Galvenie D vitamīna trūkuma simptomi

Galvenie D vitamīna trūkuma simptomi
Ja tev trūkst spēka vai nomoka liekais svars, ir iespējams, ka pie tā ir vainīgs tieši D vitamīna trūkums. Lasi rakstu un uzzini galvenos vitamīna D trūkuma simptomus.

Kāpēc cilvēkiem ir vajadzīgs D vitamīns

Vitamīns D ir nepieciešams daudzām būtiskām cilvēka organisma funkcijām, un tālāk uzskaitīsim dažas no svarīgākajām.

  • D vitamīns ir nepieciešams normālai vielmaiņas darbībai, tajā skaitā arī tam, lai mēs spētu iegūt no pārtikas nepieciešamo enerģijas daudzumu.
  • Vitamīns D ir nepieciešams arī efektīvai imūnsistēmas darbībai un tam, cik tā ātri reaģē uz vīrusiem un citiem draudiem.
  • D vitamīns ir nepieciešams arī hormonālās sistēmas darbībai un ja šī vitamīna trūkst pieaug aptaukošanās risks, diabēta attīstības risks un depresijas iespējamība.
  • Tāpat vitamīns D ir nepieciešams arī sirdij un sirds asinsvadu sistēmai.

Neskatoties uz vitamīna D nozīmību, ļoti bieži cilvēki par to aizmirst un reti seko tā līmenim. Savukārt lielākā daļa cilvēku vispār ir pārliecināti, ka lai uzturētu pietiekošu vitamīna D līmeni ir pilnīgi pietiekoši reizi pa reizei pabūt saulē. Tomēr tā īsti nav taisnība, un, ja tu dzīvo pilsētā, tu jau visticamāk nesaņem pietiekošu D vitamīna devu.

Kam visbiežāk pietrūkst D vitamīna

Tu vari būt riska grupā, ja:

  • Strādā birojā un dienas vidū izej no telpām mazāk nekā uz stundu vai pusotru.
  • Strādā nakts maiņā un pa dienu guli.
  • Ja tev ir vairāk nekā 60 gadu. Veci cilvēki ir ievainojamāki uzreiz divu iemeslu dēļ. Pirmkārt tiem var būt grūtāk iziet no mājas, bet otrkārt, cilvēkam novecojot, organisms ražo aizvien mazāk šo tik nepieciešamo vitamīnu.
  • Tev ir tumša āda. Jo tumšāks ādas tonis, jo zemāka ir organisma spēja saražot vitamīnu D tikai no atrašanās saulē.
  • Tu esi stāvoklī vai baro bērnu ar krūti.
  • Tu ciet no aptaukošanās. Liekie tauki var traucēt vitamīnam D nokļūt asinīs.
  • Tev ir hroniska aknu vai nieru slimība.
  • Tu lieto zāles, kas ietekmē vitamīna D metabolismu.
  • Tev ir kāda no sekojošām slimībām: celiakija, Krona slimība, hiperparatireoze, tuberkuloze, histoplazmoze, sarkoidoze un citas.
  • Tāpat no vitamīna D trūkuma var ciest ar krūti barojami zīdaiņi, jo mātes piens nesatur pietiekoši daudz D vitamīna.

Kādas ir vitamīna D trūkuma pazīmes
Jāsaka, ka vitamīna D trūkums ir diezgan viltīga padarīšana. Sākuma stadijās D vitamīna trūkuma simptomi ir salīdzinoši neizteikti un tos ir viegli sajaukt ar savārgumu vai nogurumu. Tomēr, ja tu sev novēro uzreiz vairākas vitamīna D pazīmes, tas ir labs iemesls sākt kaut ko lietas labā darīt.

1. Biežas saaukstēšanās
Vitamīns D ir nepieciešams imūnsistēmai un tieši mijiedarbojas ar šūnām kas atbild par cīņu ar infekcijām

2 Tu ātri nogursti
Vitamīns D palīdz pārvēst pārtiku enerģijā un ja tā ir par maz, tev gluži vienkārši nav no kurienes ņemt spēku. Tas tad arī rada ātro nogurumu un patstāvīgu bezspēka sajūtu.

3. Tevi mēdz būt depresijas periodi. Īpaši ziemas periodā
Pastāv saite starp vitamīna D līmeni un laimes hormona – serotonīna līmeni. Biežāk tas ir novērojams tieši ziemas periodā, kad mums visvairāk trūkst saules.

4. Tev regulāri sāp mugura un locītavas
Cilvēki, kuri cieš no vitamīna D trūkuma, biežāk nekā citi sūdzas par kaulu un locītavu sāpēm. Tāpat D vitamīna deficīts var izpausties arī ar muguras sāpēm.

5. Tev bieži sāp muskuļi
Parasti noskaidrot muskuļu sāpju iemeslus nav nemaz tik vienkārši. Tomēr viens no šādiem iemesliem var būt D vitamīna trūkums. Skaidrots tas tiek ar to, ka vitamīns ir nepieciešams to nervu šūnu darbībai, kuras ir atbildīgas par sāpēm un D vitamīna deficīta gadījumā šīs šūnas var nefunkcionēt pareizi.

6. Tev lēnu dzīst rētas
D vitamīns ir nepieciešams savienojumiem, kuriem ir būtiska loma jaunas ādas veidošanā. Ja šī vitamīna trūkst, skrāpējumi un citas rētas sadzīst lēnāk, nekā tam normāli būtu jābūt.

7. Tev izkrīt mati
Matu izkrišana var tikt saistīta ar visdažādākajiem iemesliem, sākot no mikroelementu trūkuma līdz pat stresam. Un arī D vitamīna trūkums var būt viens no šādiem iemesliem.

Ko darīt, ja tev ir radušās aizdomas par D vitamīna deficītu
Droši vien pats pareizākais veids kā savas aizdomas apstiprināt vai noliegt būs sava ģimenes ārsta apmeklējums. Ārsts konstatēs simptomus, izvērtēs dzīvesveidu un hroniskās slimības. Nepieciešamības gadījumā var tikt veiktas arī atbilstošas analīzes.

Par laimi atbrīvoties no D vitamīna deficīta nav grūti. Bieži vien pietiek ar izmaiņām dzīvesveidā. Biežāk jācenšas būt saulē un jāēd ar vitamīnu D bagāti produkti. Šādi produkti ir, piemēram, treknas zivis, garneles, olu dzeltenumi un atklātā augsnē augušas sēnes. Tāpat var būt nepieciešams uzņemt D vitamīnu arī papildus, tomēr pirms tam labāk konsultēties ar ārstu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three × 3 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.