Kā notīrīt marķieri no ādas, auduma un citiem materiāliem

Kā notīrīt marķieri
Kā notīrīt marķiera pēdas no ādas, auduma un citiem materiāliem

Nereti šķiet, ka marķiera atstāti traipi ir nenotīrāmi un tomēr reizēm tas ir pat tīri viegli paveicams uzdevums. Šoreiz rakstā par to, kā notīrīt marķieri no koka, auduma un citām virsmām.

Kā notīrīt marķiera pēdas no cilvēka ādas

Ja ar marķieri ir nosmērēta rokas, sejas vai citas ķermeņa daļas āda, nosmērētā vieta ir saudzīgi jānoberž ar spirtā samērcētu vates disku. Ja spirta pie rokas nav, var izmantot arī uz spirta bāzes gatavotu roku dezinfekcijas šķidrumu. Ja nav arī tā, nosmērēto vietu var mēģināt izmantot arī augu eļļu vai vazelīnu. Šie līdzekļi būs ādai saudzīgāki, taču vienlaikus arī ne tik iedarbīgi, un tīrīšana prasīs vairāk laika.

Kā notīrīt marķieri no auduma

Ja notraipītais audums ir balts var izmantot balinātāju, lietojot to pēc uz iepakojuma norādītās instrukcijas.
Blīvus audumus(tādus kā pārvalki vai dvieļi) var apstrādāt ar spirtu vai acetonu. Samitriniet ar izvēlēto līdzekli vates disku un berziet ar to nosmērēto vietu. Pēc tam audums ir jāizmazgā ar pulveri.
Lielai daļai audumu var izmantot arī citronu sulu. Skarto vietu samitrina ar sulu un berž, bet kad tas ir paveikts, audumu izmazgā. Īpaši smalkiem audumiem sulu var sajaukt ar ūdeni proporcijā 1:1.

Kā notīrīt marķieri no mīkstajām mēbelēm

Ādas mēbelēm var izmantot matu laku. Izsmidziniet laku uz notraipīto vietu un notīriet ar tīru lupatiņu. Lakas atlikumi jānotīra ar mitru drāniņu un tad skartajai vietai ir jāuzklāj ādas mēbeļu aizsarglīdzeklis.
Auduma mēbelēm var izmantot divas metodes. Pirmajai vajadzēs ūdeņraža peroksīdu(pārskābi) un spirtu. No sākuma samērcējiet lupatiņu ūdeņraža pārskābē un berziet traipu 10 minūtes. Tad ņemiet citu lupatiņu samitriniet to spirtā un berziet traipu vēl 10 minūtes. Kad tas ir paveikts, ņemiet tīru mitru drānu un notīriet spirta paliekas.
Otrai metodei būs vajadzīga ēdamkarote šķidro ziepju, ēdamkarote baltā etiķa un divas glāzes auksta ūdens. Visu sajauciet un uzklājiet traipam, un atstājiet uz 30 minūtes. Ik pa 5 minūtēm pielieciet traipam maisījumā samērcētu lupatiņu. Kad pusstunda ir pagājusi notīriet visu ar tīru, mitru lupatu un nožāvējiet ar papīra dvieļiem.

Kā notīrīt marķieri no paklāja

Tepiķa attīrīšanai no derēs jau pieminētais spirts vai šķidro ziepju un etiķa maisījums ar ūdeni. Tomēr paklāja gadījumā ir jāiztiek bez beršanas, jo tas traipu var padarīt lielāku. Vienkārši piespiediet izvēlētajā līdzeklī samitrinātu lupatiņu, lai paklājā iesūcas šķidrums un tajā izšķīst marķiera atstātās pēdas. Kad traips ir izzudis, notīriet skarto vietu ar tīru, mitru lupatiņu un tad nosusiniet.

Kā notīrīt marķiera pēdas no plastmasas

Šajā situācijā palīdzēs spirts un spirtu saturoši līdzekļi, kā arī acetons. Ja nav ne viena, ne otra, var mēģināt izmantot baltas zobu pastas un dzeramās sodas maisījumu vienādās daļā. Uzklājiet maisījumu apskādētajai vietai un berziet. Tad noskalojiet ar ūdeni un aplūkojat rezultātu, ja traips nav pazudis – atkārtojiet procedūru. Var būt nepieciešamas vairākas atkārtošanas.

Kā notīrīt marķieri no koka

Arī šeit noderēs balta zobu pasta bez abrazīvām daļiņām. Uzklājiet zobu pastu uz nosmērētās vietas un ļaujiet tai 15 minūtes pastāvēt. Tad to noberziet ar sūkli vai vecu zobu birsti, un tad notīrīt atlikumu ar mitru lupatiņu.
Vēl var izmantot spirtu, samitriniet tajā tīru lupatiņu un berziet ar to traipu. Kad tas ir paveikts, notīriet atlikumu ar ūdeni.

Kā notīrīt marķieri no tapetēm

Ja izmantotais marķieris ir uz ūdens bāzes, tad palīdzēt var parastas mitrās salvetes. Vienkārši uzmanīgi paberziet ar tām traipu. Tāpat var izmantot 3% ūdeņraža pārskābi. Samitriniet tajā vates disku un berziet nosmērēto vietu virzienā no centra uz malu.
Uz spirta bāzes gatavotu marķieri iztīrīt jau būs grūtāk. Mēģiniet to izdarīt ar spirtā izmērcētu vates disku. Pielieciet to pie skartās vietas, bet pārāk spēcīgi neberziet, lai viss neizsmērētos.
Savukārt, ja izmantotais marķieris ir bijis uz eļļas bāzes, to iztīrīt būs ļoti grūti un arī tikai tad ja nosmērētas ir vinila tapetes. Šajā gadījumā apstrādājiet sasmērēto vietu ar augu eļļu un pēc tam notīriet atlikumu ar ziepjūdenī izmērcētu lupatiņu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

3 × 5 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.