Kā vārīt kukurūzu, lai tā izdotos mīksta un sulīga

Kā vārīt kukurūzu, lai tā izdotos mīksta un sulīga
Kukurūzu var novārīt dažādos veidos un šodien stāstām kā vārīt kukurūzu katliņā, mikroviļņu krāsnī, tvaikos un pat cepeškrāsnī.

Kā izvēlēties labu kukurūzu

Lai vārītā kukurūza izdotos garda un neliktu vilties, ir jāizvēlas pašas piemērotākās vālītes. Tās nedrīkst būt pārāk gatavas, jo tad tās būs pārāk cietas. Vienkāršākais veids, kā pārbaudīt kukurūzas piemērotību vārīšanai, ir pārspiest vienu sēkliņu. No tās ir jāizdalās baltam, pienu atgādinošam šķidrumam.
Vārīšanai būs piemērotas jaunas kukurūzas vālītes, kuru sēkliņas ir baltas vai blāvi dzeltenas. Pieskaroties kukurūzai, tai ir jābūt mīkstai, bet vienlaikus arī elastīgai. Sēkliņām ir blīvi jāpieguļ vienai pie otras un tām ir jābūt aptuveni vienā lielumā.
Īpaša uzmanība ir jāpievērš lapām. Labai kukurūzas vālītei tās būs zaļas, svaigas un blīvas. Nav vērts pirkt kukurūzu bez lapām, jo pastāv iespēja, ka pārdevējs tās ir noņēmis ar nodomu slēpt kukurūzas slikto kvalitāti.

Kā vārīt kukurūzu katlā

Sagatavojiet pietiekoši lielu katlu. Notīriet kukurūzu. Matiņi ir jāizmet bet lapas jāatstāj, jo tās būs jāizmanto kukurūzas vārīšanai.
Kukurūzas lapas izklāj katlā tā, lai tās pilnībā nosegtu katla dibenu. Lapas kukurūzai piedos īpašu aromātu.
Kukurūzas vālītes izvieto uz lapu spilvena. Vālītēm vajadzētu būt vienāda izmēra, lai visa kukurūza izvārītos vienlaicīgi. Ja vālītes ir pārāk lielas, tās var arī pārgriezt uz pusēm.
Pārklājiet kukurūzu ar lapu slāni. Ielejiet katlā vārošu ūdeni tā lai tas pilnībā apņemtu kukurūzu.
Ja baidāties, ka kukurūza ir pārāk nobriedusi vārīšanai, varat pievienot pavisam, pavisam nedaudz dzeramās sodas. Burtiski pašu tējkarotes galiņu. Tas pat vecu kukurūzu padarīs nedaudz mīkstāku.
Uzlieciet katlam vāciņu un lieciet uz plīts vārīties. Kad ūdens būs sācis vārīties samaziniet uguni un sāciet laika atskaiti. Jauna kukurūza ir jāvāra 20 – 25 minūtes, bet nobriedusi vismaz 2 stundas.
Vārīšanās beigās kukurūza ir jānogaršo. Ja kukurūzas graudiņi ir mīksti un sulīgi, ziniet, ka kukurūza ir gatava.
Nolejiet ūdeni, blīvi noslēdziet katla vāciņu un ietiniet to dvieļos. Ļaujiet kukurūzai šādi pastāvēt aptuveni 10 – 15 minūtes. Šī procedūra padarīs kukurūzas garšu vēl maigāku.
Novārīto kukurūzu atbrīvo no lapām un pasniedz. Sāli un sviestu pievieno pēc garšas.

Kā vārīt kukurūzu mikroviļņu krāsnī

Attīriet vālītes no lapām un iemērciet aukstā ūdenī uz 1 stundu. Tad ievietojiet kukurūzu polietilēna maisiņā un pielejiet 2 ēdamkarotes istabas temperatūras ūdens. Lielas vālītes var pārgriezt uz pusēm. Aizsieniet maisiņu un izduriet tajā dažus nelielus caurumiņus, lai būtu kur iziet liekajam tvaikam. Lieciet maisiņu mikroviļņu krāsnī un gatavojiet 5 minūtes jaudīgākajā režīmā.
Ir vēl otrs veids, kā izvārīt kukurūzu mikroviļņu krāsnī. Attīriet kukurūzu no lapām un nomazgājiet. Blīvi ietiniet mitros papīra dvieļos vai salvetēs, lieciet uz šķīvja un tad lieciet to mikroviļņu krāsnī uz piecām minūtēm maksimālajā režīmā.

Kā vārīt kukurūzu multivārāmajā katlā

Attīriet kukurūzu no visām lapām un kārtīgi nomazgājat. Kukurūzas vālītes pārgriež uz pusēm un vertikāli liek katlā. Pielej ūdeni līdz maksimālajai atzīmei.
Izvēlās režīmu “Tvaicēšana” un uzstādiet taimeri uz 20 minūtēm. Kad laiks ir pagājis atstājiet kukurūzu katlā vēl 10 minūtes ar ieslēgtu sildīšanas režīmu. Kad kukurūza ir izņemta tai ir jāļauj nedaudz apžūt un tad pievienojiet sāli, sviestu un zaļumus pēc garšas.

Kā tvaicēt kukurūzu tvaika katlā

Kukurūzu notīra un nomazgā. Apakšējā nodalījumā ielej ūdeni līdz maksimālā līmeņa atzīmei.
Uzlieciet tvaicēšanas nodalījumu un izlieciet uz tā kukurūzu vienā slānī. Ja kukurūzas ir daudz, tad var izklāt vēl vienu slāni ar kukurūzu.
Uzlieciet vāciņu un uzlieciet taimeri uz 15 minūtēm. Kad gatavošana ir beigusies, noņemiet vāciņu un pagaidiet kamēr iziet tvaiks. Kukurūza ir jāēd karsta jo kukurūzai atdziestot, tā var palikt cieta.

Kā vārīt kukurūzu cepeškrāsnī

Dziļu cepšanas formu ieziež ar sviestu. Tad klāj tajā attīrītu un nomazgātu kukurūzu. Formā ielej siltu, vārītu ūdeni aptuveni tā lai kukurūzai tas būtu aptuveni līdz pusei. Formu pārklāj ar foliju.
Liek cepeškrāsnī, kura ir uzsildīta līdz 180°С un cep 40 minūtes ja kukurūza ir jauna vai 120 minūtes, ja vālītes ir nobriedušas. Sāli pievieno, kad kukurūza ir gatava.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nineteen − twelve =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.