Kā žāvēt ābolus un glabāt gatavo produkciju

Kā žāvēt ābolus un tos glabāt

Kā sagatavot ābolus žāvēšanai

Āboli ir rūpīgi jānomazgā aukstā tekošā ūdenī un tad jānoslauka sausi ar dvieli. Žāvēšanai atlasa tikai veselus ābolus bez nopietniem bojājumiem. Augļus ar sīkiem bojājumiem var izmantot, bet tad bojātās vietas noteikti ir jāizgriež ar nazi.
Tad ābolus sagriež gabaliņos, kuru biezums nepārsniedz 5 mm. Šim mērķim var izmantot speciālas rīves – griezējus. Tāpat var izgriezt serdes ar speciālu nazi un tad sagriezt ābolus gredzenos. Un, protams, var izmantot arī klasisko metodi kad āboli tiek sagriezti daiviņās.
Ja vēlaties, lai žāvētie āboli paliktu gaiši arī pēc žāvēšanas, pirms žāvēšanas sagrieztie gabaliņi ir jāiemērc sālsūdenī. Sālsūdens šķidruma pagatavošanai uz katru litru ūdens ņem 10 gramus sāls. Āboli ir jāmērcē aptuveni 3 – 4 minūtes. Tad ābolus izņem ar caurduri un izklāj vienā slānī uz sausa tīra dvieļa, kur tiem ir jāapžūst.

Kā žāvēt ābolus ārā

Sagrieztos ābolu gabaliņus klāj vienā slānī uz paplātes vai pannas, kas izklāta ar pārtikas plēvi vai papīru.
Virsū uzsedz marli, lai āboliem nevarētu piekļūt lapsenes, mušas vai citi kukaiņi. Ja ārā ir skaidrs un karsts laiks, ābolus var žāvēt tiešos saules staros. Šādi tie būs gatavi pēc 2 – 3 dienām. Lietus gadījumā āboli, protams, ir jāienes zem jumta.
Tāpat ābolus var žāvēt arī labi vēdināmās ēnainās vietās, piemēram, šķūnī, bēniņos, verandā vai lapenē. Šajā gadījumā žāvēšana gan var aizņemt pat 7 – 10 dienas atkarībā no vietas un laika apstākļiem.
Lai āboli žūtu pēc iespējas ātrāk, tie ir jāapgriež vismaz pāris reizes dienā.

Kā žāvēt ābolus cepeškrāsnī

Pannu izklāj ar cepamo papīru un uz tā vienā slānī liek sagrieztos ābolus. Pannu liek cepeškrāsnī 55 – 60 grādu temperatūrā. Ja cepeškrāsnij nav konvekcijas režīma, krāsns durtiņas pilnībā neaizver, bet atstāj aptuveni 10 cm lielu spraugu, lai no krāsns varētu izkļūt liekais mitrums.
Ik pēc stundas ābolus apgriež, lai tie izžūtu vienmērīgi. Āboli būs izžāvēti pēc aptuveni 5 – 7 stundām.
Kad āboli ir izžāvēti tos izņem no krāsns un ļauj tiem atdzist.

Kā žāvēt ābolus elektriskajā augļu žāvētājā

Uz paplātēm klāj sagrieztos ābolus vienā slānī. Kad paplātes ir piepildītas, tās liek žāvētājā un uzstāda 60 grādu temperatūru.
Žāvēšanās ilgums ir atkarīgs no ierīces un jaudas un ābolu kvalitātes. Vidēji āboli ir gatavi pēc aptuveni 5 – 7 stundām. Ja pēc šī laika āboli joprojām ir mitri tos žāvē vēl 2 – 3 stundas. Āboli ir gatavi, kad tie viegli lūst rokās. Izžāvētos ābolus izņem no žāvētāja un ļauj tiem atdzist.

Kā žāvēt ābolus mikroviļņu krāsnī

Šis ir pats ātrākais ābolu žāvēšanas veids, kas vienlaikus prasa arī daudz uzmanības un darbību. Ja ir jāžāvē lielāks ābolu daudzums, tad pie mikroviļņu krāsns būs jāpavada diezgan daudz laika, un tas var patikt ne visiem.
Šķīvī izklāj papīra dvieli un uz tā vienā slānī liek sagatavotos ābolus. Tad šķīvi uz 3 minūtēm liek mikroviļņu krāsnī, uzstādot maksimālu jaudu.
Tad šķēlītes apgriež. Esiet piesardzīgi, lai nejauši neapdedzinātos.
Ābolus atkal liek mikroviļņu krāsnī un žāvē vēl 2 – 3 minūtes ar vidēju jaudu.
Kad āboli ir gatavi tos izņem un ļauj tiem atdzist.

Kā glabāt žāvētus ābolus

Žāvētu ābolu glabāšanai būs piemēroti aizsienami dabiska auduma maisiņi, noslēdzamas metāla kārbas, stikla burkas ar vāciņiem un pat papes kastes. Izžāvētos ābolus ievieto izvēlētajā iepakojumā, aizver un liek kādā sausā, tumšā vietā. Piemēram, virtuves skapītī, kastē vai sienas skapī.
Ja žāvētie āboli tiek glabāti hermētiski nenoslēdzamā iepakojumā, neglabājiet tos kopā ar tādiem aromātiskiem produktiem, kā kafija, tēja, garšvielas un citiem, jo āboli uzsūks to aromātu.
Periodiski apskatiet ābolus un pārliecinieties, ka tie nav sākuši pelēt un, ka tajos nav ieviesušies kaitēkļi. Šādā gadījumā āboli bez domāšanas ir jāizmet.
Parasti žāvētus ābolus neiesaka glabāt ilgāk par 6 mēnešiem.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.