Kā taupīt elektrību. Pieci reāli veidi, kas ietaupīs tavu naudu

Kā taupīt elektrību
Kā zināms, elektrības tarifi var būt visai mainīgi un tie biežāk pieaug, nekā samazinās un tāpēc šajā rakstā mēs pastāstīsim par pieciem reāliem veidiem, kā taupīt elektrību.

Nomaini veco pret jauno
Pirmām kārtām tas attiecas uz kvēlspuldzēm, kuras noteikti būtu jānomaina pret diožu spuldzēm. Protams, ja vien neesi to jau izdarījis. Diožu spuldzes ir ne tikai 6 – 7 reizes efektīvākas nekā parastās kvēlspuldzes, bet arī ekonomiskākas nekā luminiscentās spuldzes.
Bez spuldžu nomaiņas ir vērts apsvērt arī sadzīves tehnikas nomaiņu. Ja tev kaut kur vēl ir saglabājies kineskopa televizors, ir vērts apsvērt tā nomaiņu, pret kaut ko jaunāku un ekonomiskāku. Tas pats attiecas arī uz veciem ledusskapjiem un veļas mašīnām. Tāpat pērkot jaunu tehniku, noteikti būtu jāseko, lai tai būtu A+, A++ vai pat A+++ energoefektivitātes marķējums.

2. Uzstādi sensorus
Ir zināms, ka, lai taupītu elektrību ir būtiski izslēgt gaismu izejot no telpas, tomēr, ne visi no mums par to atceras. Šādiem cilvēkiem lielisks palīgs būs kustības sensori, kas automātiski izslēgs un ieslēgs gaismu. Īpaši noderīgi šādi sensori var būt birojos, dažādās palīgtelpās un pat tualetēs. Eksistē diezgan daudz šādu sensoru veidu, sākot no gaismas slēdžu vietā ievietojamiem un beidzot ar iebūvētiem gaismekļos. Īpaši aizņemtajiem varētu patikt arī LED spuldzes ar iebūvētiem kustības sensoriem.
Savukārt tie kas apkurei izmanto elektrību, var izveidot sistēmu kas samazinās temperatūru laikā kad neviena nav mājās, un atjaunos to normālā līmenī neilgi pirms iemītnieku atgriešanās.
Šādai un līdzīgām automatizācijām var izmantot gudro rozeti, kurai var uzstādīt dažādus laika periodus, kad elektrība tiek ieslēgta vai izslēgta. Tāpat šāda veida rozetes var vadīt arī attālināti, izmantojot īpašas telefona lietotnes.

3. Divu laika zonu skaitītājs
Ja jūsu mājā elektrība galvenokārt tiek patērēta naktīs un brīvdienās, iespējams, ka tev par nesliktu veidu, kā taupīt elektrību, jeb naudu, var izrādīties divu laika zonu skaitītāja uzstādīšana. Šādu skaitītāju kopā ar atbilstošu tarifu piedāvā, piemēram, Elektrum. Izvēloties šādu tarifu diena patērētā elektrība būs nedaudz dārgāka, bet savukārt nakts elektrība būs lētāka.

4. Pašam sava elektrība
Ietaupīt un padarīt tavu māju neatkarīgāku no elektrības piegādātājiem var arī saules vai vēja elektrostacijas. Turklāt šādi saražota elektrība būs ekoloģiski tīri un tās ražošanai nebūs sadedzināta ne piles naftas. No trūkumiem jāmin šādas elektrostacijas ne tika zemā cena un attiecīgi salīdzinoši ilgais atmaksāšanās laiks. Tāpat nedrīkst aizmirst, ka ziemas mēnešos saules ir mazāk, un attiecīgi mazāk tiks saražots arī elektrības. Tomēr laikam ejot un tehnoloģijām attīstoties var samazināties arī saules paneļu un akumulatoru cenas un šādu elektrostaciju iegāde var kļūt ekonomiski izdevīgāka.

5. Infrasarkano sildītāju uzstādīšana
Šis punkts būs aktuāls tiem cilvēkiem, kuri mājokļa apsildei izmanto elektriskos sildītājus. Atšķirībā no parastajiem elektriskajiem sildītājiem, kuri silda apkārt esošo gaisu, infrasarkano staru sildītāji līdzīgi kā saule, silda dažādus mājoklī esošos priekšmetus. Pateicoties šai infrasarkano sildītāju īpašībai, tie var būt pat līdz 80% efektīvāki nekā parastie elektriskie sildītāji. Tāpēc ja tevi uztrauc jautājums, kā ietaupīt elektrību un tu lieto elektriskos sildītājus, infrasarkano staru sildītājiem ir jābūt tavu obligāto pirkumu sarakstā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

nineteen − 6 =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.