Kā kopt orhidejas

Kā kopt orhidejas
Kā kopt orhidejas

Orhidejas jau sen ir iekarojušas daudzu ziedu mīļotāju sirdis, un tās tiek plaši izmantotas māju un biroju interjeros. Orhidejas neapšaubāmi ir ļoti skaisti ziedi, tomēr ne vienmēr tās priecē mūs pietiekoši ilgi. Neskatoties uz to, ka orhideju “laimes recepte” ir diezgan vienkārša: mūžīga vasara, izkliedēta saules gaisma un mitrums, eksistē vairākas nianses, kuras ir jāņem vērā. Tāpēc, ja esi kļuvis par zieda īpašnieku un vēlies uzzināt, kā kopt orhidejas tā, lai tās ilgi priecētu ar skaistiem ziediem, šis raksts tev noteikti noderēs!

Kā kopt orhidejas

Gaisma
Orhidejām nepatīk tieša saules gaisma un tās nemīl arī ļoti ēnainas vietas. Labākā vieta, kur tās izvietot, ir rietumu un austrumu puses logi un to tiešs tuvums. Lai orhidejas labi augtu, gaismas dienai ir jāilgst 12 stundas. Tas nozīmē, ka no septembra līdz martam ir nepieciešams papildus apgaismojums, bet pārējā laikā gaismas ilgums ir jāierobežo ar žalūzijām vai aizkariem.

Gaisa temperatūra
Orhidejas slikti pacieš arī caurvējus un silta gaisa plūsmu no sildītājiem un radiatoriem.
Turklāt dažādi ziedu veidi var prasīt arī dažādus temperatūras režīmus:

Kad un kā pārstādīt orhidejas
Orhidejas būt jāpārstāda ik pēc viena vai diviem gadiem. Savukārt labākais laiks pārstādīšanai ir pavasaris, kad augšana notiek intensīvāk.

Pārstādīšanas algoritms ir aptuveni šāds:

  • Atbrīvojiet auga saknes no vecā podiņa to sagriežot vai uzmanīgi saplēšot;
  • Apskatiet orhidejas saknes, noskalojiet tās un tad nosusiniet tās. Nokaltušās vai iepuvušās saknes nogrieziet ar dārza šķērēm vai citu piemērotu instrumentu. Svaigos griezumus appūderējat ar koksnes ogļu vai aktivizētās ogles pulveri;
  • Ievietojiet augu podiņā ar substrātu, sakārtojiet saknes un viegli piesedziet tās ar maisījumu. Ja orhidejai ir sakņu sīpols, tas ir jāatstāj virs zemes;
  • Kad pārstādāt orhideju, zem stiebra pamatnes var palikt putuplasta gabaliņu. Tas palīdzēs pasargāt augu no pārlieku liela mitruma, kas rodas uzreiz pēc laistīšanas;
  • Kad orhideja ir pārstādīta to uz vienu nedēļu novieto ēnainā vietā un šajā laikā nelaista.

Kādu podiņu izvēlēties
Izvēloties podiņu orhidejai, būtu jāizvairās no keramiskiem podiņiem un zemes pildījuma, jo tad augs visticamāk ies bojā sakņu pūšanas dēļ. Dabiskos apstākļos orhidejas aug uz kokiem un izmanto saknes fotosintēzei. Savukārt mitrumu tās gūst no lietus.

Labs podiņš orhidejai varētu būt pīts vai veidots no koka dēlīšiem un ar lielām šķirbām. Trešais variants varētu būt podiņš no caurspīdīgas plastmasas. Šajā gadījumā gan būtu nepieciešams, lai tā dibenā un sieniņās būtu pietiekoši daudz atveru ventilācijai. Vajadzības gadījumā šādas atveres var izveidot arī pašrocīgi izmantojot šim mērķim urbi vai citu instrumentu.
Savukārt vismaz trešdaļa no podiņa augstuma būtu jāpilda ar perlīta vai sīku akmentiņu drenāžas pildījumu.

Kādā zemē pārstādīt orhidejas
Tropu skaistule orhideja nedzīvo zemē. Labākais dabiskais substrāts pārstādīšanai būs priežu, apses vai ozola mizas, kokogļu un sasmalcinātu papardes sakņu maisījums. Protams, ka vislabāk piemērotu substrātu ir meklēt veikalā.

Kā laistīt orhidejas
Šajā ziņā labāk pieturēties pie principa: labāk par maz nekā par daudz. Orhidejas salīdzinoši viegli panes sausumu, bet mitruma pārpilnība tās var nogalināt.
Vislabāk orhidejas būtu laistīt ar lietus ūdeni. Ja laistīšanai tiek izmantots ūdensvada ūdens, tas būtu jāizfiltrē un tad jānostādina. Laistīšanā izmantotā ūdens temperatūrai būtu jābūt 3 – 5 °C augstākai nekā istabas temperatūrai.

Noteikt nepieciešamo laistīšanas daudzumu ir samērā vienkārši un tajā var palīdzēt trīs
pazīmes:

  • Ja iekšā ir kondensāts tad liet nedrīkst pat tad, ja auga saknes šķiet sausas;
  • Zaļganajām saknītēm laistīšana nav vajadzīga, bet pelēcīgi dzeltenās ir jālaista;
  • Ieduriet podiņā kociņu un atstājiet tur to uz pāris stundām. Ja pēc izvilkšanas kociņš ir sauss, orhideja ir jālaista.

Kā pareizi laistīt ziedošu orhideju

  • Uz 30 minūtēm ievietojiet podiņu ar augu bļodā ar ūdeni;
  • Apsmidziniet orhidejas lapas, bet tikai no lapu apakšpuses. Ūdens nedrīkst iekļūt vietā, no kurienes aug lapas, jo tas var novest pie puves;
  • Pacentieties, lai ūdens lāses nenonāktu uz ziediem, jo tas var radīt plankumus.

Kā kopt orhidejas ziedēšanas laikā un pēc ziedēšanas
Dabā orhideju ziedēšana norit sausuma periodos. Ja jūsu orhideja ilgi nezied, tas visticamāk nozīmē, ka jūs to pārāk bieži laistāt. Tāpat ir svarīgi, lai augs atrasto spilgtā, bet izkliedētā gaismā. Ēnā orhidejas aug, bet nezied.
Tāpat nevajag augu pārsātināt ar organisku mēslojumu. Piebarojiet to ik pēc 2 – 3 nedēļām ziedēšanas laikā vai brīdī kad esat ievērojuši, ka aug lapiņa. Ja laistāt augu reizi divās nedēļās, bet tas tik un tā spītīgi nevēlas ziedēt, pamēģināt to stimulēt vēl vairāk palielinot intervālus starp laistīšanas reizēm.
Pēc ziedlapiņu nobiršanas nesteidzieties uzreiz atbrīvoties no zieda, bet gaidiet kamēr tas izkaltīs. Tajā var būt apslēpti pumpuri, kuri var dot jaunus ziedus. Apgrieziet to, bet atstājiet 2-3 cm virs griezuma, lai pumpurs neizžūtu.

Kā kopt orhidejas

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

ten − 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.