Ābolu ievārījums var būt visai dažāds – blīvs, plastisks vai arī viegls un gaisīgs. Šoreiz dalīsimies ar gandrīz caurspīdīga ābola ievārījuma recepti.
Sastāvdaļas:
- 7 kilogrami ābolu;
- 2 kilogrami cukura;
- 120 ml 9% etiķis.
Pagatavošana:
1. Ābolus kārtīgi nomazgā, tad nomizo, sagriež četrās daļās un atbrīvo no sēklām. Kad tas ir paveikts, ābolus sagriež sīkos kubiciņos un izvieto lielā emaljētā katlā. Ievārījumam labāk izvēlēties saldskābus ābolus.
2. Sagrieztos ābolus apkaisa ar cukuru, pārlej ar etiķi un samaisa. Tad pārklājiet katlu ar dvieli un atstāj uz 12 stundām vēsā vietā. Ābolu masa periodiski ir jāapmaisa ar koka lāpstiņu vai karoti.
3. Kad 12 stundas ir pagājušas, katlu liek uz vidējas uguns un gaida, kad masa sāks vārīties. Kad masa sāk vārīties, uguni samazina un turpina vārīšanu vēl 90 minūtes. Ābolu masa periodiski ir jāpamaisa, lai tā nepiedegtu pie katla dibena. Maisot esiet uzmanīgi, jo vārāmā masa var burbuļot un radīt karstas šļakatas.
4. Kad 90 minūtes ir pagājušas, karstā ābolu masa ir jānoņem no uguns un uzmanīgi jāizberž caur sietu. Tas ir jādara tādēļ, lai tiktu iegūtu pēc iespējas viendabīgāka ābolu masa. Ābolu gabaliņus var arī atstāt, bet tad ievārījums nebūs tik viendabīgs. Kad masa ir izberzta caur sietu, to atkal liek uz uguns un uzvāra.
5. Karsto ābolu marmelādi uzreiz liek iepriekš sterilizētās burciņās un noslēdz ar vāciņiem. Kad tas ir paveikts, burciņas apgriež un ļauj tām pilnīgi atdzist.