojumā nav nekādas gaisa apmaiņas. Kartupeļu izdalītais mitrums sakrāsies maisa iekšpusē, un tas novedīs pie kartupeļu pūšanas.

    Kur glabāt kartupeļus

    Ideālai kartupeļu glabāšanas vietai būtu jāatbilst šādiem kritērijiem:

  • Vēsa. Labākais temperatūras diapazons ir no 4 līdz 10 °С. Šādā temperatūrā kartupeļi saglabāsies vismaz četras reizes ilgāk nekā istabas temperatūrā.
  • Tumša. Ja kartupeļi tiek glabāti gaišā vietā, to mizā sāk izstrādāties hlorofils, bet tas liek kartupeļiem palikt zaļiem. Pats par sevi hlorofils ir nekaitīgs, tomēr paralēli tam kartupeļos sāk veidoties arī toksiskais solanīns. Ar solanīnu jau var saindēties. Simptomi var būt sākot no nelabuma, vemšanas vai diarejas, bet dažos pavisam nopietnos gadījumos saindēšanās var novest pat pie nāves.
  • Labi vēdināta. Tas ir svarīgi, lai uz kartupeļiem neveidotos lieks mitrums.
  • Ņemot vērā šo informāciju, var sastādīt pat veselu sarakstu ar kartupeļu glabāšanai piemērotām vietām. Tiesa, ideālus apstākļus spēs nodrošināt tikai speciāli aprīkotas telpas un tādēļ nāksies meklēt kompromisu.

    Noslēgts balkons, pagrabs, neapsildāma garāža
    Šādās vietās ir salīdzinoši viegli panākt kartupeļu glabāšanai vajadzīgo temperatūru. Problēmas var sagādāt tikai pārlieku augsts mitrums.

    Sienas skapisLedusskapis
    Vēsākajos ledusskapja nodalījumos temperatūra ir aptuveni 3 – 5 °С. Un tomēr ledusskapis nav tā labākā vieta, kur glabāt kartupeļus. Pirmkārt jau dēļ salīdzinoši biežajām ledusskapja durvju atvēršanām, kas var izsaukt temperatūras svārstības un uz kartupeļiem var parādīties kondensāts. Otrkārt, ledusskapis ir hermētiski noslēgts, un tas rada sarežģījumus ar ventilāciju.
    Tāpat nekādā gadījumā kartupeļus nevajadzētu glabāt ledusskapja pamata nodalījuma aukstākajā nodalījumā, kurā temperatūra ir robežas no 0 līdz 1 °С. Šāda temperatūra kartupeļiem ir par zemu. Kartupeļos sāks noārdīties ciete un tie ātri kļūs tumši un zaudēs garšu.

    Atbildēt

    Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

    four × 2 =

    Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.