Cik ilgi ir jāguļ, lai cilvēks justos atpūties un spēka pilns

Cik ilgi ir jāguļ bērniem un dažāda vecuma cilvēkiem
Cik ilgi ir jāguļ, lai cilvēks justos atpūties un spēka pilns

Pirmajā brīdī viss izskatās diezgan vienkārši un mums šķiet, ka, lai labi izgulētos, ir tikai ilgāk jāguļ. Tomēr tā tas ir ne vienmēr. Turpini lasīt un uzzini cik daudz ir jāguļ dažādos vecumos un kāpēc pārāk ilga gulēšana arī ir kaitīga.

Kāpēc pārāk ilgs miegs ir tikpat kaitīgs kā miega deficīts

Daudzi noteikti zinās, kādus nepatīkamus efektus var sagādāt nepietiekošs miega ilgums, un tomēr arī pārāk ilgs miegs var sagādāt nepatīkamus momentus.
Kādā pētījumā, kurš aptvēra vairāk, nekā miljonu pieaugušo tika konstatēta interesanta likumsakarība. Cilvēkiem, kuri gulēja mazāk nekā 6 stundas diennaktī bija par 12% lielāks risks priekšlaicīgas nāves risks, salīdzinot ar tiem cilvēkiem, kuri diennaktī gulēja 8 stundas.
Savukārt cilvēkiem, kuri mēdza gulēt ilgāk nekā 9 stundas, priekšlaicīgas nāves risks bija vēl lielāks un varēja sasniegt līdz pat 30%.
Papildus tam ir jāņem vērā arī tas, ka patstāvīga vēlēšanās gulēt ilgāk nekā 8 – 9 stundas diennaktī var liecināt par to, ka cilvēks cieš no kādas sirds slimības.
Nav gan nekas slikts, ja mēs kādreiz ļaujam sev pagulēt ilgāk, tomēr kopumā labāk ir pieturēties pie veselīga miega normām un gulēt ne pārāk ilgi un ne pārāk maz.

Cik ilgi ir jāguļ, lai cilvēks būtu vesels un produktīvs

Lai atbildētu uz šo tik būtisko jautājumu, ASV Nacionālais miega fonds izveidoja veselu speciālistu grupu, kas pēc divu gadu darba publicēja ieteicamā miega daudzumu rekomendāciju dažādām vecuma grupām.

Un lūk, arī ieteicamie miega daudzumi dažāda vecuma cilvēkiem:

Jaundzimušie (no 0 līdz3 mēnešiem) – no 14 līdz 17 stundām.
Zīdaiņi (no 4 līdz 11 mēnešiem) – no 12 līdz 15 stundām.
Mazuļi (no 1 līdz 2 gadiem) – no 11 līdz 14 stundām.
Pirmskolas vecuma bērni (no 3 līdz 5 gadiem) – no 10 līdz 13 stundām.
Jaunāko klašu skolnieki (no 6 līdz 13 gadiem) – no 9 līdz 11 stundām.
Pusaudži (no 14 līdz 17 gadiem) – no 8 līdz 10 stundām.
Jaunieši (no 18 līdz 25 gadiem) – no 7 līdz 9 stundām.
Pieaugušie (no 26 līdz 64 gadiem) – no 7 līdz 9 stundām.
Seniori (no 65 un vairāk gadiem) – no 7 līdz 8 stundām.

Salīdzinoši plašā miegam nepieciešamā laika amplitūda ir saistīta ar katra cilvēka individuālajām īpatnībām. Tomēr veselīga miega robežas ir diezgan noteiktas, un, ja tu guli vairāk vai mazāk, nekā tavā vecuma grupā ir noteikts, tas visticamāk ir saistīts ar miega traucējumiem un draud ar veselības problēmām.
Un tādēļ, droši vien vienīgais veids kā sākt justies labi pamostoties, ir pacensties, lai tava miega ilgums iekļautos veselīga miega rāmjos.

Kad ir jāiet gulēt, lai izdotos labi izgulēties

Visbiežāk miega trūkuma vai pārpilnības problēma ir saistīta ar šiem diviem momentiem –
nespēju laicīgi aiziet gulēt un nespēju laicīgi pamosties.
Ja pirmais punkts daudzējādā ziņā ir saistīts ar pašdisciplīnu, tad ar otro punktu situācija jau ir sarežģītāka. Nereti gadās, ka it kā laicīgi aizejot gulēt un vēlāk tikpat laicīgi pamostoties no modinātāja zvana, šķiet, ka veselīga miega norma ir ievērota, bet pašsajūta liecina par pretējo.
Šāda situācija varētu būt saistīta ar to, ka miegs ir cikliska parādība, kas sastāv no aptuveni 90 minūtes ilgiem cikliem. Atgādinām, ka veselīgam pieauguša cilvēka miegam būtu jāsastāv no 5 līdz 6 šādiem cikliem.
Cikla sākumā mēs iemiegam, aptuveni vidusdaļā mēs esam labi iemiguši, bet tā beigās organismam ir vieglāk pamosties.
Vadoties pēc šāda principa, mums ir vienkārši pareizi jāizvēlas iemigšanas un pamošanās laiks. Un, piemēram, lai pēc 5 cikliem pamostos 6 no rīta, jāaizmieg būtu 22:30, bet lai pamostos 7 no rīta, labākais laiks iemigšanai būtu 23:30. Te gan vēl jāņem vērā, ka iemigšanai arī ir nepieciešams laiks, un tāpēc gulēt būtu jādodas vismaz 15 minūtes pirms nepieciešamā aizmigšanas laika.
Jāpiebilst, ka, lai vieglāk aprēķinātu nepieciešamo iemigšanas un pamošanās laiku var izmantot arī kādu no Android vai iOS lietotnēm.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

9 + nineteen =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.