Ko dod zivju eļļa? Galvenie plusi un mīnusi

Ko dod zivju eļļa
Zivju eļļa

Zivju eļļa ilgstoši tika uzskatīta par īstu brīnumlīdzekli un ne bez pamata. Laikam ejot gan parādās jauni pētījumi, kas zivju eļļas nopelnus mazina un tiek atklāti arī jauni mīnusi. Lasi rakstu un uzzini, ko dod zivju eļļa un kādi ir tās galvenie plusi un mīnusi.

Zivju eļļas plusi
Zivju eļļā ir līdz pat 30% neaizvietojamo omega-3 taukskābju, kuras cilvēka organismam ir nepieciešamas un kuras tas nespēj sintezēt pats. Šī iemesla dēļ tās ir jāuzņem kopā ar pārtiku. Tomēr ne vienmēr cilvēki ar pārtiku uzņem pietiekoši daudz šo taukskābju un tieši šādās situācijās omega-3 taukskābes tiek ieteikts uzņemt papildus. Tālāk uzskaitīsim svarīgākos zivju eļļas plusus.

1. Iespējams, ka zivju eļļa palīdz saglabāt veselu sirdi
Vairāki dažādi pētījumi ir parādījuši tiešu saistību ar to, ka jo biežāk cilvēks ēd zivis, jo mazāks ir risks iegūt sirds slimības.
Tiesa, salīdzinoši nesen veikti pētījumi ir parādījuši, ka nav vērā ņemamas sirds stāvokļa atšķirības starp tiem cilvēkiem, kas ir ēduši treknas zivis, vai papildus uzņēmuši omega-3 taukskābes un tiem kas šos produktus ir ignorējuši.
Neskatoties uz to, joprojām tiek veikti pētījumi, un nav izslēgts, ka zivju eļļas sirds veselības garanta reputācija pavisam drīz tiks atkal atjaunota.

2. Zivju eļļa palīdz saglabāt psihisko veselību
Smadzeņu ļoti ievērojama daļa sastāv no taukiem, un pētnieki uzskata, ka omega-3 taukskābes ir nepieciešamas arī normālai smadzeņu darbībai.
Eksistē pētījumi, kuri pierāda, ka zivju eļļas lietošana samazina iespēju, ka riska grupās esošiem cilvēkiem varētu attīstīties psihiski traucējumi. Savukārt paaugstināta zivju eļļas deva varot mazināt bipolāro traucējumu un šizofrēnijas simptomus.

3. Zivju eļļa palīdz regulēt svaru
Vēl citi pētījumi liecina, ka zivju eļļa varot palīdzēt normalizēt svaru tikpat efektīvi kā trīs reizes nedēļā veiktas 45 minūšu ilgas fiziskas aktivitātes.

4. Iespējams, ka zivju eļļa palīdz saglabāt acu veselību
Ir zināms, ka cilvēkiem, kuri neuzņem pietiekoši daudz omega-3 taukskābju biežāk saskaras ar vecuma izraisītiem redzes traucējumiem. Tomēr šajā gadījumā vēl nav veikts pietiekoši daudz pētījumu.

5. Zivju eļļa samazina asinsspiedienu
Eksistē pētījumi, kuri liecina, ka omega-3 taukskābes spēj samazināt asinsspiedienu tikpat efektīvi kā dzīvesveida maiņa, piemēram, fiziski vingrojumi vai sāls patēriņa samazināšana. Nav daudz, bet zināms ieguvums ir.

6. Zivju eļļai piemīt pretiekaisumu īpašības
Ilgstoši un hroniski iekaisumi cilvēkam ir kaitīgi, un nereti tieši tie ir atbildīgi par aptaukošanos, diabētu un citu nepatīkamu slimību rašanos. Savukārt zivju eļļa palīdz palēnināt iekaisuma procesus un atvieglo to simptomus.

7. Zivju eļļa atvieglo depresiju
Zivju eļļa var jūtami atvieglot no depresijas cietošu cilvēku pašsajūtu. Tika veikts pētījums, kurā pēc omega-3 kursa depresija gandrīz pilnībā izzuda 2/3 pētījuma dalībnieku.

8. Zivju eļļa uzlabo ādas stāvokli
Zivju eļļa ir nepieciešama arī cilvēka ādai. Ja cilvēkam pietrūkst omega-3 taukskābju, āda sāk zaudēt mitrumu, sāk lobīties un vieglāk iekaist. Turklāt zivju eļļa spēj uzlabot ādas stāvokli arī psoriāzes gadījumā.

Kādi ir zivju eļļas mīnusi
Dzenoties pēc ieguvumiem, ir svarīgi nepārcensties un pārāk liels zivju eļļas daudzums var kaitēt gluži kā tās trūkums.

1. Zivju eļļa palielina cukura līmeni asinīs
Nelielā pētījumā, kurā piedalījās cilvēki ar 2 tipa diabētu, noskaidrojās, ka, ja dienā tiek uzņemti vairāk par 8 gramiem zivju eļļas, tas palielina asinīs esošo glikozes līmeni par 22%.

2. Zivju eļļa palielina asiņošanu risku
Ja vesels pieaugušais dienā uzņem vismaz 640 mg omega-3 taukskābju, tas var pasliktināt asins sarecēšanu.

3. Samazinās asinsspiediens
Ja hipertoniķiem asinsspiediena pazemināšanās ir tikai ieguvums, tad cilvēkiem, kuru problēma ir pazemināts asinsspiediens, tas var sagādāt nepatīkamus brīžus, jo var pasliktināt to pašsajūtu.

4. Zivju eļļa var izsaukt caureju
Diareja ir viens no pašiem izplatītākajiem zivju eļļas blakusefektiem.

5. Zivju eļļa var radīt dedzināšanu kuņģī
Vēl viena samērā bieža zivju eļļas blakusparādība, kura var sagādāt nepatīkamus brīžus tiem cilvēkiem, kurus nomoka kuņģa problēmas.

Vai ir vērts lietot zivju eļļu
Lai cilvēks būtu vesels un labi justos, pietiek ja nedēļā tiek apēsti 140 – 280 grami treknu zivju. Ja šādu zivju uzturā ir mazāk, tad zivju eļļa ir jāuzņem papildus.
Tiesa, nedaudz grūtāk ir saprast to cik daudz tā būtu jāuzņem. Nav noteiktas konkrētas devas, kādas cilvēkam dienā būtu jāuzņem. Tomēr ASV Pārtikas un zāļu pārvalde dienā iesaka uzņemt ne vairāk nekā 2 grami zivju eļļas, kas uzņemta ar uztura bagātinātājiem. Savukārt Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde uzskata, ka cilvēks dienā droši var uzņemt līdz pat 5 gramiem zivju eļļas.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

13 − nine =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.