Kas ir leptīns un kā tas liek mums vairāk ēst

Kas ir leptīns un kā tas liek mums vairāk ēst

Kas ir leptīns

Leptīns ir hormons, kas izdalās no tauku audiem, nomāc apetīti un veicina svara zaudēšanu. Citiem vārdiem, leptīns liek smadzenēm saprast, ka ir laiks beigt ēst un ir jāsāk tērēt uzkrāto.
Normāla šī hormona izstrāde palīdz uzturēt stabilu svaru, nesekojot uzņemto kaloriju daudzumam un enerģijas patēriņam. Šī hormona trūkums palielina apetīti un veicina liekā svara veidošanos.
Savukārt leptīna pārpilnība samazina organisma jūtību pret to un var izsaukt iekaisumus un vielmaiņas traucējumus.

Kā leptīns ietekmē apetīti

Pēc pārtikas uzņemšanas no tauku šūnām izdalās leptīns, tad tas nonāk asinīs, un ar tām tas nokļūst līdz smadzenēm.
Smadzenēs hormons saistās ar receptoriem un nodod smadzenēm informāciju par organisma enerģijas rezervēm. Ja tās ir pietiekoši lielas, smadzenes nodod apetīti nomācošus signālus.
Kad cilvēks sāk taukus zaudēt un saņem nepietiekošu kaloriju daudzumu, leptīna līmenis samazinās un apetīte palielinās. Šī iemesla dēl cilvēki badošanās laikā izjūt izsalkumu pat tad, ja tauku rezerves ir lielas un uzkrātās enerģija ir vairāk, nekā nepieciešams.
No otras puses augsts tauku līmenis un pārēšanās palielina leptīna līmeni organismā un samazina izsalkumu. Šķiet, ka cilvēkiem ar lieko svaru būtu jābūt ļoti daudz šī hormona un ka tiem tikpat kā nevajadzētu just izsalkumu.
Patiesībā šiem cilvēkiem tiešām arī ir augsts leptīna līmenis un tomēr apetīte no tā nemazinās. Zinātnieki uzskata, ka šādiem cilvēkiem ir traucēta organisma jūtība pret šo hormonu.

Kāpēc jūtas nejūtība pret leptīnu

Kāds pētījums noskaidroja, ka 12 stundas ilga pārēšanās paaugstina leptīna līmeni par 40%. Savukārt paildzinot šādu barošanās režīmu līdz divām nedēļām tika novērots trīsreiz lielāks leptīna bazālās koncentrācijas pieaugums.
Pētnieki uzskata, ka pārlieku lieli leptīna daudzumi var ietekmēt smadzeņu jūtību uz šo hormonu.
Turklāt pasliktinās arī leptīna izkļūšana caur asins – smadzeņu barjeru. Šī iemesla dēļ smadzenēs nonāk daudz mazāk leptīna un ar to nepietiek, lai smadzenes nosūtītu signālu samazināt apetīti, kaut uzņemto kaloriju daudzums ir milzīgs.
Augsts leptīna līmenis palielina arī citokīnu daudzumu, bet tas noved pie iekaisumu veidošanās, kas savukārt vēl vairāk palielina leptīnu līmeni.

Kā paaugstināt organisma jūtību pret leptīnu

Eksistē vairāki veidi, kā paaugstināt organisma jūtību pret leptīnu un gandrīz visi no tiem prasa zināmu piespiešanos.

Jāatsakās no cukura

Atsakoties no cukura, cilvēka organismā paaugstināsies insulīna līmenis. Savukārt ilgstoša hiperinsulinēmija noved pie leptīna koncentrācijas pieauguma.
Cukurs un tā sastāvā esoša fruktoze var samazināt jutību pret leptīnu un šādi stimulēt svara pieaugumu.
Šī iemesla dēļ būtu ieteicams maksimāli atturēties no saldumiem. Vislabāk būtu atteikties no tiem pilnībā.

Jāsamazina uzņemto piesātināto tauku daudzums

Tauki leptīna līmeni ietekmē krietni mazāk nekā ogļhidrāti un tomēr arī tie var dot savu artavu leptīna nejūtīguma iegūšanā.
Eksperimenti ar dzīvniekiem norāda uz to, ka piesātinātie tauki pasliktina leptīna pārnesi caur hematoencefālisko barjeru un tas var ietekmēt apetīti. Nepiesātinātiem taukiem no zivīm, augu eļļām un riekstiem šādu efektu nav.
Diētas speciālisti mēdz ieteikt samazināt piesātināto tauku daudzumu līdz 5 – 10% no visa kopējā uzņemto kaloriju daudzuma, lai novērstu to kaitīgo ietekmi uz sirds asinsvadu sistēmu. Iespējams, ka šis padoms būs noderīgs arī apetītes samazināšanai.

Intervālā badošanās

Badošanās un svara zaudēšana samazina leptīna līmeni. Tas ir loģiski, jo jo mazāk tauku, jo mazāk hormona tie var saražot.
Eksistē pētījumi, kas norāda uz to, ka intervālā badošanās spēj samazināt leptīna līmeni pat ātrāk, nekā pazūd tauku masa.
Turklāt tā spēj paaugstināt organisma jūtību pret insulīnu un palīdz cīnīties ar organisma iekaisumiem.
Izmēģiniet maigāku intervālās badošanās metodi, kura paredz atteikšanos no pārtikas tikai 16 stundas, bet atlikušajā laikā var ēst kā parasti.

Sports

Sportiskas aktivitātes nav pats efektīvākais tievēšanas veids, un tomēr tās labvēlīgi ietekmē organisma jūtību pret leptīnu.
Hormona līmeņa pazemināšanās ir tieši saistīta ar tauku zudumu, tomēr jūtība pret to var uzlaboties arī bez ievērojama svara samazinājuma.
Trenējaties 3 – 4 reizes nedēļā, pa 30 – 60 minūtēm un jo intensīvāki būs treniņi, jo labāk. Treniņu veids nav tik svarīgs.

Miegs

Ir veikti pētījumi, kas liecina, ka tiem cilvēkiem kas guļ tikai 4 – 5 stunda, leptīna līmenis ir zemāks nekā tiem laimīgajiem kas guļ 8 – 9 stundas.
Ja jutība pret leptīnu ir normāla, tā līmeņa pazemināšanās var novest pie pārēšanās un liekā svara veidošanās. Tādēļ ir svarīgi gulēt pietiekoši ilgi, īpaši, ja tiek ievērota diēta.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

16 − two =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.