Kādi kartupeļi glabājas ilgāk
Tie ir stingri. Ja kartupelis saspiežot šķiet mīksts, tas nozīmē, ka tā sastāvā esošā ciete jau ir sākusi noārdīties un šāds kartupelis vairs neglabāsies ilgiKā sagatavot kartupeļus glabāšanai
Ja nepieciešams, attīriet kartupeļus no zemes. Savukārt mazgāt kartupeļus nevajag, jo uz mitriem kartupeļiem var sākt attīstīties sēnītes un baktērijas.
Kartupeļu uzglabāšanai būs piemērota tāda tara, kurā ir iespējama brīva gaisa kustība. Piemēram, koka vai kartona kastē, tīkla maisā, grozā vai līdzīgā tarā.
Nekādā gadījumā neglabājiet kartupeļus noslēgtā celofāna maisā. Šādā iepakojumā nav nekādas gaisa apmaiņas. Kartupeļu izdalītais mitrums sakrāsies maisa iekšpusē, un tas novedīs pie kartupeļu pūšanas.
Kur glabāt kartupeļus
Ideālai kartupeļu glabāšanas vietai būtu jāatbilst šādiem kritērijiem:
Ņemot vērā šo informāciju, var sastādīt pat veselu sarakstu ar kartupeļu glabāšanai piemērotām vietām. Tiesa, ideālus apstākļus spēs nodrošināt tikai speciāli aprīkotas telpas un tādēļ nāksies meklēt kompromisu.
Noslēgts balkons, pagrabs, neapsildāma garāža
Šādās vietās ir salīdzinoši viegli panākt kartupeļu glabāšanai vajadzīgo temperatūru. Problēmas var sagādāt tikai pārlieku augsts mitrums.
Sienas skapisLedusskapis
Vēsākajos ledusskapja nodalījumos temperatūra ir aptuveni 3 – 5 °С. Un tomēr ledusskapis nav tā labākā vieta, kur glabāt kartupeļus. Pirmkārt jau dēļ salīdzinoši biežajām ledusskapja durvju atvēršanām, kas var izsaukt temperatūras svārstības un uz kartupeļiem var parādīties kondensāts. Otrkārt, ledusskapis ir hermētiski noslēgts, un tas rada sarežģījumus ar ventilāciju.
Tāpat nekādā gadījumā kartupeļus nevajadzētu glabāt ledusskapja pamata nodalījuma aukstākajā nodalījumā, kurā temperatūra ir robežas no 0 līdz 1 °С. Šāda temperatūra kartupeļiem ir par zemu. Kartupeļos sāks noārdīties ciete un tie ātri kļūs tumši un zaudēs garšu.