Kā kofeīns ietekmē cilvēka organismu

Kā kofeīns ietekmē cilvēka organismu
Vieni uzskata, ka kofeīns ir gandrīz universāls līdzeklis, kas spēj atrisināt visas problēmas ar nogurumu un enerģijas trūkumu, bet citi tajā redz visa ļaunuma sakni, kas rada atkarību un novājina nervu sistēmu. Tomēr kā ir patiesībā? Cik kaitīgs vai nekaitīgs patiesībā ir kofeīns un kāda ir tā ieteicamā dienas deva? Turpini lasīt un uzzini, kā kofeīns ietekmē cilvēku!

Kas ir kofeīns un kur to var atrast
Kofeīns ir alkaloīds, kuru satur tējas koka lapas(aptuveni 2%), kafijas pupiņas(no 1 līdz 2%) un kakao pupiņas. Kofeīns ir stimulants, kas veicina smadzeņu aktivitāti, pastiprina pozitīvos refleksus, un paaugstinot fiziskās un garīgās darbaspējas.
Pie kofeīnu saturošiem dzērieniem visbiežāk pieskaita kafiju un tēju. Kas attiecas uz šajos dzērienos esošo kofeīna daudzumu, jāpiemin, ka 100 ml kafijas satur līdz 85 mg kofeīna, tāds pats šķīstošās kafijas daudzums satur no 65 mg kofeīna, savukārt 100 ml espreso porcija satur aptuveni 227 mg kofeīna. Kā redzams kofeīna saturs ir tieši saistīts ar dzēriena stiprumu.
Ar tēju situācija ir līdzīga, piemēram, ja tējas maisiņam ļauj ievilkties vienu minūti, tas saturēs aptuveni 15 – 20 mg kofeīna, ja ievilkšanās laiku pagarina līdz trim minūtēm, dzēriens saturēs jau līdz 40 mg kofeīna, bet, ja ievilkšanās laiku pagarina līdz piecām, tad dzēriens var saturēt līdz pat 50 mg kofeīna. Kofeīna saturs tējā ir atkarīgs no tējas veida.
Kas attiecas uz parastiem gāzētiem dzērieniem tur kofeīna saturs ir ievērojami mazāks un, piemēram, 100 ml kolas nebūs vairāk par 10 – 20 mg kofeīna.

Kofeīna ietekme uz cilvēka organismu
Kofeīns jau izsenis ir zināms kā garīgās un fiziskās aktivitātes stimulators.
Šīs īpašības tiek panāktas pateicoties kofeīna spējai bloķēt adenozīna darbību.
Adenozīns nomāc nervu uzbudinājumu un liek mums kļūt miegainiem. Kofeīna iedarbību izskaidro tas, ka adenozīna molekulas ļoti līdzinās kofeīna molekulām un tādēļ tā molekulas var viegli ieņemt adenozīna vietu. Savukārt kofeīna darbība ir tieši pretēja adenozīna darbībai un tas tad arī liek mums kļūt modrākiem. Kofeīna tonizējošais efekts tiek panākts arī pateicoties tā ietekmei uz glikogēnu. Kofeīna ietekmē glikogēns noārdās, kā rezultātā paaugstina cukura līmeni asinīs. Savukārt augstāks cukura līmenis nozīmē, ka tiek izjusts enerģijas pieplūdums.
Kofeīns stimulējoši iedarbojas arī uz gremošanas sistēmu. Tā ietekmē pieaug kuņģa sulas sekrēcijas un palielinās zarnu peristalitāte.
Kas attiecas uz sirdi un sirds asinsvadu sistēmu, jāsaka, ka šeit kofeīna iedarbībai ir divējāda daba. Tas gan stimulē sirds muskuļa darbību taču vienlaikus iedarbojas arī uz klejotājnervu, kā rezultātā sirds muskuļa darbība tiek apspiesta. Tad nu sanāk, ka viena iedarbība nivelē otru. Ja kofeīna ietekmē veselam cilvēkam arī parādās sirds darbības izmaiņas, tad tās parasti ir nenozīmīgas un neilgas.
Tiesa, lielās devās kofeīns var paātrināt sirdsdarbību, bet retos gadījumos tas pat var izsaukt sirds aritmiju.
Savukārt cilvēkiem, kas cieš no zema asinsspiediena kofeīns, var palīdzēt asinsspiedienu normalizēt. Tas var palīdzēt arī cilvēkiem, kas cieš no galvassāpēm. Kofeīna ietekmē paaugstinās asinsvadu sieniņu tonus, kas var nākt par labu migrēnas gadījumā.

Kofeīna maksimālā deva
Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir noteikusi maksimālo kofeīna devu kas ir 400 mg kofeīna dienā. Šī pati iestādi ir arī noteikusi maksimālo vienlaicīgi uzņemto kofeīna devu 200 mg apjomā. Ja kofeīns tiek uzņemts devās virs 800 mg ir novērojams skaļš troksnis ausīs, redzes zibšņi, caureja, vemšana un sirdsdarbības traucējumi. Lielākās devās parādās arī elpošanas grūtības un muskuļu krampji.
Nāvējoši bīstama ir kofeīna deva kas sasniedz 3000 mg.

Noslēgumā jāpiebilst, ka kofeīns pats par sevi nav kaitīgs, ja vien,protams, netiek pārsniegtas ieteicamās devas. Tāpēc ja vēlies sevi nedaudz uzmundrināt, krūzīte kafijas būs pašā laikā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

15 − twelve =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.