Septiņi iemesli, kāpēc ķiploki ir labi veselībai

Kāpēc ķiploki ir labi veselībai
Ķiploki ne tikai uzlabo ēdienu garšu, bet arī satur vairākas cilvēka veselībai nepieciešamas vielas. Rakstā apskatīti septiņi iemesli, kāpēc ķiploki var būt vērtīgs ieguvums tavai veselībai.

Daudzi jau noteikti zinās, ka ķiploka specifisko aromātu rada sēra savienojums allicīns, kas rodas, kad ķiploks tiek košļāts, saspiests vai citādi sasmalcināts. Tomēr bez allicīna ķiplokos ir arī vitamīni, mikroelementi un citas cilvēka veselībai nepieciešamas vielas.

25 grami ķiploku(aptuveni četras ķiploka daiviņas) satur vairāk nekā 10 cilvēkam nepieciešamas vielas, tomēr visvairāk tajos ir:

Vitamīna B6 – aptuveni 23% no ieteicamās dienas devas;
Mangāna – aptuveni 20% no ieteicamās dienas devas;
Vitamīna C – aptuveni 9% no ieteicamās dienas devas.

Bez šīm trim vielām ķiploki satur arī kalciju, fosforu, vitamīnu B1, dzelzi un vairākas citas vielas, kas ir nepieciešamas cilvēkam. Tālāk apskatīsim 7 galvenos iemeslus, kāpēc ķiploki ir labi veselībai.

1. Ķiploki stiprina cilvēka imūnsistēmu un palīdz ātrāk atbrīvoties no saaukstēšanās
Kā liecina pētījumi, regulāra ķiploku lietošana samazina risku saslimt ar saaukstēšanās slimībām un uzlabo imūnšūnu darbību. Pat ja šāds ķiplokus lietojošs cilvēks saslimst, tas izveseļojas ātrāk nekā cilvēks, kurš ķiplokus nelieto.
Tiesa, neskatoties uz to, pētnieki joprojām ir piesardzīgi un uzskata, ka ir nepieciešami papildus pētījumi. Tomēr, ja tu bieži saaukstējies, noteikti ir vērts pamēģināt papildināt savu uzturu ar svaigiem ķiplokiem.

2. Ķiploki palīdz samazināt asinsspiedienu
Vēl viena ķiploku īpašība, kas būs svarīga tiem cilvēkiem, kas cieš no paaugstināta asinsspiediena. Nu vismaz tā liecina vairāki pētījumi. Ķiploki gan nespēs samazināt ļoti augstu asinsspiedienu, un tie visticamāk nespēs pilnībā aizstāt zāles, taču kāpēc gan nepamēģināt? Īpaši ja ņem vērā, ka šis nav vienīgais pozitīvais ķiploku efekts. Arī šajā gadījumā ķiploki būs jālieto regulāri, un arī šoreiz pētnieki uzskata, ka ir nepieciešami papildus pētījumi.

Ķiploki samazina “sliktā” holesterīna līmeni
Regulāra ķiploku lietošana samazina holesterīna līmeni kopumā un arī “sliktā” holesterīna līmeni. Efekts esot īpaši pamanāms, ja dienā tiek apēsta 3 – 4 daiviņas ķiploku vismaz 8 nedēļu garumā.

4. Ķiploki palīdz pretoties vecuma vājprātības attīstībai
Ķiploki satur daudz antioksidantu, kas mūs aizsargā arī no smadzeņu šūnu bojājumiem. Iekļaujot ķiplokus savā ikdienas uzturā, tie palīdz samazināt atmiņas traucējumu risku un attiecīgi palīdz pretoties vecuma demencei.

5. Ķiploki palīdz samazināt cukura līmeni asinīs
Turklāt efekts kļūst pamanāms jau pēc pāris regulāras ķiploku lietošanas nedēļām. Pētījumi joprojām turpinoties, taču tas netraucē sākt lietot ķiplokus jau tagad. Tāpat ķiploki tiekot ieteikti arī tiem cilvēkiem, kuri cieš no 2 tipa diabēta.

6. Ķiploki samazina prostatas vēža attīstības risku
Vismaz tā liecina kāds Ķīnā veikts pētījums. Tiem ķīniešu vīriešiem kas dienā apēd vismaz vienu prāvu ķiploku daiviņu esot par 50% mazāks risks iedzīvoties prostatas vēzī, nekā tiem vīriešiem, kas ķiplokus nelieto vispār vai, lieto ļoti maz.

7. Ķiploki palīdz cīnīties ar nogurumu
Nogurums atkāpsies vai kļūs mazāk jūtams, ja tiks apēstas vismaz viena vai divas daiviņas ķiploku. Pētnieki gan vēl nesaprotot ar ko šis efekts ir saistīts tomēr uzskata ķiplokus par ļoti daudzsološu līdzekli.

Kādos gadījumos ar ķiploku lietošanu ir jāuzmanās

Bez visiem ķiploka plusiem, tam ir arī daži blakusefekti, kas var kaitēt. Ar ķiplokiem būtu jāuzmanās šādos gadījumos:

Ja cilvēks cieš no asins recēšanas traucējumiem vai ja tuvākajā laikā ir plānota ķirurģiska operācija. Ķiploki un īpaši svaigi ķiploki var palielināt asiņošanas risku.

Ja cilvēkam ir kuņģa darbības problēmām. Ķiploki kairina kuņģi un var radīt dedzināšanu vai citas barības pārstrādi saistītas problēmas.

Ja cilvēkam ir, pazemināts asinsspiediens.

Ja cilvēks cieš no hipoglikēmijas

Jebkurā gadījumā, ja vēlies sākt lietot ķiplokus profilaktiski, ir vērts pakonsultēties ar savu ģimenes ārstu un uzzināt speciālista viedokli.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

5 × 4 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.