Interesanti fakti par uguņošanu un salūtu

Interesanti fakti par uguņošanu un salūtu
2017. gads beidzot ir pavisam tuvu beigām un, kā zināms, neviena Jaunā gada sagaidīšana neiztiek bez uguņošanas. Tāpēc arī mēs piedāvājam jums nelielu interesantu faktu apkopojumu par uguņošanu un salūtu.

1. Pirmo “uguņošanas” veidu atklāja nejauši un vēl pirms pulvera. Patiesībā tā nebija uguņošana mūsdienu izpratnē, bet drīzāk liels troksnis, kas vairāk atgādināja petardi. Senās Ķīnas iedzīvotāji ievēroja, ka, ja bambus tiek žāvēts uz ugunskura un tiek pāržāvēts, tas uzsprāgst un rada diezgan skaļu blīkšķi. Šādas “petardes” tika izmantotas, lai aizbiedētu zvērus, dažādus uzbrucējus un ļaunos garus.

2. Arī šaujampulveri atklāja nejauši, kā sava veida blakusprodukts mūžīgās dzīvības meklējumos. Tas, protams, arī notika Ķīnā, aptuveni mūsu ēras pirmās un otrās tūkstošgades mijā. Cilvēki ātri vien saprata, ka no sprādzieniem ar liesmām un dzirkstelēm ļaunie gari baidās vairāk, un sāka šaujampulveri izmantot bambusa vietā. Vēl pēc dažiem simtiem gadu tika atklāts veids kā šaujampulveri izmantot militārām vajadzībām.

3. Par uguņošanas krāsām atbild metāli. Uguņošanas sprādzieni un liesmas rodas pateicoties ķīmiskai reakcijai(oksidācija jeb vienkāršoti sadegšana), kurā atbrīvotā enerģija pārvēršas gaismā. Sadegot dažādi ķīmiskie elementi, rada dažādu krāsu gaismu. Lai iegūtu, piemēram, sarkanu uguni, maisījumam pievieno stroncija un litija sāļus, žilbinoši baltu gaismu radīs titāns un magnijs, bet zaļu – bārijs. Izmantot metālus uguņošanas iekrāsošanai sāka samērā nesen, tikai ap 1830tajiem gadiem.

4.Uguņošanā izmantoto maisījumu sastāvs ietekmē arī uguņošanas skaņu. Kad dažādu organisko sāļu slāņi sadeg, rodas raksturīgā svilpjošā skaņa, kas parādās raķetes palaišanas laikā. Maisījuma sastāvā esošais titāns radīs skaļu blīkšķi, bet, piemēram, alumīnijs vai dzelzs radīs dzirksteles un dzirkstelēm raksturīgu skaņu.

5.Uguņošana un salūts ir līdzīgi, bet nav gluži viens un tas pats. Salūts vairāk tiek saistīts ar militāro sfēru un par salūtu sauc šaušanu ar tukšām patronām. Tā dara piemēram, lai godinātu bojā gājušos vai citos svinīgos brīžos. Savukārt uguņošana ir jebkādas ugunīgas izklaides bez militārās tehnikas izmantošanas. Mūsdienās šie abi vārdi ir kļuvuši par sinonīmiem un ir pilnīgi vienalga, vai tu lieto vārdu salūts vai uguņošana.

Laimīgu Jauno gadu!🎆

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

6 − three =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.