Interesanti fakti par futbolu

Interesanti fakti par futbolu
Futbols ir pats populārākais un masveidīgākais sporta veids pasaulē. Tas dāvā prieku un pozitīvas emocijas miljoniem cilvēku visā pasaulē. Savukārt lielāko futbolu klubu budžets ir salīdzināms ar dažu mazāku valstu budžetu, bet to labākie futbolisti kļūst par starptautiskām zvaigznēm. Arī mūs valdzina futbols, un tādēļ esam jums sagatavojuši nelielu izlasīti ar pašiem interesantākajiem faktiem par futbolu.

1. Neskatoties uz futbola popularitāti, ir grūti aprakstīt precīzu tā rašanās vēsturi, jo dažādām tautām, dažādos laikos ir eksistējušas vairākas futbolam līdzīgas spēles. Savukārt droši ir zināms, ka mūsdienu futbols ir radies 19. gadsimta sākumā, kad Anglijas studentu vidē kļuva populāra spēle, kurā bija jāiesit bumba pretinieku komandas vārtos. Gandrīz katrā koledžā gan pastāvēja savi šīs spēles noteikumi, un tas ievērojami apgrūtināja dažādu komandu spēļu norisi. Pirmie mēģinājumi izveidot visiem vienādus futbola noteikumus notika jau 1846. gadā. Vēl pēc deviņiem gadiem tika izveidots pirmais futbola klubs, bet 1863. gadā pēc ilgām pārrunām tika izveidota Anglijas futbola asociācija.

2. Daudzās angliski runājošās valstīs futbols tiek dēvēts par “soker” (soccer). Tiek uzskatīts, ka šis nosaukums radies no izmainīta Anglijas futbola asociācijas nosaukuma. Šis nosaukums parasti tiek lietots valstīs, kurās ir populāri citi sporta veidi, kas tiek saukti par futbolu.

3. Futbols nav iedomājams bez futbola bumbas, tomēr ne visi šī sporta veida cienītāji zina, ka vairāk nekā pusi no visā pasaulē saražotajām profesionālā futbola bumbām izgatavo Pakistānas pilsētā Siālkotā.

4. Futbola mačs, kurā tika iesists visvairāk vārtu notika 2002. gada 31. oktobrī. Šī futbola spēle notika notika Madagaskaras futbola čempionāta laikā, kurā sacentās komandas “AS Adema” un “SO l’Emyrne”. Spēles rezultāts bija 149:0, turklāt visus goli tika sasisti savos vārtos. Komanda SO l’Emyrne, protestējot pret tiesneša lēmumu,izlēma sāka spēlēt pati pret sevi.

5.Savukārt pasaules ilgākais futbola mačs notika Lielbritānijā, 2016. gada 30. maijā. Heartbeat United FC futbola kluba spēlētāji sadalījās divās daļās(Team Heartbeat un Team United) un kopumā nospēlēja 108 stundas un 2 minūtes. Spēles rezultāts bija 1009 pret 872 Team Heartbeat labā.

6. Kā zināms, futbols ir īpaši populārs Latīņamerikā. Patiesībā tur tas ir tik populārs, ka 1969. gada dēļ tā pat izcēlās karš starp Salvadoru un Hondurasu. Karš gan ilga tikai nepilnu nedēļu un tomēr tā laikā mira vairāk nekā 2000 cilvēku. Pasaules vēsturē šis konflikts ir zināms kā Futbola karš.

7. Daudzi vēl atceras Zemeni(Liene Buldure) jeb Latvijas pirmo strīkeri, kura 2004. gada 4. septembrī izskrēja uz laukuma Latvijas – Portugāles pārbaudes spēles laikā. Pasaulē šī nodarbe ir krietni populārāk nekā Latvijā un viens no visvairāk uz laukuma izskrējušais strīkers ir Marks Roberts(Mark Roberts), kurš kopumā savas 20 gadu ilgās strīkera karjeras laikā ir skrējis vairāk nekā 500 reizes.

Noslēgumā video ar leģendāro Zemenes skrējienu

https://youtu.be/DNO7kTd6OjE

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

three + eleven =

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.